کارشناس کنترل دخانیات؛
زنگ خطر کاهش سن مصرف دخانیات در همدان
کارشناس برنامه کنترل دخانیات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان از کاهش سن مصرف دخانیات به ۱۳ سال خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز همدان ؛ مهدی خدابخشی با تأکید بر اینکه این زنگ خطری برای جامعه به ویژه استان همدان به شمار میرود، تصریح کرد: متأسفانه سن مصرف دخانیات از جمله قلیان و سیگار کاهش یافته است و کسی که از ۱۳ سالگی اقدام به مصرف سیگار و قلیان میکند در سنین بالاتر دیگر این مواد او را اقناع نمیکند و احتمال تمایل به مصرف سایر مواد مخدر بالا میرود.
وی با ابراز تاسف از اینکه دختران و زنان نیز قلیان و سیگار مصرف میکنند، افزود: در گذشته آمار مصرف دخانیات در زنان پنج دهم درصد بود، اما اکنون به ۵ درصد رسیده است که این برای دخترانی که قرار است در آینده بارور شوند بسیار مضر است.
این کارشناس مسئول گفت: مصرف دخانیات در بین دختران و زنان در خوابگاهها و سایر مکانها افزایش یافته و این برای خانمی که تربیت دهنده نسل آینده است مناسب نیست.
خدابخشی با بیان اینکه قلیان امروزه پای ثابت مهمانیها و خانه دانشجویی شده است، افزود: مصرف آن به گونه افسار گسیخته درآمده است، البته در دوران شیوع کرونا بدلیل انتقال بیماری تا حدی مصرف قلیان کنترل شد.
وی با اشاره به اینکه برخی گمان میکنند قلیان کشیدن یک تفریح سالم است، تصریح کرد: آنها غافل از این هستند که دود قلیان به مراتب خطرناکتر و مضرتر از دود سیگار است و بیماریهای را برای فرد ایجاد میکند.
وی تاکید کرد: دهان به دهان کردن شلنگ قلیان خود منتقل کننده انواع بیماریها و ویروسها است.
خدابخشی تصریح کرد: تنباکوهای عرضه شده در بازار با طعمها و اسانسهای سمی خطرناک ساخته میشوند که از آنها با عنوان تنباکو میوهای یاد میشود.
وی گفت: با استناد مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری سی دی سی (CDC)، یک ساعت مصرف قلیان، ۲۰۰ پک دارد، اما این مقدار در سیگار، ۳۰ پک است.
این کارشناس افزود: به طور طبیعی، حجم دود استنشاقی در کشیدن قلیان خیلی بیشتر از حجم دود استنشاقی در کشیدن سیگار است، کشیدن قلیان با لوله آب، دودی برابر ۵۹ عدد سیگار را تولید میکند، بنابراین خطرات کشیدن سیگار برای سلامتی، مشخصا با کشیدن قلیان بیشتر میشود.
خدابخشی با بیان اینکه قلیان، جایگزین بهتری برای سیگار نیست، تاکید کرد: این کار خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد و بر اساس این فرض که آب، دود را تصفیه کرده و مواجهه با مواد سمی را کاهش میدهد، بسیاری از افراد قلیان را در مقایسه با سیگار که باعث سرطان میشود، کم خطرتر میدانند این در حالیست که قلیان میتواند موجب سرطان شود.