پخش زنده
امروز: -
هنرمندان و مسئولان حفظ آثار باستانی هرات افغانستان تلاش میکنند هنرهای سنتی و آثار ارزشمند تاریخی این استان همچنان حفظ شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کابل، «احمد جان امیری» استاد کاشی کار است و فعالیت او و دوستانش برای زنده نگهداشتن هنرکاشی کاری باعث شده است هنوز صدای چکش کارگاه کاشی سازی مسجد جامع بزرگ هرات به گوش برسد.
کارگاه کاشی ساز مسجد جامع بزرگ هرات که استادان کاشی کار در آن مشغول به کار هستند از قرنها قبل همچنان فعال بوده است.
در این کارگاه که تا چند سال قبل حدود صد نفر در آن مشغول به کار بودند اکنون هنرمندان آن کم و کمتر شده است.
استاد احمد جان امیری میگوید: هر چند زمینه کار برای وی در مشاغل دیگر نیز فراهم است، اما به دلیل شوق و علاقهای که دارم فعالیت خود را در کارگاه کاشی سازی مسجد جامع هرات ادامه دادم.
به هر حال با همه مشکلات در افغانستان هنوز کسانی همچون استاد احمدجان امیری هستند که اجازه ندادند کوره این کارگاه کاشی سازی چند صد ساله خاموش شود، همه کاشیهای تولید شده در این کارگاه در مسجد جامع هرات با ظرافت خاصی استفاده میشود.
مسجدی که در یک زمان گنجایش صد هزار نمازگزار را داشته است، مسجد جامع هرات در گذر زمان بارها تخریب و بازسازی شده است، این مسجد نمونه باشکوهی از معماری اسلامی است و هنر کاشی کاری و خطاطی را در هشتصد سال گذشته به نمایش گذاشته است، از این مسجد به عنوان پنجمین مسجد جامع بزرگ جهان نیز یاد شده است.
هرات باستان از قرنهای گذشته تا خروج اشغالگران آمریکایی در سال جاری شاهد جنگهای متعددی بوده است، جنگهایی که دستکم مانع از سفر و بازدید حتی مردم افغانستان از این آثار ارزشمند تاریخی هرات شده بود.
طالبان که اکنون قدرت را در دست گرفته اند بر حفاظت از آثار تاریخی هرات تاکید میکنند، مولوی «نعیم الحق حقانی» رئیس اطلاعات و فرهنگ هرات در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما گفت: ما با آثار ارزشمند تاریخی هرات آشنایی کامل داریم، ما این آثار تاریخی را حفظ میکنیم و به آنچه که مردم افغانسان ارزش قائل شوند، ارزش میگذاریم.
منارهای بلند و مصلای هرات، مجموعه گازرگاه، مقبره خواجه عبدالله انصاری، قلعه اختیارالدین از جمله آثار باستانی، گردشگری و زیارتی هرات در غرب افغانستان است. هرات بیش از هفتصد آثار باستانی دارد که همه آنها از آسیبهای جنگ در این کشور در امان نمانده اند.