آیا برای مقابله با کرونا باید از مصرف سردیجات خودداری کرد؟
کارشناس تغذیه در مورد مصرف سردیجات و لزوم حذف آن از برنامه غذایی برای مقابله با کرونا، گفت: از نظر متخصصین تغذیه عدم مصرف سردیجات برای مقابله با کرونا علمی نیست و مطالعات مبتنی بر شواهد علمی در این زمینه وجود ندارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از سلامت نیوز: خدیجه رحمانی افزود: «اگر افرادی معتقد به گرمی و سردی هستند غذاهای سرد را با مکمل آن مصرف کنند یعنی اگر شیر طبع سرد دارد شیر را با خرما یا عسل بخورند. ماست بهترین پروبیوتیک است که باید در وعدههای غذایی وجود داشته باشد که افراد میتوانند همراه آن از چاشنیهای گرم مثل نعناع خشک، آویشن، سیر، پودر مغزها مثل پودر گردو استفاده کنند، ولی مصرف غذاهای دارای طبع سرد را نباید حذف کنند.»
خدیجه رحمانی درباره مواد غذایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند، گفت: «برای اینکه بدنمان مقاومت خوبی در برابر ویروسها و باکتریها و به طور اخص در برابر کووید-۱۹ داشته باشد باید بدن از سیستم ایمنی کافی برخوردار باشد یعنی برنامه غذایی طوری طراحی شود که بتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. هرقدر مقاومت سیستم ایمنی بدن ما بالاتر باشد احتمال مرگ و میر پایینتر میآید. برای اینکه یک سیستم ایمنی خوبی داشته باشیم لازم است از الگوی غذایی سالم و متعادل پیروی کنیم که این برنامه غذایی باید تمامی گروههای اصلی غذایی را دارا باشد.»
وی در ادامه گفت: «در بین گروههای اصلی غذایی یک گروه که در بحث سیستم ایمنی بدن خیلی اهمیت دارد مصرف گروه سبزیها و میوهها است که توصیه میشود روزانه ۵ واحد از این گروه مصرف شود یعنی سه واحد سبزی و دو واحد میوه باشد که این مقدار بیشترین ویتامینها و مواد معدنی و فیبر مورد نیاز بدن را تامین مورد نیاز بدن را تامین میکنند. رنگدانههای موجود در میوهها و سبزیها در تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با استرس بسیار مهم هستند که به آنها فیتوکمیکال میگوییم که اهمیت زیادی در بحث سلامتی و حتی مقابله با بیماریهای مزمن دارند.»
وی افزود: «در مورد سبزیها هر یک واحد سبزی در حد نیم لیوان سبزی پخته است. جذب آنتی اکسیدانهای سبزیهای پخته خیلی بالاست به همین دلیل تاکید میکنیم در هر وعده غذایی سبزیهای پخته مصرف شود مثل کلم بروکلی یا فلفل دلمه ایهای رنگی که این مواد رنگی آنتی استرس غذایی هستند که خیلی به سلامت کمک میکنند. یک واحد سبزی خام مثل یک لیوان سالادی که درشت خرد شده است، میباشد. در بحث میوهها اگر میوهها مرکبات باشد روزانه یک عدد متوسط مصرف شود اگر میوههای ما درشت باشد مثل سیب و پرتغال درشت باید نصف آن را مصرف کرد، چون دو واحد حساب میشود و نباید این دو واحد را همزمان بخورید. بهتر است میوهها در میان وعدهها مصرف شود که هم به حفظ قند خون کمک کند و از گرسنگی جلوگیری کند و هم از طرفی نیازهای بدن به ویتامینها و فیتوکمیکالها را تامین کند.»
وی تاکید کرد: «بهتر است در این ایام سعی شود بیشتر از میوههایی که قابل پوست گیری است استفاده کنند و میوهها و سبزیجاتی که شسشتوی آنها سخت است را کمتر مصرف کنند و سبزیهایی که دارای برگ ریز هستند و شستشوی آنها سخت را سعی کنند به صورت پخته مصرف کنند.»
رحمانی خاطرنشان کرد: «مطالعات نشان داده است که کمبود ریزمغذیهای متعدد در کاهش سیستم ایمنی بدن نقش دارد بخصوص در افرادی که دچار سوءتغذیه هستند. مثل سلنیوم، آهن، مس، اسیدفولیک، ویتامین A، ویتامین B۶ و ویتامین C که وقتی ما یک الگوی غذایی سالم و متعادل داشته باشیم تمام این مواد در یک نسبت مناسبی برای بدن تامین میشود و هیچ نیازی به مصرف مکملها نیست.»
وی افزود: «همچنین برای تقویت سیستم ایمنی بدن باید منابع پروتئینی کافی را دریافت کنیم که میتوان آن را از انواع گوشت ها، تخم مرغ و حبوبات دریافت کرد و مجموعه اینها باید روزانه مصرف شود. البته گوشتها و تخم مرغ با توجه به شیوع کووید-۱۹ باید به صورت کاملا پخته مصرف شود تا مشکلی برای سیستم ایمنی بدن ایجاد نکنند. تاکید میشود از ماهی دو بار در هفته استفاده شود، هم به لحاظ تامین پروتئین و هم تامین امگا۳ مورد نیاز بدن، علاوه بر این ماهی حاوی ویتامین D است لذا در گروه گوشتها باید حتما ماهی مصرف شود.»
رحمانی در ادامه گفت: «گروه دیگر که برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر ویروسها از جمله کرونا اهمیت دارد مصرف شیر و لبنیات است. شیر کاملترین ماده غذایی از نظر تامین مواد مغذی است البته میزان ویتامین C و آهن موجود در آن کم است، ولی همه مواد مغذی لازم را دارد بنابراین مصرف روزانه دو تا سه واحد لبنیات کم چرب و حاوی پروبیوتیک توصیه میشود. پروبیوتیکها از جمله عوامل تقویت کننده سیستم ایمنی بدن هستند و شاید یکی از دلایلی که سالمندان بیشتر در معرض مشکل کرونا هستند این است که گوارش آنها ضعیف است و برای آنها مصرف پروبیوتیکها اهمیت بیشتری دارد.»
وی خاطرنشان کرد: «بحث نمک هم اهمیت دارد و باید غذاهای کم نمک مصرف شود مطالعات اخیر در کووید ۱۹ نشان داده بحث نمک اهمیت دارد لذا باید غذاها را به صورت کم نمک مصرف کرد.»
این کارشناس تغذیه گفت: «از دیگر مواد غذایی مورد نیاز برای تقویت ایمنی بدن گروه نان و غلات است که انرژی کافی را برای بدن تامین میکند. هر سلولی که میخواهد سنتز شود نیاز به یک منبع انرژی دارد که بهترین منبع انرژی میتواند از گروه نان و غلات باشد که البته تاکید بر مصرف غلات سبوس دار یا به عبارتی کربوهیدراتهای کمپلکس است و حتی المقدور باید از مصرف کربوهیدراتهای ساده پرهیز شود مثل هر فرآوردهای که از آرد سفید تهیه شده است که نباید مصرف شود.»
وی در ادامه گفت: «بحث روغن هم به عنوان مکمل انرژی مطرح است. روغنها منبع تامین ویتامینهای محلول در چربی هستند و بعلاوه اسیدهای چرب ضروری را تامین میکنند به شرط اینکه از چربیهای سالم استفاده شود. بهترین نوع روغن، روغنهای گیاهی است که روغن زیتون در اولویت است و سپس روغن کانولا و سایر روغنهای گیاهی است. از مصرف روغن جامد در این ایام باید به شدت پرهیز شود.»
وی خاطرنشان کرد: «در کنار اینها روزانه از مغزهای سالم و بی نمک در حدود ۳۰ گرم یا یک مشت بسته مصرف شود. تخمه کدو و تخمه افتابگردان از نظر ریزمغذیهای اشاره شده منبع خوبی هستند و بهترین منبع طبیعی ویتامین E و سلنیوم و اسیدفولیک و منیزم و عناصر مفید دیگر هستند. در کنار اینها باید روزانه ۶ تا ۸ لیوان مایعات مصرف شود.»
وی تاکید کرد: «افراد باید به صورت منظم غذا بخورند یعنی سه وعده اصلی غذایی صبحانه و ناهار و شام را مصرف کنند و دو وعده میان وعده بخورند و به هیچ عنوان نباید وعدههای اصلی غذایی حذف شود بخصوص وعده صبحانه به شرطی که در صبح اول وقت مصرف شود. باید شکر و قندهای مصنوعی از برنامه غذایی حذف شود و از منابع قندی طبیعی مثل خرما، توت خشک، انجیر و کشمش مصرف شود. شکر و فرآوردههای تهیه شده از شکر از جمله انواع شیرینیها، شکلاتها، دسرها، ژلهها و مرباها را باید حذف کرد. اگر نیاز به مصرف مکمل باشد به هیچ عنوان نباید خودسرانه مکمل مصرف شود، چون اگر مازاد نیاز بدن باشد مورد استفاده ویروس قرار گرفته و باعث رشد ویروس کرونا میشود.»
وی در مورد مصرف متعادل ویتامینها و عدم مصرف خودسرانه مکملها گفت: «مصرف زیاد از حد ویتامینها در بدن تبدیل به رادیکال آزاد میشود در مورد آهن چنین است یا B۱۲ اگر در بدن زیادی باشد مورد استفاده باکتریها قرار میگیرد لذا مصرف مواد غذایی به صورت متعادل اهمیت زیادی دارد.»
وی افزود: «در کنار برنامه غذایی مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن چند نکته مهم است:عدم استرس که از طریق ورزش یا یوگا و برنامههای مدیتیشن و عبادتها به خوبی میتوان استرس را برطرف کرد. همچنین افراد باید خواب کافی داشته باشند، چون مطالعات نشان داده خواب کافی در تنظیم سیستم ایمنی بدن نقش عمدهای دارد و ۷ تا ۸ ساعت خواب در شب را باید داشته باشیم. بحث دیگر پرهیز از استعمال دخانیات است، چون دستگاه تنفسی را درگیر میکند که مهمترین هدف کووید-۱۹ است.»
وی در مورد مصرف سردیجات و لزوم حذف آن از برنامه غذایی برای مقابله با کرونا، گفت: «از نظر متخصصین تغذیه عدم مصرف سردیجات برای مقابله با کرونا علمی نیست و مطالعات مبتنی بر شواهد علمی در این زمینه وجود ندارد، ولی اگر افرادی معتقد به گرمی و سردی هستند غذاهای سرد را با مکمل آن مصرف کنند یعنی اگر شیر طبع سرد دارد شیر را با خرما یا عسل بخورند. ماست بهترین پروبیوتیک است که باید در وعدههای غذایی وجود داشته باشد که افراد میتوانند همراه آن از چاشنیهای گرم مثل نعناع خشک، آویشن، سیر، پودر مغزها مثل پودر گردو استفاده کنند، ولی مصرف غذاهای دارای طبع سرد را نباید حذف کنند.»