پخش زنده
امروز: -
آنفلوآنزا یکی ازبیماریهای شایع، بویژه بیماری فصل سرماست که خیلی ها آن را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما مرکز مهاباد، تو این فصل شنیدن صدای سرفه و عطسه و دیدن ماسک روی صورت، یادمان می آورد که ویروس ها همیشه درکمین هستند.
آنفلوآنزا چیست ؟
جمال شمس برهان پزشک عمومی بیمارستان امام خمینی مهاباد میگوید : بیماری آنفلوآنزا یک عفونت حاد دستگاه تنفسی است که در صورت سالم و فعال بودن سیستم ایمنی فرد مبتلا، عوارض بیماری پس از طی دوره چند روزه تخفیف یافته و بهبودی حاصل میشود اما در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن و نقص ایمنی ، عوارض بیماری شدیدتر و حتی ممکن است به مرگ بینجامد.
شمس برهان افزود : آنفلوآنزا توسط ویروسی بنام A یا B ایجاد و معمولا در فصول سرد سال بهخصوص دیماه و بهمنماه به دلیل ازدحام بیشتر شیوع و احتمال انتقال آن افزایش مییابد.
شمس برهان ادامه داد: درزمستان و پاییز مردم تمایل بیشتری دارند که درفضاهای سرپوشیده بمانند، همین مسأله عامل تسریع انتقال ویروس از فردی به فرد دیگر می شود.
آنفلوآنزا و کودکان
به درمانگاه تخصصی شهر مراجعه کردیم تا از میزان شیوع آنفلوآنزا در این فصل مطلع شویم و فرصت گفت و گو با چند مریض هم برایمان فراهم شود.
نخستین چیزی که در درمانگاه توجهمون رو جلب کرد کودکانی بودند که با علائم مشابه سرماخوردگی به بیمارستان مراجعه کرده بودند.
شیرزاد 11 ساله که به همراه خواهر دو ماهه و مادرش به درمانگاه آمده، می گوید : خواهرم تب دارد و سرفه می کند، دیشب دو بار بیهوش شد، با مادرم آمدیم درمانگاه تا ببینیم مشکلش چیست.
کمی آن طرف تر مادر و پدری همراه دو کودک خود منتظر نشسته اند تا نوبت ویزیتشان برسد. از آنها دلیل حضورشان را در درمانگاه میپرسم. مادر میگوید : هر دو دختر 9 ساله و دو ساله ام چند روزیست که سرفه و عطسه می کند و درد بدنی شدید دارند، چشمهایشان هم متورم و قرمز شده است، نمیدانم به سرماخوردگی مبتلا شده اند یا آنفلوآنزا، اما خواستم قبل از شدت گرفتن بیماری، اقدام کنم.
آنفلوآنزا در بزرگسالان
کودکان تنها کسانی نیستند که از بیماری آنفلوآنزا یا علائم آن رنج می برند.
کاک حسین 40 ساله که در سالن انتظار درمانگاه نشسته و مدام سرفه میکند میگوید: دو هفته میشود که علائم سرماخوردگی شدید دارم ، سرفه امانم را بریده و خستگی و بی حالی مانع انجام امورات روزمره ام میشود.
مریم هم یکی دیگر از بیماران مبتلا به آنفلوآنزاست که چند روزی است به آن دچار شده و از این ویروس رنج می برد.
پیشگیری از آنفلوآنزا
برای آگاهی از روشهای پیشگیری از آنفلوآنزا سراغ دکتر بهزاد قاسم زاده یکی دیگر از پزشکان عمومی بیمارستان امام خمینی مهاباد رفتیم.
او راههای جلوگیری از ابتلا به این بیماری را این گونه تشریح کرد : در کنار پوشیدن لباس گرم و مصرف زیاد مایعات در فصل سرما، شستشوی مرتب دست و صورت با آب و صابون مخصوصاً قبل از خوردن غذا و پس از برخورد با فرد بیمار ضروری است.
همچنین باید دهان و صورت هنگام عطسه و سرفه پوشانده شده و از تماس با دیگران هنگام بیماری اجتناب كرد.
تفاوت علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا
بیماری آنفلوآنزا با سرماخوردگی فرق دارد چون ویروس هایی که باعث آن می شوند از خانواده متفاوتی هستند. آنفلوآنزا توسط ویروس های خانواده " ارتومیکسو ویروس ها" ایجاد می شود که به سه گروه (A,B,C) تقسیم می شوند.
اینها گفته های سیاوش میرکی پزشک متخصص بیماریهای داخلی در مهاباد است.
دکتر میرکی، در خصوص تفاوت های این دو بیماری افزود : سرماخوردگی معمولاً دارای علائم سوزش گلو ، سرفه و تب خفیف است اما در آنفلوآنزا دردهای شدید عضلانی و تبهای بالا و همچنین سردردهای شدید و سرفه و کوفتگی عضلات دیده میشود.
میرکی ادامه داد : علاوه بر این، تفاوت بارز سرماخوردگی و آنفلوآنزا در این است که علائم سرماخوردگی پس از یک هفته رفع می شوند اما علائم آنفلوآنزا برخی وقتها تا هفته ها فرد مبتلا را آزار می دهد.
دکتر میرکی می گوید: علاوه بر سرماخوردگی و آنفلوانزا حالا امیکرون هم اضافه شده است که چیزی شبیه سرماخوردگی معمولی است و بسیاری آن را با سرماخوردگی اشتباه می گیرند.
وی گفت: بیشتر علائم سویه امیکرون شبیه سرماخوردگی معمولی است و شامل آبریزش بینی، سردرد و گلو درد میشود، دیگرگونه های ویروس کرونا نیز باعث بروز این علائم میشود. سویه امیکرون باعث بروز مشکلات گوارشی نیز می شود که پیش از این رایج نبود. نتایج بررسی های انجام شده نشان میدهد که افراد مبتلا به سویه امیکرون حداقل یکی از مشکلات مربوط به سیستم گوارش را تجربه میکنند، بعضی ازعلائم غیرعادی سویه امیکرون شامل اسهال، حالت تهوع، دل درد، از دست دادن اشتها و حذف وعده های غذایی میشود.
واکسن آنفلوآنزا
دکترمیرکی، بهترین راه محافظت از خود در برابرآنفلوآنزا به خصوص برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیف یا بیماریهای زمینه ای مثل بیماریهای قلبی ، سرطانی ، دیابت ، ایدز و کم خونی دارند ، را تزریق واکسن دانست.
وی ، با تأکید بر اینکه بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا ، اواخر شهریور و اوایل مهر ماه است، گفت: تزریق واکسن آنفلوآنزا 50 تا 80 درصد کمک میکند تا شخص مبتلا نگردد و اگر هم بیمار شد شدت بیماری او نسبت به کسی که واکسن دریافت نکرده به مراتب کمتر بوده و طول دوره بیماری نیز کاهش مییابد.
عوارض آنفلوآنزا
دکترمیرکی گفت: سینه، پهلو، سینوزیت، عفونت گوش میانی و التهاب مجاری هوائی (برونشیت) و التهاب بافت میانی مغز (آنسفالیت) از جمله عوارض آنفلوآنزا هستند.
درمان آنفلوآنزا
در نهایت باید گفت : در صورت مشاهده علائم آنفلوآنزا باید به پزشک مراجعه و روند درمان را شروع و مراقبتهای لازم را اعمال کرد، زیرا این بیماری اگر به موقع درمان نشود، شدت گرفته و به خصوص برای سالمندان، کودکان و افراد دارای بیماریهای خاص خطرناک خواهد بود.
طبق آمار، بیماری آنفلوآنزا سالانه در سراسر جهان حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار قربانی می گیرد.
آنفولانزا یک بیماری واگیرداراست که با رعایت نکات بهداشتی و مراجعه به پزشک می توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد.