پخش زنده
امروز: -
مشاور نماینده ویژه رئیس جمهور کشورمان در امور افغانستان گفت: آب رودخانه هیرمند به سوی ایران رها شده، اما موانع و مشکلات در برابر انتقال آن همچنان باقی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کابل، محمدی مشاور نماینده ویژه رئیس جمهور کشورمان در امور افغانستان پس از پایان سفر دو روزه هیئت ایرانی به ریاست « حسن کاظمی قمی » نماینده ویژه رئیس جمهور ایران در امور افغانستان گفت : آب یکی از اولویت های اصلی این سفر بود و هیئت ایرانی با مولوی « امیرخان متقی » سرپرست وزارت خارجه و «عبداللطیف منصور» سرپرست وزارت انرژی و آب طالبان درباره مسئله آب گفتگوهای خوبی انجام داد .
وی با بیان اینکه مسئله آب از حدود چهار ماه قبل به صورت جدی دنبال شده است، گفت : مقامات کابل ( طالبان ) نیز بر پایبندی و تامین حقابه جمهوری اسلامی ایران از رودخانه هیرمند و اجرای معاهده سال 1351 تاکید کرده اند اما موانع و مشکلات زیادی برای اجرایی شدن این معاهده وجود دارد .
محمدی خاطرنشان کرد : شرایط زمین و مسیر انتقال آب ، خود یکی از موانع انتقال آب به ایران است. خشکسالی و بادهای موسمی در مسیر انتقال آب متغیر و مانع رسیدن آب شده است. ازسوی دیگر مسیر 80 کیلومتری انتقال آب به ایران خشک است و زمین، آب جاری را جذب می کند .
مشاور نماینده ویژه رئیس جمهور کشورمان در امور افغانستان گفت : همچنین برخی کشاورزان در مسیر انتقال آب برای استفاده از آن محدودیت هایی ایجاد کرده اند که این مسئله نیز مانع انتقال آب به ایران شده است.
وی با بیان وجود موانع و مشکلات اجرایی شدن حقابه ایران از ماه ها قبل، افزود : مقامات کابل ( طالبان ) بخش هایی از این موانع را برطرف و دریچه های آب سد کمال خان را باز کرده اند و در آینده مشخص خواهد شد که حجم آب رها شده چقدر خواهد بود و می تواند با عبور از مسافت طولانی به ایران برسد یا خیر؟
محمدی ایجاد چندین « بند » ( سد های کوچک ) در مسیر انتقال آب را از دیگر موانع انتقال آن به سیستان و بلوچستان یاد کرد و افزود : مشکلات مهندسی نیز در ساخت سد کمال خان وجود دارد و آب آن به روی شوره زارها رها شده است که این هم یکی از موانع بود .
وی با بیان اینکه سدکمال خان براساس طراحی « انگلیسی » احداث شده است، افزود : به نظر نمی رسد ( دیگران ) علاقه مند باشند مشکلات آب میان ایران و افغانستان برطرف شود.
این مقام کشورمان تصریح کرد : کارکرد تربیت شدگان دولت وابسته به اشغالگران در 20 سال گذشته نیز بر انتقال آب به ایران اثرگذار بوده است و نوع نگاه آنها به مسئله آب ، یکی دیگر از موانع رسیدن آب به ایران محسوب می شود ، کارشکنی هایی در این زمینه وجود داشته است و مقامات کابل ( طالبان ) نیز به این مسئله اشراف دارند .
طالبان دو روز قبل با انتشار بیانیه ای بار دیگر بر تعهد خود برای تامین حق ابه ایران براساس قرارداد سال 1351 میان ایران و افغانستان تاکید کرد، اما گفت : مشکلات فنی مانع از رسیدن آب به ایران شده است .