پخش زنده
امروز: -
مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه گفت: کرملین هنوز اصرار دارد که بایدن تضمین دهد ناتو به سمت شرق گسترش نخواهد یافت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، آندرئی کارتونوف مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان درباره بحران اوکراین گفت: احتمالا روسیه با غرب درباره برخی مسائل گفتگو خواهد کرد و مصالحه دور از دسترس نیست و غرب ممکن است به ناراحتی و شکایت روسیه توجه کند.
مجری سی ان ان در آغاز این گفتگو پرسید: ”به نظر شما ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در حال عقب نشینی است؟ آیا این یک کاهش تنش واقعی است و یا همانطور که ناتو گفت این یک عقب نشینی غیرقابل تائید توسط ولادیمیر پوتین است؟“
کارتونوف گفت: ”شاید نتیجه گیری نهایی درباره آنچه که ولادیمیر پوتین میخواهد انجام دهد خیلی زود باشد. ولی روشن است که او به لاوروف، وزیر امور خارجه، اجازه داده تا به دیپلماسی فرصت دهد. این بدان معناست که احتمالا روسیه با غرب درباره برخی مسائل گفتگو خواهد کرد و مصالحه دور از دسترس نیست و غرب ممکن است به ناراحتی و شکایت روسیه توجه کند. بدون تردید در حال حاضر تجاوز به عنوان گام عملی، گزینه مورد نظر فدراسیون روسیه نیست. جنگ هنوز ممکن است رخ بدهد، ولی اگر رخ دهد احتمالا در نتیجه تشدید ناخواسته اوضاع خواهد بود.“
مجری سی ان ان در ادامه پرسید: ”چه چیزی تغییر کرده است؟ میدانیم که کشورهای غربی و ناتو درباره مهمترین خواسته روسیه یعنی تضمین عدم گسترش ناتو در شرق کوتاه نخواهند آمد؛ بنابراین چه چیزی بین امروز و دو هفته گذشته تغییر کرده است که موجب شده روسیه به این باور برسد که میتواند درباره برخی از مسائل مصالحه کند و این مسائل چه چیزهایی هستند؟ “
کارشناس روس پاسخ داد: ”نخست اینکه خواستههای روسیه هنوز سر جای خود هستند و حذف نشده اند. کرملین هنوز اصرار دارد که بایدن تضمین دهد ناتو به سمت شرق گسترش نخواهد یافت. ولی به نظرم تصمیمی که گرفته شده است این است که بهتر است به جای هیچ چیز، چیزی داشته باشیم. در خصوص برخی از مسائل احتمالی میتوان با آمریکا و ناتو گفتگوهای معناداری را آغاز کرد.“
وی افزود: “برای مثال، روسیه میتواند با آمریکا درباره تعلیق دوجانبه ارسال موشکهای هستهای میان برد نسل جدید به اروپا گفتگو کند. روسیه با ناتو میتواند درباره نحوه احیاء شورای ناتو-روسیه از جمله جنبه نظامی این شورا گفتگو کند. آنها همچنین میتوانند درباره سامانههای دفاع موشکی بالستیک که آمریکا به رومانی و لهستان ارسال کرده است و همچنین انجام برخی بازرسیها از طرف روسیه گفتگو کنند؛ بنابراین مسائل مختلفی وجود دارد.“
مجری سی ان ان گفت: ”این مسائل قبلا هم وجود داشت. سوال من این است که چرا این تغییر موضع چند روز پیش رخ داد؟ وقتی که میگویید رئیس جمهور پوتین به وزیر خارجه خود اجازه داده است تا مسیر دیپلماتیک را امتحان کند. به نظر شما آیا احتمالا کرملین نگران این بود که روسیه در حال حاضر آمادگی یک تجاوز تمام عیار را ندارد و در داخل کشور تمایل واقعی برای چنین جنگی وجود ندارد؟ “
مدیرکل شورای امور بین الملل روسیه گفت: ”نمی توان به این سوال پاسخ قطعی داد. نمیتوان گفت آیا این گزینهها اصلا توسط کرملین مد نظر قرار داده شده اند یا خیر. شاید این فقط نمایشی برای جلب توجه غرب به خواستههای فدراسیون روسیه است. نمیدانیم تغییردهنده بازی چه بوده است و چه چیزی نظر کرملین را تغییر داده است.“
وی افزود: ”ولی برای مثال میتوانم تصور کنم دیداری که رئیس جمهور پوتین با صدراعظم شولتز داشت یک عامل مهم بود که احتمالا تعادل را در کرملین تغییر داد. بر اساس ادعاهای مطرح شده صدراعظم آلمان، شولتز نوعی تعلیق درخصوص گسترش ناتو را به عنوان گزینه ممکن مد نظر قرار داده است. او همچنین به رئیس جمهور روسیه قول داده است، فشار بیشتری بر اوکراین بیاورد تا به مفاد توافقنامه مینسک پایبند باشد.“