پخش زنده
امروز: -
محققان ناسا در حال کار روی نسل جدیدی از ربات های نیمه خودران با قابلیت سرویس و تعمیر ماهواره های مستقر در مدار زمین هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، از روزی که اسپوتنیک-۱ به عنوان اولین ماهواره توسط روسیه به فضا پرتاب شد، بیش از شش دهه میگذرد و تا به امروز صدها ماهواره کوچک و بزرگ و با ماموریتهای مختلف، به مدار زمین ارسال شدند. اما علیرغم دستاوردهای بزرگ دانشمندان در این حوزه، تاکنون راهکاری برای تعمیر یا سرویس این ماهوارهها در فضا ارائه نشده به طوری که با پایان یافتن طول عمر آنها، یا تبدیل به زبالههای فضایی میشوند و یا میبایست در جو سوزانده شوند.
اما ناسا قصد دارد با طراحی رباتهایی ویژه، به این چالش بزرگ محققان پایان دهد. این سازمان اعلام کرد که قصد دارد تا در قالب ماموریتی فضایی، مخزن سوخت ماهواره Landsat ۷ که یک ماهواره تصویربرداری از کار افتاده محسوب میشود، پر کند. این ماهواره که در فاصله ۷۰۰ کیلومتری زمین قرار دارد، هر ۹۹ دقیقه حول محور زمین میچرخد و میتواند هر ۱۶ روز، از کل سیاره زمین تصویربرداری کند.
اما از آنجایی که سوخت این ماهواره به پایان رسیده، دیگر قابل استفاده و بهرهبرداری توسط دانشمندان نیست. همین امر ناسا را بر این داشت تا طراحی رباتی را در دستور کار قرار دهد که بتواند با نزدیک شدن به این ماهواره و اتصال به آن از طریق بازوی مکانیکی خود، مخزن سوخت آن را شارژ کند. به گفته ناسا، در جریان این فرایند ۱۱۵ کیلوگرم هیدرازین به مخزن سوخت این ماهواره تزریق خواهد شد.
اگرچه تعمیر و سرویس ماهوارهها در مدار پیشتر نیز صورت گرفته و از میان آنها میتوان به مواردی همچون ماهواره Solar Maximum Mission در سال ۱۹۸۴، تلسکوپ فضایی هابل در سالهای ۱۹۹۳، ۱۹۹۷، ۱۹۹۹، ۲۰۰۲ و ۲۰۰۹ و ایستگاه فضایی بینالمللی در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد، اما اجرای این تعمیرات و سرویس ها توسط فضانوردان صورت گرفت که این امر، هزینه و منابع زیادی را میطلبد.
بنابر گزارش وبگاه تک اسپات، این در حالی است که در راهکار ارائهشده توسط ناسا، تمامی این فرآیندها توسط ربات و به صورت نیمه خودران اجرا میشود. ناسا اعلام کرد که در سال ۲۰۲۵، استفاده از این رباتها را که تحت عنوان On-orbit Servicing, Assembly, and Manufacturing ۱ (OSAM-۱) شناخته خواهد شد، آغاز خواهد کرد.
طبق آخرین گزارشها و تا ماه آوریل سال گذشته، ۷۳۸۹ ماهواره در فضا وجود دارد که اکثر آنها برای فعالیتهای ارتباطی مورد استفاده قرار میگیرند.