تشدید نظارت سازمان دامپزشکی تا پایان ماه رمضان
سرپرست اداره کل دامپزشکی استان تهران گفت: طرح تشدید نظارت بهداشتی به مدت ۶۳ روز اجرا میشود و تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، دکتر محمد حبیبی سرپرست اداره کل دامپزشکی استان تهران در خصوص طرح تشدید کنترل و نظارت بهداشتی ویژه تعطیلات نوروزی و ماه مبارک رمضان در سال ۱۴۰۱ به برنامه پل مدیریت رادیو تهران گفت: سازمان دامپزشکی بر اساس بروز بیماریهای دامی به ویژه بیماری طاعون گاوی ایجاد شد. با گسترش جمعیت، وظایف سازمان دامپزشکی و نظارت بهداشتی بر فرآوردههای دامی (مراکز تولید و عرضه و کشتارگاهها) هم افزایش یافت.
وی با بیان اینکه طرح تشدید نظارتهای بهداشتی از ۱۴ اسفندماه آغاز شده است، افزود: در مراسم و مناسبتهای خاص مثل عید قربان، تاسوعا و عاشورا سازمان دامپزشکی طرح تشدید نظارتهای بهداشتی را اجرا میکند، اما سال آینده با توجه به اینکه بلافاصله پس از اتمام نوروز به استقبال ماه مبارک رمضان خواهیم رفت با تأکید رئیس سازمان دامپزشکی، طرح تشدید نظارت بهداشتی به مدت ۶۳ روز اجرا میشود.
سرپرست اداره کل دامپزشکی استان تهران با اشاره به اینکه در استان تهران ۲۱ گروه ثابت برای نظارت حتی در ایام تعطیل فعال هستند از فعاليت ۲۶ گروه بازرسی سیار خبر داد و گفت: این گروهها به تناوب در کشتارگاهها، واحدهای بستهبندی، سردخانهها، محلهای عرضه محصولات دامی حضور خواهند یافت.
همشهریان، موارد مشکوک و تخلفات احتمالی را گزارش دهند
وی بيان کرد: علاوه بر بازدید بازرسان دامپزشکی، تلفنهای شبانهروزی ۱۵۱۲ و ۴_ ۴۴۷۸۷۵۴۲ در دسترس مردم است و همشهریان میتوانند موارد مشکوک و تخلفات احتمالی را گزارش دهند. اگر مردم، محلهای عرضهای که بهداشت را رعایت نکرده و فرآورده دامی که از لحاظ ظاهری مشکوک است و تاریخ تولید و انقضاء ندارد را گزارش دهند همکاران ما در سازمان دامپزشکی در کمترین زمان رسیدگی خواهند کرد.
طرح ارتقای کیفیت تخممرغ بر عرضه و کیفیت مناسب این محصول نظارت دارد
حبیبی در ادامه این گفتگوی رادیویی بيان کرد: تخم مرغ یک فرآورده خام دامی محسوب و شامل طرح تشدید میشود. ۲ سال قبل، طرح ارتقای کیفیت تخممرغ به ادارات کل دامپزشکی ابلاغ شده و در حال اجراست که بر کیفیت و عرضه مناسب این فرآورده دامی نظارت دارد.
وی با اشاره به بازرسیهای مدام اداره کل دامپزشکی استان تهران از دامداریها و پایش دامها در راستای جلوگیری و کنترل بیماریهای دامی گفت: برای هر بیماری دامی یک برنامه ویژه بینالمللی تدوین شده است. اگر بازرسان دامپزشکی به مورد مشکوکی برخورد کنند تمهیدات لازم را بر اساس نوع بیماری انجام خواهند داد.
جریمه، پلمب و ابطال مجوز در انتظار فروشگاههای متخلف عرضه گوشت
وی در پاسخ به اینکه نظارت بهداشتی در مراکز عرضه گوشت و مرغ و رستورانها چگونه صورت میگیرد؟ گفت: اگر همکاران ما به موردی برخورد کنند که شرایط بهداشتی ندارند یا مشکوک هستند با نمونه برداری و ارسال آن به آزمایشگاه، بر اساس نتیجه آزمایشگاه در مواردی با حکم دستگاه قضا معدومسازی انجام خواهد شد. فردی که موجب تهدید سلامت عمومی است با حکم قضایی مواجه میشود. در برخی مواقع این واحدها جریمه یا پلمب و برخی موارد هم مجوز آنها باطل میشود.
گوشتهای بستهبندی باید بر اساس تاریخ انقضاء عرضه شوند
سرپرست اداره کل دامپزشکی استان تهران تأکید کرد: گوشتی که به فروشگاه برای عرضه میآید از لحاظ ظاهری قابل تشخیص نیست که برای گوساله یا گاو نر یا ماده است. اما مشخصات این گوشتها بر اساس کدرهگیری مُهر دامپزشکی قابل ردیابی است. گوشتهای قابل عرضه، گوشتهایی هستند که مهر اداره سلامت اداره کل سازمان دامپزشکی را داشته باشند. این گوشتها باید بر اساس تاریخ انقضاء عرضه شوند و نباید یخزده به فروش برسند.
نظارت ۲ هزار و ۳۰۰ دامپزشک در حوزه فرآوردههای دامی استان تهران
وی افزود: فروشگاههای بزرگی که تقاضای فروش عرضه گوشت بدون بستهبندی را دارند. اگر دستورالعملها و ضوابط سازمان دامپزشکی را داشته باشند برای عرضه گوشت به آنها مجوز داده میشود. در همان واحدها علاوه بر نظارت سازمان دامپزشکی یک دامپزشک به عنوان مسئول فنی در واحد مذکور مشغول به کار است. در اداره کل دامپزشکی استان تهران حدود ۲ هزار و ۳۰۰ دامپزشک در حوزههای فرآوردههای خام دامی و کلینیکها، داروخانهها و آزمایشگاههای دامپزشکی مشغول به کار هستند.
کشتار دام در قصابیها، غیرقانونی و غیربهداشتی است
حبیبی تأکید کرد: کشتار دام در قصابیها، غیرقانونی است و از منظر بهداشتی کاری بسیار خطرناک است. این کشتار معمولا در حاشیه شهرستانها اتفاق میافتد و برخی مواقع میتواند به دلیل رعایت نکردن ضوابط بهداشتی (بازدید قبل از کشتار و نگهداری گوشت برای ۲۴ ساعت در سردخانه) موجب انتقال بیماری به انسان شود. از همشهریان درخواست میکنم این موارد را گزارش دهند.
مردم ذبح دام را در مراکز مورد تأیید سازمان دامپزشکی انجام دهند
سرپرست اداره کل دامپزشکی استان تهران با اشاره به مراکز ذبح دام گفت: در ایام ویژه، ذبح دام با هماهنگی سازمان دامپزشکی و شهرداری در برخی مراکز انجام میشود. دامپزشکانی در این مراکز حضور دارند و پیشنهاد میکنیم مردم در این مراکز ذبح دام را انجام دهند.
رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت، محیط زیست را به خطر میاندازد
حبیبی در خصوص ماهی قرمز سفره هفت سین گفت: حدود ۱۵ سال است که به عنوان یک دامپزشک ماهی قرمز نخریدهام. در وهله اول نگهداری از ماهی شرایط خاصی دارد. ضمن اینکه ماهی قرمز میتواند پس از رهاسازی در طبیعت، مخاطرات زیست محیطی به همراه داشته باشد. اگر مردم قصد خرید دارند، میتوانند به مراکز شهرداری که در اين زمينه ایجاد شده مراجعه کنند که مورد نظارت سازمان دامپزشکی هم هستند. پس از خرید ماهی از تماس پوستی با آن باید خودداری کرده و آب تُنگ ماهی را به صورت روزانه عوض کنند. اگر لکهای قارچی روی پوست ماهی هست نباید آن را بخرند و در نهایت پس از نوروز ماهی را در طبیعت رها نکنند. ممکن است ماهی عفونت ثانویه برای انسان ایجاد کرده و موجب دردسر شود.
وی تأکید کرد: شهرداری مراکزی را برای رهاسازی ماهیها در نظر گرفته است که همشهریان میتوانند از نیمه دوم فروردین، ماهیها را در این مراکز رهاسازی کنند.