پخش زنده
امروز: -
مدت چندانی از آرامش نسبی کرونا در هرمزگان نگذشته که سویه اُمیکرون با موج شدیدی آن را محاصره کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس، اگر یک ماه پیش نقشه کرونایی هرمزگان را نگاه میکردیم هیچ نقطه قرمز یا حتی مایل به قرمز (نارنجی) بر روی نقشه یافت نمیشد اما اکنون تقریباً همه مناطق به این رنگها درآمده اند.
بنا بر اعلام مسئولان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بیماران سرپایی مثبت و بستری بسیار افزایش یافته و تختهای برخی بیمارستانها در حال پر شدن است.
به گفته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، در دو هفته گذشته شمار جان باختگان این بیماری در استان ۳۰ درصد افزایش یافته که بسیار نگران کننده است.
این افزایش در حوزه بستریهای کرونایی هم بخوبی خود را نشان داده و به گفته دکتر فاطمه نوروزیان ۲۷ درصد افزایش یافته است.
فقط در دو روز گذشته یعنی ۲۸ و ۲۹ بهمن ماه، ۱۶ نفر بر اثر کرونا جان خود را از دست داده اند.
وضعیت بگونهای است که با یک نگاه ساده به اطراف خود، جولان کرونا بویژه سویه سریع الانتشار آن یعنی اُمیکرون را در میان مردم میبینیم.
اکنون جمعیت بسیار زیادی از اطرافیان خود را با علائم سرماخوردگی مشاهده میکنیم، بعضی افراد با دارو دنبال درمان هستند و کار برخی هم به تختهای بخش کووید بیمارستانها میکشد.
اُمیکرون فقط یک سرماخوردگی است
جمله اُمیکرون فقط یک سرماخوردگی است یکی از رایجترین مکالمههای این روزهای مردم است.
برخی که خود نیز به این سویه مبتلا شده اند پا را از این جمله هم فراتر میگذارند و همه تلاش خود را برای اثبات اینکه بیماری شان سرماخوردگی است و نه اُمیکرون بکار میگیرند.
موضوعی که همه کارشناسان و پزشکان متفق القول رد میکنند و هر نوع علائم شبیه سرماخوردگی را سویه جدید کرونا یا همان اُمیکرون میدانند.
بیشتر بخوانید؛ افزایش فوتیهای کرونا در هرمزگان با ۹ فوتی جدید
دکتر حسین فرشیدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم آب پاکی را روی دست این افراد ریخته و میگوید؛ افراد با هر نوع علائم سرماخوردگی به اُمیکرون مبتلا شده اند و باید برای جلوگیری از سرایت این بیماری به دیگران، خود را در خانه قرنطینه کنند.
البته بر اساس گفته متخصصان، علائم اُمیکرون شبیه علائم سرماخوردگی است، ولی پنداشت کم اثر بودن این سویه بر روی افراد بسیار خطرناک است.
دکتر موسوی از کارشناسان بهداشتی هرمزگان میگوید: گرچه علائم سویه اُمیکرون شبیه علائم سرماخوردگی است، اما اثرات این سویه بسیار خطرناکتر از سرماخوردگی است و جان افراد مبتلا را تهدید میکند.
نگاهی به آمار موج جدید این سویه خطرناک بودن آن را تایید میکند.
پیش از آغاز موج اُمیکرون، شمار جان باختگان کرونا در کشور به پایینترین حد خود از زمان همه گیری رسیده بود و اخیراً به ۱۸ نفر هم رسیده بود، اما اکنون شاهد سه رقمی شدن این آمار در مدت کوتاهی هستیم به طوری همین امروز ۱۹۱ هموطنمان بر اثر کرونا جان باختند.
دکتر موسوی، دستکم گرفتن این سویه و در نتیجه کاهش رعایت شیوه نامههای بهداشتی را از علتهای اوج گیری دوباره کرونا در کشور و هرمزگان میداند و میگوید: تفکر کم خطر بودن سویه اُمیکرون هنوز هم در جامعه وجود دارد و این موضوع باعث اوگیری بیشتر همه گیری و در نتیجه افزایش جان باختگان شده است.
در هرمزگان هم همانطور که گفته شد در هفته اخیر به نسبت هفته قبل تر، شمار جان باختگان کرونا ۳۰ درصد افزایش یافته است که این کارشناس بهداشتی استان آن را زنگ خطری برای مردم استان میداند.
چه باید کرد؟
نکته حائز اهمیت دیگر این است که نگاهی به آمار کرونا در دیماه نشان از وضعیت آرام کرونا در استان دارد، در ماهی که بسیاری از روزهایش بدون فوتی کرونا سپری شد.
اکنون، اما دیگر نمیتوان روزی را بدون فوتی کرونا یافت و این نشان میدهد که ساده انگاری و کم اهمیت نشان دادن این سویه چه عواقبی برای جامعه به همراه دارد.
دکتر موسوی معتقد است: رسانهها باید مسئولیت اجتماعی خود را در قبال جامعه پر رنگتر کنند و با هشدارهای لازم و آگاه سازی مردم، آنها را از خطرات اُمیکرون آگاه کنند.
رعایت شیوه نامههای بهداشتی موضوع دیگری است که وی بر آن تاکید دارد و معتقد است با این اقدام میتوان آمار جان باختگان و بستریهای کرونا را کاهش داد.
در خصوص بازگشایی مدارس نیز که از موضوعاتی است که باعث نگرانی والدین دانش آموزان شده، تهمیداتی در نظر گرفته شده است؛ از جمله اینکه قرار شده هر مدرسه با تصمیم شورای سلامت بصورت حضوری یا غیرحضوری فعالیت کند.
واکسیناسیون
تکمیل واکسیناسیون راهکار مهمی است که کارشناس بهداشتی استان بر آن تاکید دارد و آن را راه مناسب و کم هزینه برای کاهش همه گیری و کاهش شمار جان باختگان کرونا میداند.
وی میگوید؛ گرچه آمار دوز اول و دوم واکسیناسیون در استان در حد مطلوبی است، اما این میزان برای دوز سوم یا یادآور به حد مناسبی نرسیده و مردم و مسئولان علوم پزشکی باید تزریق دوز سوم را سرلوحه کار خود قرار دهند.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم میگوید: تاکنون یک میلیون و ۴۳۰ هزار و ۲۹۸ نفر در هرمزگان دوز اول، یک میلیون و ۲۵۷ هزار و ۳۶۷ نفر دوز دوم و ۵۳۱ هزار و ۷۲۳ نفر دوز سوم واکسن کرونا را دریافت کرده اند که برنامههایی برای افزایش تزریق دوز سوم در نظر گرفته شده است.
اکنون هم واکسیناسیون کودکان بالای ۵ سال چند روزی است آغاز شده و این کودکان با واکسنهای سینوفارم و پاستوکووک علیه کرونا ایمن میشوند.
مدیریت اصناف
از زمان همه گیری کرونا، محدودیتهای زیادی بر اصناف و بازار اعمال شد و خسارتهایی نیز به معیشت بازاریان وارد شد.
سری به حال و هوای زمان اعمال محدودیتها هم که بزنیم خواهیم دید که وضعیت بسیار وخیم بوده است و مقاومت چندانی هم در برابر محدودیتها از طرف مردم نبود.
دکتر موسوی میگوید: اکنون گرچه بازهم در آستانه عید نوروز کرونا اوج گرفته است، اما با توجه به معیشت بازاریان نمیتوان تصمیم به تعطیلی بازار گرفت، اما مدیریت اصناف با توجه به احتمال شلوغ شدن بازار ضروری است.
وی برخورد جدی با اصناف متخلفی که شیوه نامههای بهداشتی را رعایت نمیکنند را مهم میداند و بر نظارت ویژه بازرسان و کارشناسان بهداشتی در ایام نوروز تاکید دارد.
نتیجه گیری
کرونا میهمان ناخواندهای است که اکنون همه مناطق کشور از جمله استان خودمان هرمزگان را درگیر خود کرده است.
گرچه به نظر میرسد این میهمان ناخوانده به این زودی دست بردار نیست، اما تلاشها برای مهار آن ادامه دارد.
روند واکسیناسیون در استان برای مقابله با این ویروس ادامه دارد و علاوه بر دوز اول و دوم واکسن کرونا، دوز سوم هم مدتی است به میدان آمده است.
تاکید پزشکان و مسئولان هم بر تزریق دوز سوم یا یادآور است تا اینکه مقابله با کرونا اثربخشتر از گذشته ادامه یابد.
مراجعه مردم به مراکز واکسیناسیون برای تزریق واکسن یکی از مهمترین اقداماتی است که میتوان به مصاف کرونای کشنده رفت.
نکته بعد اینکه نزدیک ایام عید نوروز است و بازارها هم شلوغ؛ در این شرایط کرونا فرصتی مناسبی برای جولان مییابد.
تعطیلی بازارها به علت فشارهای مالی فراوان بر مردم وبازاریان روا نیست، اما میتوان در این ایام بازارها را به نحوی مدیریت کرد که کرونا کمترین شیوع را داشته باشد.
نویسنده؛ میثم نجاتی