پخش زنده
امروز: -
مهندس رستم قاسمی که آغاز مسئولیتش در صنعت نفت با روزهای سخت تحریم همزمان شد، از تلخی ها و شیرینی های دوره وزارت خود این چنین می گوید.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، در سلسله گفتگوهای پایانی با اعضای کابینه دولت دهم با رستم قاسمی آخرین وزیر نفت این دولت همراه شدیم تا از دو سال مدیریت او بر یکی از مهمترین وزارتخانه های کشورآنهم دریکی از پیچیده ترین شرایط اقتصادی و تحریم های بی سابقه آمریکا وغرب بشنویم .
* برجسته ترین کار وزارت نفت در دولت دهم
از رستم قاسمی درباره دو مورد از برجسته ترین کارهایی که درحوزه صنعت نفت دردولت دهم انجام شد پرسیدیم.
او می گوید : وقتی وارد وزارت نفت شدم اولین دغدغه ام این بود که چگونه بتوانیم تولید نفت را افزایش دهم ، در این باره برنامه خوبی هم تنظیم شده بود و طرح هایی که باید ظرفیت تولید نفت کشور را بالا می برد درحال اجرا بود و قراردادهای لازم هم منعقد شد.
وزیر نفت دولت دهم می افزاید: اینکه بتوانیم تا پایان برنامه پنجم ظرفیت تولید نفت کشور را به حداکثر 5 میلیون بشکه در روز برسانیم یکی از دغدغه های اصلی بود اما دو سه ماه بعد از آن که من وارد وزارت نفت شدم به دور جدید تحریم ها برخوردیم.
قاسمی می افزاید:هر چند پیش از آن هم تحریم، وجود داشت اما تشدید تحریم ، همزمان با ورود من به وزارت نفت آغاز شد.
او معتقد است آمریکا در تحریم های جدید سه موضوع مهم را به عنوان عامل بازدارنده برای جمهوری اسلامی پیش بینی کرده بود که مرحله اول آن این بود که نتوانیم نفت کشور را بفروشیم و دچار مشکل اساسی شویم .
دوم این که تولید داخل کشور با مشکل مواجه شود و ما نتوانیم فرآورده های نفتی مورد نیاز مردم را تأمین کنیم و سوم این که از توسعه صنعت نفت ایران جلوگیری شود.
وزیر نفت می گوید: خیلی از شرکت های دنیا به علت منافعی که درآمریکا و اروپا دارند معمولاً از تحریم های یک جانبه آمریکا تبعیت می کنند لذا هیچ کشتی ای به سمت ایران نمی آمد و برای تردد نفتکشهای ما نیز محدودیت های شدیدی وضع شد و به طور کلی حمل و نقل انرژی از ایران تقریباً متوقف شده بود.
قاسمی می افزاید : علاوه بر این معمولاً نفتکشها در جریان نقل و انتقال، زیر پوشش بیمه (p&i) که شرکت بزرگ و معتبر بین المللی است بودند و کشتی های ما هم از این بیمه استفاده می کردند که همه اینها هم قطع شد.
*مقابله با تحریم ها
وزیر نفت شرایط نخستین روزهای تشدید تحریم ها را بسیار سخت توصیف می کند و می گوید : خوشبختانه از اقدامات برجسته ای که در صنعت نفت کشور صورت گرفت این بود که توانستیم مسئله حمل و نقل را حل کرده و کشتی های بیشتری خریداری کنیم به طوری که امروزه شرکت ملی نفتکش ایران می تواند بدون نیازبه نفتکشهای خارجی کل نفت تولیدی کشور را به خارج صادر کند.
قاسمی می افزاید: بیمه کشتی ها و نفتکشها را هم با ایجاد بیمه داخلی حل کردیم و هم اکنون کشتی های ایران زیر پوشش این بیمه نفت کشور را صادر می کنند.
وزیر نفت می گوید: آن روزها باوجود این که پیش بینی دنیا این بود که نتوانیم هیچ نفتی صادر کنیم اما به لطف خدا و با تلاش و تدبیر مسئولان کشور توانستیم راهکارهایی برای غلبه بر مشکلات پیدا و حضور خود را در بازار نفت جهان حفظ کنیم .
* وجه مثبت تحریم ها
رستم قاسمی گریزی هم به آثار مثبت تحریم می زند ومی افزاید: پیش از تحریم ها ما بسیاری از فرآورده ها را مثل بنزین، نفت گاز، سوخت هواپیما و حتی گاز ال .پی. جی ، وارد می کردیم که با شروع تحریم ها چون دیگر این فرآورده ها را به ما نمی دادند مجبور شدیم خودمان بسازیم.
قاسمی می گوید: اگر چه طرحهای خودکفایی همواره در اولویت برنامه ها بوده است اما با دور جدید تحریم ها ستاد طرح های ویژه، پروژه هایی را که می توانست در جلوگیری از وابستگی موثرتر باشد در اولویت قرار داد و با پیگیری های مستمر سریعتر به نتیجه رساند.
* تولید محصولات با استانداردهای بالاتر در شرایط تشدید تحریم
وزیر نفت می افزاید: علاوه بر اقداماتی که در طرح های توسعه پالایشگاه ها اجرا شد از نظر کیفی نیز توانستیم فرآورده های کشور را به استانداردهای یورو 4 ارتقاء دهیم.
قاسمی راه اندازی و تأمین تجهیزات تکمیلی پالایشگاه شازند اراک را که پالایشگاه بسیار پیشرفته ای است و قبل از تحریمها بخشی از تجهیزات آن از خارج از کشور وارد شده بود از جمله این طرحها برشمرد که با تکیه بر توان داخل تکمیل و بهره برداری شد .
به گفته او: تحریم کنندگان فکر نمی کردند ما طرح افزایش تولید پالایشگاه شازند را که دست کم 8 میلیون لیتر بنزین آن هم با استاندارد یورو 4 به تولیدات بنزین کشور اضافه کرده به بهره برداری برسانیم اما این طرح راه اندازی شد.
قاسمی می گوید: درهمین شرایط تحریم ، طرح توسعه پالایشگاه لاوان اجرا شد ، ظرفیت تولید سه پالایشگاه دیگر افزایش یافت و تا پایان مرداد ماه نیز در پالایشگاه تبریز ظرفیت تولید بنزین حدود 2 میلیون لیتر افزایش خواهد یافت .
او طرح افزایش ظرفیت و ارتقاء کیفیت تولید پالایشگاه بندرعباس و اصفهان را از جمله طرحهایی برمی شمرد که تا پایان امسال به بهره برداری می رسد .
* تصمیمات اشتباه ؟
از وزیر نفت پرسیدیم چه تصمیماتی در دوران وزارت خود گرفتید که اگر امروز بود نمی گرفتید؟
قاسمی می گوید: تجربه خیلی مهم است و بسیاری از کارهایی را که انسان بعد از یک تجربه طولانی به دست می آورد حساب شده ترانجام می دهد وبا توجه به این که من پیش از این در اجرای طرح های مختلف صنعت نفت تجربیات فراوانی به دست آورده ام تصمیمی سراغ ندارم که گرفته باشم و امروز متوجه شوم اشتباه بوده است چرا که در صنعت نفت کار براساس برنامه درازمدت پیش می رود.
* تصمیمی که نشد بگیرید ؟
از وزیرنفت درباره تصمیمی که دوست داشت بگیرید اما نگرفت یا نشد که بگیرد پرسیدیم او می گوید : وزارت نفت و طرحهای ان بسیار بزرگ است و به بیش از 60 کشور جهان صادرات دارد من خیلی دوست داشتم اگر شرایط کشور عادی می بود اجرای طرحهای توسعه ای به ویژه در میادین مشترک با سرعت بیشتر اجرا می شد که به دلایل مختلف نشده است .
* شیرین ترین خاطره وزارت؟
از قاسمی خواستیم شیرین ترین خاطره اش در دوران وزارت را برایمان بگوید او بهره برداری از طرحها را شیرین ترین اوقات دوران وزارت خود می داند و اضافه می کند وقتی می بینیم یک میدان نفتی که پیش از این هیچ نداشت تبدیل به یک کانون تولید برای کشوری شود برایم بسیار شیرین است و شیرین ترین روزهای کاری من در وزارت نفت، روزهایی بود که پیشرفت طرحها به ویژه در پارس جنوبی را مشاهده می کردم .
تلخ ترین خاطره ؟
او درباره تلخ ترین خاطره دوران وزارت هم می گوید : چون کار وزارت نفت گسترده و بزرگ است، هماهنگی های دشوار داخل کشور و بروکراسی هایی که هم در وزارت نفت و هم در مجموعه اداری کشور هست کار را دشوارتر می کند.
قاسمی با اشاره به خاطرات روزهای نخست دور جدید تحریم ها می افزاید : وقتی دور جدید تحریم ها شروع شد حدود یک ماه شبانه روز نداشتم و حتی خیلی مواقع شبها نمی توانستم بخوابم و موضوعاتی نظیراینکه فردا چقدر می توانیم تولید کنیم و وضع کشتی ها چگونه خواهد شد مدام در ذهنم بود و مرا آزار می داد .
*مهمترین نقطه قوت و ضعف ؟
آقای وزیر اگر بخواهید نقد منصفانه از خودتان داشته باشید مهمترین نقطه ضعف و قوت خودتان را در دوران وزارت، چه می دانید؟ این سوال بعدی بود که قاسمی در پاسخ به ان می گوید : البته نقطه ضعف همه دارند ولی من زیاد دارم .... صنعت نفت، بزرگ است و تصمیمات باید به موقع گرفته شوند. تصمیماتی که با قدری تأخیر گرفته شوند می توانند زیان های بزرگی به بار بیاورند. بارها به خود گفته ام فلان تصمیم را باید دیروز می گرفتم و چرا امروز گرفتم.
* وزارت نفت و جنگ اقتصادی
قاسمی دوران خود را دوران سختی های وزارت نفت می داند و می افزاید : در 100 سال گذشته و حتی در زمان جنگ برغم بمباران سکوها و کشتی های نفتی کشور، ما همچنان صادرات نفت خود را داشتیم؛ فروش و جابه جایی ارزحاصل از فروش نفت را داشتیم اما در جنگ اقتصادی فعلی این شرایط ، بی سابقه است و با این وجود با تلاش متخصصان و مدیران صنعت نفت، این گلوگاه ها را پشت سر گذاشته ایم .
او می گوید: اگر بخواهم یک نقطه ضعف مشخص تر را بیان کنم این است که در زمینه دیپلماسی خارجی باید بهتر کارمی کردیم و انگونه که باید به آن بها داده نشد .
آخرین وزیر نفت دولت دهم توجه به کار توسعه ای را نشان و شاخصه مدیریت خود می داند و می افزاید: نقطه قوت کم دارم اما کار توسعه ای و پروژه ای بِرَند و شاخصه مدیریت من است.
* نمره وزیر ؟
از قاسمی پرسیدیم اگر نمره رضایت را 100 بگیریم شما به خودتان و مجموعه تحت مدیریتتان چه نمره ای می دهید؟
او می گوید :اگر بخواهیم تلاش های همه همکاران خود را در این شرایط سخت در نظر بگیریم من به آنها کمتر از 60 نمی دهم اما نمره مدیریت خودم با 100 فاصله زیادی دارد و کمتر از 50 است.
* سه هزار طرح نفتی
- وزیر نفت دولت دهم ، درباره طرحهایی که در دست اجراست و شمار طرحهای نزدیک بهره برداری نیز می گوید : در حال حاضر 3 هزار طرح سنگین در صنعت نفت کشور در حال اجرا است هرچند آمار دقیقی از طرحهای با میزان پیشرفت بیشتر از80 درصد در ذهن ندارم اما تعداد زیادی از انها بیشتر از 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارند که نمونه ان طرح توسعه میدان رشادت و برخی از میادین مشترک و طرح ذخیره سازی گاز در شوریجه خراسان رضوی است که به زودی به بهره برداری می رسند.
* قاسمی بعد از وزارت ؟
از قاسمی درباره کار بعد از دوران وزارتش پرسیدیم او می گوید : من از کارکنان سپاه در بخش سازندگی و توسعه و عمران هستم و به همان کار توسعه ای باز می گردم.
او می افزاید : علاقه، تجربه و تخصصم در دوران بعد از جنگ و در همه دولتها، کارهای مربوط به سازندگی بوده و پس از دوران وزارت هم همین روند را ادامه خواهم داد.
* پوزش از مردم
از آخرین وزیر نفت دولت دهم خواستیم درباره موضوعی که خودش تمایل دارد با مردم در میان بگذارد برایمان بگوید ؟ او می گوید : مردم ما بی نظیر و واقعاً در دنیا مردم فوق العاده خوب و خاصی هستند.
او می افزاید : من معتقدم در هر جایی که بوده ام و هستم نتوانسته ام خدمتی را که لایق مردم باشد به آنان تقدیم کنم بنابر این از مردم می خواهم که مرا ببخشند و برایم دعا کنند تا عاقبت به خیر شوم.