پخش زنده
امروز: -
آب یک کالای اقتصادی است و این روزها دچار بحران جدی است و به چاره اندیشی کوتاه مدت و بلند مدت نیازمند است و تعلل جایز نیست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ بحران آب در طی زمان و به دلایل متعدد از جمله، افزایش تقاضا، کاهش ذخایر، نبود اصلاح الگوی مصرف، تحریمهای بین الملل، رشد جمعیت، مناقشات بومی و روستایی، توزیع نامناسب، تنوع آب و هوایی و بارشهای ناهمگون (۱ درصد مساحت کشور، ۱۰۰۰ میلی متر و مناطقی در شرق، ۱۴۸ میلیمتر)، افزایش دما و بالاخره تصمیم گیریهای نا مشخص، به وجود آمده است.
آمارهای رسمی نشان میدهد، متوسط مصرف آب سالانه در ایران حدود ۹۶ میلیارد مترمکعب و کل منابع آب تجدیدپذیر ایران ۹۸ میلیارد مترمکعب است. این یعنی منابع، ۸ درصد کمتر از مصارف است و در سالهای اخیر، به صورت متوسط، هر سال ۵ میلیارد متر مکعب کسری مخازن کشور داشته ایم. مهمترین عامل این کسری، افزایش تقاضای سالانه در بخشهای مختلف مصرف از جمله افزایش سطح زیرکشت است که به دلیل سیاستهای خودکفایی انجام پذیرفته است.
البته قابل ذکر است که در صورت رسیدن به بحران جدی در ذخایر، اینگونه سیاستها نیز پایدار نخواهند ماند.
شاید برخی راهکارها از قبیل عزم ملی برای استفاده از همه ظرفیت ها، بهره گیری از علوم روز دنیا در افزایش بهره وری آب در بخشهای تولیدی کشور، استفاده از تجربیات موفق همسایگان (شیرین سازی آب دریا) برای تامین آب شرب و غیر شرب برای صنعت، استفاده از تجربیات جهان برای ایجاد فرهنگ همدلی (هند و استرالیا)، نبود تشکل مستقل برای اقتصاد آب، کمرنگ بودن موضوع اقتصاد آب در وزارت نیرو و همچنین آموزش و فرهنگ سازی، تا حد زیادی راهگشای کار باشد.
از خبرهای خوب این روزها برای بحران آب کشور، حضور علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در تاریخ ۸/۱۲/۱۴۰۰، در نخستین نشست هماندیشی با اساتید دانشگاه، نخبگان و صاحبنظران علمی و اجرایی کشور و پیشنهاد مثبت برای تشکیل اتاق فکر بین وزارتخانههای نیرو و علوم، تحقیقات و فناوری با هدف ارتباط مستمر صنعت و دانشگاه، برای عبور از بحران آب و خبر تصویب اعتبارات ویژهای در بودجه ۱۴۰۱ برای بخش آب بود.
روز ملی آب، شاید بهانهای باشد برای همدلی بیشتر و ایجاد خرد جمعی برای رفع بحران پیش رو
گزارش مکتوب از تینا صالحی خبرنگار حوزه آب و انرژی خبرگزاری صداوسیما