نبودن تولیت طرح نسخه نویسی الکترونیک و مشکلات پیش رو
رئیس شورای عالی نظام پزشکی گفت: نبودن تولیت پروژه توسط وزارت بهداشت به عنوان متولی بهداشت و درمان کشور مشکلاتی را در اجرای درست و اصولی طرح نسخه نویسی الکترونیک برای همکاران و مردم ایجاد کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از سازمان نظام پزشکی؛ دکتر منصور جعفری نمین با بیان این که پیاده سازی طرح نسخه نویسی الکترونیک موجب گسترش خدمات نوین در عرصه تکنولوژی سلامت خواهد شد، اظهار کرد: ایجاد زمینه برای پزشکی از دور و سیستم ارجاع و مدیریت خدمات درمانی پایه، ایجاد زیرساخت برای ثبت سوابق درمان، کاهش خطاهای انسانی در صورت هوشمند و کاربر پسند شدن سامانه ها، امکان تهیه نسخه از سراسر کشور، کاهش کسورات ناشی از روشهای فیزیکی و امکان مدیریت و برنامه ریزی دقیقتر برای مسائل بهداشت و درمان کشور بر اساس دادههای به دست آمده از جمله مزایای پیاده سازی این پروژه در نظام سلامت است.
وی افزود: با توجه به این که هنوز طرح جامع پرونده الکترونیک سلامت در کشور پیاده سازی و اجرا نشده است و نیز وزارت بهداشت به عنوان متولی بهداشت و درمان کشور تولیت طرح نسخه نویسی الکترونیک را بر عهده ندارد؛ اغلب همکاران و مردم با اجرای شتابزده این پروژه با چالشهای متعددی مواجه شده اند.
وی به عدم اتصال صحیح سامانه سیب و سامانههای مراکز بهداشت به سامانه بیمهها اشاره کرد و ادامه داد: ناپایداری سامانهها و قطعی مکرر سایت، عدم پیش بینی روش آفلاین مناسب برای مواقع قطعی سایت (در هر دوبخش تجویز و دریافت نسخه) و یکسان نبودن کدینگ داروها و خدمات از جمله چالشهایی است که مطب و مراکز درمانی با آن روبرو هستند.
رئیس شورای عالی نظام پزشکی با اشاره به عدم پیش بینی روش جایگزین برای مناطق محروم یا پزشکان پیشکسوت در این طرح خاطرنشان کرد:عدم پیش بینی و فرهنگ سازی روشهای احراز هویت (با حذف دفترچه بسیاری مواقع بیماران حتی کارت شناسایی نیز همراه خود نداشته و مطالبه کارت گاهی اوقات منجر به تنش میشود) و امکان سوء استفاده راحت از کد ملی افراد و نبودهماهنگی بیمههای تکمیلی با طرح الکترونیک منجر به سرگردانی بیماران شده است.
نمین اضافه کرد: رعایت محرمانگی اطلاعات بیمار و در کنار آن تسهیل دسترسی پزشک به سوابق بیماران در صورت نیاز و همچنین هوشمند نبودن سیستم جستجوی داروها و در برخی موارد نقض لیست دارو و خدمات تجویزی از دیگر معضلاتی است که در اجرای این طرح با آن مواجه هستیم.
وی در خصوص چالشهای بیمه سلامت در پیاده سازی طرح نسخه نویسی الکترونیک بیان کرد: ارسال نکردن پیامک به پزشک در صورت استفاده از اکانت وی، عدم ایجاد نسخ پر کاربرد و نیاز به داشتن کد رهگیری بویژه در افراد سالمند مشکل ساز شده است.
به گفته رئیس شورای عالی نظام پزشکی عدم تناسب دستورات دارویی با شکل آن و بانک اطلاعات هویتی (تصویر و شماره تماس) ناقص از جمله ایراداتی است که درسامانه بیمه سازمان تامین اجتماعی مشاهده میشود.
وی در پایان یادآور شد: طرح نسخه نویسی الکترونیک به شرط فراهم بودن تمام زیرساختها و امکانات لازم مزایای بسیار زیادی را برای نظام سلامت و بیماران به دنبال دارد، اما اجرای شتابزده این طرح بدون در نظر گرفتن چالشهای موجود مشکلات فراوانی را به دنبال داشته است.