ماجرای مجوز مشروط برای بازارچه صنایع دستی
ماجرای کارآفرینی که برای کسب مجوز بازارچه دائمی صنایع دستی ۵ سالی است با موانع، مشکلات و شروط متعددی مواجه شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ صنایع دستی در کشور ما تنوع بالایی دارد در حالیکه بازارهای دائمی و مستقل برای فروش به اندازه کافی وجود ندارد.
از آنجایی که بخش قابل توجهی از صنایع دستی در بازارچههای سنتی به فروش میرسد فعالان این عرصه برای عرضه محصولات خود نیازمند بازارچههای مستقل و دائمی هستند.
آقای حامد سهرابی از جمله کارآفرینانی است که برای دریافت مجوز بازارچه دائمی صنایع دستی پنج سالی است که در ادارات مختلف، همچنان با موانع و مشکلات مختلفی درگیر است.
این کارآفرین از سال ۸۱ با توجه به رشته تحصیلی و علاقه شخصی خود به هنرهای دستی به فکر احداث نمایشگاه دائمی صنایع دستی در کنار جاده قدیم تهران منطقه جاجرود افتاد که از همان ابتدا برای دریافت مجوز مسئولین مختلف از جمله اداره راه و شهرسازی فرمانداری شهرستان و اداره میراث فرهنگی مشکلات زیادی را برایش به وجود آورده اند، اما سرانجام در سال ۹۵ توانست مجوز ۳ ماهه به شرط تمدید برای نمایشگاه عرضه محصولات صنایع دستی دریافت کند.
اما این پایان ماجرا نبود و در ادامه راه برای تمدید مجوز با شرایط متفاوتی روبرو شد و امکان تمدید این مجوز علی رغم قول مساعدتهایی که به ایشان داده بودند، برایش صادر نشد.
آقای حامد سهرابی گفت: پنج سالی است که کیف به دست برای گرفتن مجوز در ادارات مختلف سرگردان هستم و به جایی رسیدم که میخواستم چندین بار این کسب و کار را تعطیل و جمع آوری کنم.
وی افزود: من هفت ماه تمام برای فقط یک مجوز و استعلام از وزارت صنعت معدن و تجارت دوندگی کردم، اما سرانجام متوجه شدم که اصلاً نیازی به این استعلام نبوده است.
وی ادامه داد: سرمایهای که در اینجا برایش هزینه کرده ام بسیار بالا بوده، اما در این ۵ سال کاملاً مستهلک شده است.
به گفته آقای سهرابی بسیاری از مانع تراشیها برای صدور مجوزها سرمایه گذاران و دوستداران در حوزه صنایع دستی را از شروع به کار منصرف کرده است.
وی در ادامه میگوید: کارآفرینانی که علاقه به این رشته داشتند وقتی آمدند و وضعیت من را در طول این ۵ سال دیدند به طور کلی از سرمایه گذاری در این کسب و کار منصرف شدند.
شرطی متفاوت برای مجوز
این متقاضی برای گرفتن مجوز دائمی بازارچه صنایع دستی مجبور به ساخت چهل چشمه سرویس بهداشتی شد.
آقای سهرابی در این باره گفت: برای این که بتوانم فعالیت صنفی خود را ادامه دهم مسئولین وقت گفتند شما میتوانید فعالیت خود را حفظ کنید، اما با محوریت سرویس بهداشتی، که ناراحتی بنده را برانگیخت، اما به توصیه اطرافیانم برای حفظ مجموعه و کسب و کارم قبول کردم.
وی ادامه داد: اما دوباره به کم بودن متراژ زمین ایراد گرفتند در حالی که زمین من ۲۳۰۰ متر است، اما گفتند این متراژ کم است و باید به آن اضافه کنید من باز هم قبول کردم و میزانی که نیاز بود را به زمین خود اضافه کردم، اما پس از مدتی مدیر کل وقت گفتند که باید این مجموعه را جمع کنید و فقط سرویس بهداشتی باشد و من تنها جملهای که گفتم این بود که آقای مهندس این چه نفعی برای من سرمایهگذار دارد، گفت دعای خیر مردم!
این کارآفرین که به دنبال اشتغال زایی روستاییان اطراف تهران در کنار فعالیت خود بود غرفههای رایگان را در اختیار آنها قرار داده بود که بتوانند در آنجا به کسب و کار بپردازند، اما نداشتن مجوز فعالیت امکان نصب یک تابلو برای معرفی این مجموعه را نیز از آنها سلب کرده بود و افرادی که برای اشتغال به آنجا آمده بودند به دلیل رونق نداشتن این بازارچه از ادامه فعالیت منصرف شدند چرا که حتی نتوانستند هزینه ایاب و ذهاب خود را از این کسب و کار به دست آورند.
طولانی شدن مسیر دریافت مجوز امضاهای طلایی تصمیمات سلیقهای جابجایی مدیران و تغییر قوانین از جمله موانع پیش روی این کارآفرین بود.
این گزارش روایتی متفاوت از یک کار آفرین بود که علی رغم تلاشهای زیاد همچنان در پیچ و خم دریافت مجوز برای کسب کار خود بود.
در حالیکه راه اندازی و رونق بازارچههای سنتی صنایع دستی در اطراف شهرها میتواند باعث اشتغال زایی بسیاری از روستاییان اطراف شهرها و امرار معاش و رونق تولید باشد و صنایع دستی ایران رونق بیشتری داشته باشد.
با الکترونیکی شدن دریافت مجوزهای کسب و کار از هجدهم اسفندماه مهمترین مانع پیشروی کسب و کارها برداشته میشود و برخوردهای سلیقهای و درخواستهای تحمیلی برای کسب مجوز دیگر مانعی برای کارآفرینان نخواهد بود.
گزارش مکتوب از: زهره پرورش _ خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما