پخش زنده
امروز: -
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان گفت: آئین«جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی کشور» در جلسه دوم اسفند هیئت وزیران به پیشنهاد مشترک سازمان اداری و استخدامی کشور و بنیاد ملی نخبگان تصویب شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزای صدا وسیما؛ به نقل از پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان، ناصر باقری مقدم؛ قائم مقام بنیاد ملی نخبگان درباره تصویب آییننامه «جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی کشور» گفت: هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۰/۱۲/۰۲ به پیشنهاد مشترک سازمان اداری و استخدامی کشور و بنیاد ملی نخبگان آیین نامه جذب و نگهداری سرمایه انسانی استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی را تصویب کرد. کلیه دستگاههای اجرایی ملزم به انجام تکالیف مقرر در این آییننامه هستند.
باقری مقدم ادامه داد: بر همین اساس، بنیاد متعهد است با همکاری سازمان اداری و استخدامی کشور ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، شیوه نامه شناسایی صاحبان استعداد برتر دارای توانمندیهای بالقوه و بالفعل را با در نظر گرفتن شایستگیهای علمی پژوهشی، فناوری و افتخارات متقاضیان. شایستگیهای شغلی، فرهنگی، اجتماعی و سوابق کاری با جهتگیری ایجاد تحول در دستگاههای اجرایی تنظیم و به تصویب شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی موضوع ماده (۱۱۶) قانون مدیریت برساند.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان همچنین با اشاره به متقاضیان برخورداری از مزایای این آیین نامه بیان کرد: متقاضیان میتوانند در سال آخر تحصیل در دانشگاه و یا طی زمان گذراندن خدمت ضرورت سربازی درخواست خود را جهت احراز صلاحیت به بنیاد اعلام دارند.
باقریمقدم درباره نحوه ورود به خدمت، جذب و استخدام نخبگان و استعدادهای برتر نیز گفت: دستگاههای اجرایی بر اساس سهمیهای که با بنیاد به طور سالانه تعیین و توافق میکنند، با تأیید سازمان اداری و استخدامی کشور و واحدهای تابع آن، در چهارچوب منابع مصوب سالیانه و با رعایت قوانین و مقررات استخدامی مربوط نسبت به جذب و به کارگیری مشمولین این آئین نامه اقدام خواهند کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه برنامه زمان بندی جذب و سهمیههای استخدامی سالانه تهیه و به اطلاع عموم خواهد رسید، گفت: سازمان موظف است ترتیبی اتخاذ کند که در اصلاح طرحهای طبقه بندی مشاغل دستگاههای اجرایی، شرایط احراز پستهای سازمانی تخصصی و اختصاصی به گونهای اصلاح شود که متضمن شرایط نخبگی و استعدادهای برتر برای جذب و انتصاب باشد.
وی ادامه داد: همچنین بنابر مفاد این آییننامه سازمان اداری و استخدامی کشور باید هر ساله آزمون عمومی و اختصاصی متناسب با مشاغل موضوع این آیین نامه را همراه با سایر آزمونهای استخدامی یا مستقل از آنها، ویژه استخدام برگزیدگان صاحب استعداد برتر و نخبه در دستگاههای اجرایی برگزار کند و متقاضیان جذب و استخدام وفق این آیین نامه چنانچه بتوانند با موفقیت آزمون عمومی، اختصاصی وگزینش را طی کنند، دستگاههای اجرایی موظفند تمهیدات لازم برای تصدی پست ثابت در مشاغل حاکمیتی و رسمی شدن برای آنها را فراهم کنند.
باقری مقدم در ادامه افزود: درصورتی که هرکدام از دستگاههای مشمول این آیین نامه نیاز به دریافت خدمات نخبگان و
استعدادهای برتر برگزیده داشته باشند، سازمان اداری و استخدامی کشور باید اشخاص یاد شده را در اولویت قرار دهد. همچنین دستگاه اجرایی میتوانند در صورت نیاز، مشمولین این آیین نامه را در قالب سمتهای مدیریت حرفهای بدون رعایت سلسله مراتب مدیریتی وفق بند (الف) ماده (۵۴) قانون مدیریت منصوب کنند.
همچنین به گفته قائم مقام بنیاد ملی نخبگان مطابق آیین نامه مذکور و با هدف اثرگذاری بیشتر نخبگان و استعدادهای برتر دورههای آموزشی، رشد و توانمندساری برای مشمولین طراحی و اجرا خواهد شد.
وی درباره مستعدان برتر مشمول نظام وظیفه نیز گفت: دستگاههای اجرایی موظفند در استفاده از نیروها از محل امریه سربازی، افراد نخبه و استعداد برتر را در اولویت قرار دهند. همچنین برگزیدگان موضوع مواد (۳) و (۱۵) این آیین نامه از محدویتهای سنی مندرج در مقررات دولتی برای احراز هرکدام از پستها و مشاغل دولتی معاف هستند (به استثنای حداقل و حداکثر سن).
باقریمقدم درباره توجه این آییننامه به موضوع نگهداشت نخبگان و استعدادهای برتر نیز گفت: سازمان موظف است با همکاری بنیاد ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه، شیوه نامه نگهداشت و ارتقای نیروهای استعداد برتر و نخبه دستگاههای اجرایی، شامل نحوه شناسایی، ترسیم کارراهه شغلی، تعیین شاخصهای ارزیابی عملکرد نخبگانی و حفظ پویایی و چگونگی زمینه سازی برای اثرگذاری را تدوین و به تصویب شورای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی موضوع ماده (۱۱۶) قانون مدیریت برساند و سامانه ذی ربط را برای اجرای شیوه نامه مذکور ایجاد کند.
وی در ادامه از تشکیل کارگروه پایش و نگهداری سرمایه انسانی نخبه و استعداد برترخبر داد و گفت: به منظور راهبری اجرای این آیین نامه در دستگاه اجرایی، پایش عملکرد برگزیدگان و ارایه گزارش عملکرد سالیانه به سازمان و بنیاد، کارگروه پایش و نگهداری سرمایه انسانی نخبه و استعداد برتر، ذیل شورای راهبری توسعه مدیریت دستگاه تشکیل میشود.
باقری مقدم با بیان اینکه کارگروه دایمی مشترکی با حضور نمایندگان سازمان. سازمان برنامه و بودجه کشور و بنیاد تشکیل و بر حسن انجام مواد این آیین نامه نظارت خواهند داشت، تصریح کرد: این کارگروه موظف است اعتراضات برگزیدگان را نسبت به امور استخدامی آنها در دستگاههای اجرایی، سازمان و بنیاد پیگیری کرده و نتیجه بررسی را به معترضین اعلام کند.
امتیازات و تسهیلات برگزیدگان این آیین نامه به شرح ذیل اعلام شده است:
* «قرار گرفتن در دو رتبه یا سه طبقه بالاتر از رتبه و طبقه تعیین شده بر اساس ماده (۶۵) قانون مدیریت در بدو استخدام»
* «استفاده از سقف امتیاز فوق العاده ویژه موضوع بند (۱۰) ماده (۶۸) قانون مدیریت»،
* «اولویت در استفاده از راتبههای آموزشی کوتاه مدت داخل و خارج از کشورش در شرایط یکسان با سایر کارمندان»
* «کاهش سوابق تجربی مورد نیاز برای انتصاب به پستهای مدیریتی و سرپرستی طبق مواد (۵۳)، (۵۴) و (۵۷) قانون مدیریت و مقررات مربوط برای مشمولین این آیین نامه تا پنجاه درصد (۵۰/) نسبت
به سایر کارمندان»،
* «تغییر وضعیت استخدامی از پیمانی به رسمی در صورت درخواست برگزیده شاغل در دستگاه اجرایی»
* «برخورداری از شرایط شناوری ساعت کار یا دورکاری در چهارچوب شیوه نامه موضوع ماده (۱۵) این آئین نامه».
* «اولویت در عهده گرفتن مسئولیتهای تخصصی و خبرگی در دستگاه اجرایی و ارتقای شغلی نسبت به سایر مستخدمین»
* «پرداخت حق التحقیق و حق التألیف تا سقف پنجاه درصد (۵۰/) بیش از سایر کارکنان»
* «الزام دستگاههای اجرایی به جابه جایی برگزیدگان به شکل انتقال بین دستگاههای اجرایی و واحدهای سازمانی در صورت موافقت دستگاه مقصد».
شایان ذکر است: افرادی که پیش از ابلاغ این آیین نامه، بر اساس تصویب نامه یادشده برگزیده شده اند در صورت عدم برگزیدگی بر طبق این آیین نامه. کماکان از امتیازات تصویب نامه سابق برخوردار هستند.