پخش زنده
امروز: -
شرکت آب و فاضلاب کشور برای جبران بخشی از کم ابی های کشور نکات ریز اما قابل توجه را به مشترکان خود توصیه می کند تا هر مشترک به نحوی در صر فه جویی و به عبارت دیگر مصرف بهینه اب سهیم باشد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر این توصیه ها بدین شرح است :
1- موقع مسواک زدن شیرآب تصفیه شده را باز نگذارید.
2- موقع شامپو زدن و شستن موهای سر در هنگام استحمام، شیر آب را ببندید. تلاش کننید مدت استحمام کوتاه باشد.
آب پخش کن دوش حمام را با نوع جدید آن (سردوش مصرف) تعویض کنید.
برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آن را به کمتر از 5 دقیقه برسانید. با این روش ماهیانه حدود 4000 لیتر آب صرفه جویی خواهد شد.
3- برای آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گل ها از روش آبیاری قطره ای استفاده کنید.
4 - بهتر است برای شستن سبزی ها ابتدا آنها را در ظرفی خیس کنید و سپس آب بکشید.
5- از جریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید، برای آب شدن یخ مواد خوراکی منجمد ، آن را در هوای آزاد قرار دهید.
6- فرزندان خود را در مورد نیاز به حفاظت از آب آگاه کنید. از خرید اسباب بازی ها و سرگرمی هایی که به یک جریان ثابت آب نیاز دارند، دوری کنید.
7- هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را به طور مداوم باز نگذارید چون جریان دائم آب موجب هدرروی آن می شود.
8- اگر دوش حمام شما در کمتر از 20 ثانیه یک ظرف چهارلیتری را پر از آب می کند در آن صورت حتما آن را با یک سردوش کاهنده مصرف عوض کنید.
9- برای نظافت حیاط به جای مصرف آب، بهتر است در صورت امکان از جارو استفاده شود.
10- در باغچه خانه ، درختان ، بوته ها و چمن های بومی و مقاوم به خشکی که به آب کمتری نیاز دارند و تحمل ماه های گرم تابستان را دارند ، بکارید.
این گونه ها هنگام کاشت، نیازی به آبیاری مرتب ندارند و معمولا یک دوره خشکی را بدون آبیاری به خوبی تحمل می کنند.
11- تمام شیلنگ ها ، اتصالات و شیرها را به طور مرتب کنترل کنید تا از نشتی آب جلوگیری شود.
12- ضروری است برای اطمینان از سلامت لوله ها و شیرهای آب، آنها مرتبا کنترل شوند.
13- هنگام شستن ظرفها با دست، از حداقل میزان مایع ظرفشویی استفاده کنید. این کار موجب می شود آب کمتری به هنگام آبکشی ظرفها مصرف شود. اگر از ماشین ظرفشویی استفاده می کنید تلاش کنید ظرفیت ماشین ظرفشویی تکمیل شود.
14- از نصب شبکه های آب تزئینی (مثل فواره ها) پرهیز کنید، مگر اینکه آب درشبکه بازیافت شود. همچنین شبکه را در جایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و بادداشته باشد.
15- لوله های آب منزل خود را عایق بندی کنید، عایق کاری لوله های گرم ، روشی است که هدر رفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش می دهد.
16- تمامی شیرهای منزلتان را به ادوات کاهنده مصرف آب مجهیز کنید.
17- هرگز آبی را که می توان به مصارفی مانند آبیاری و یا شستشو رسانید، فاضلاب حساب نکنید.
18- ماشین های لباسشویی معمولا مقدار زیادی آب مصرف می کنند. بنابراین اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشین لباسشویی بکاهید، عملا در مصرف آب صرفه جویی کرده اید. نیازی نیست که از میزان شست و شوی لباس ها بکاهید، بلکه فقط صبر کنید تا مقدر لباس های کثیف به اندازه ظرفیت کامل ماشین برسد.
19- یک بطری پر از آب با یک کیسه نایلونی پر از شن و کاملا در بسته را در مخزن آب توالت فرنگی و یا فلاش تانک قرار دهید تا مصرف آب را در هر بار کشیدن سیفون کاهش دهید. (لازم است این وسایل را در جایی از مخزن قرار دهید که با کار وسایل و اجزای عمل کننده درون مخزن تداخل نداشته باشد).
20- آب خنک مورد مصرف خود را همواره در یخچال نگهدارید تا هر گاه که یک لیوان آب خنک می خواهید ، مجبور نباشید شیرآب را برای مدت زیادی باز بگذارید.
21- برای نوشیدن آب به جای آنکه شیر آب را به مدت زیادی باز بگذارید، بهتر است، ابتدا چند قطعه یخ در لیوان قرار دهید و سپس شیر آب را باز کنید.
22- به کودکان آموزش دهیم تا با بستن بموقع شیر ، آب را هدر ندهند.
23- می توان آبی را که برای شستن سبزی ها و دست و صورت استفاده می شود به وسیله لوله کشی به سمت فلاش تانک هدایت کرد تا از آن به عنوان آب فلاش تانک در توالت استفاده شود.
24- نشت احتمالی فلاش تانک توالت را با افزودن مواد رنگی به آب آن بیابید. اگر فلاش تانک دارای نشت باشد، ماده رنگی ظرف مدت 30 ثانیه از محل نشت پدیدار می شود. به محض اینکه آزمایش انجام شد، فلاش تانک را بکشید چون ممکن است ماده رنگی به مخزن آب آن آسیب برساند. فلاش تانک هایی که نشتی دارند آب را به داخل کاسه دستشویی هدر می دهند.
25 - به جای شستن اتومبیل با شیلنگ آب، از یک سطل آب استفاده کنید.
26- در حالی که کمبود آب در شهر احساس می شود لزومی به شستشوی پیاده روی مقابل مغازه و منزل نیست.
27- هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه شده استفاده نکنند.
28- زمانی که سرگرم آب دادن باغچه و گل های منزل هستید با شنیدن صدای زنگ تلفن یا زنگ در ، بهتر است ابتدا شیر آب را ببندید و بعد به آنها پاسخ دهید.
29- تا حد امکان از آب شرب برای فضای سبز استفاده نشود. باغچه را در شب یا صبح زود آبیاری کنید تا از تبخیر آب جلوگیری شود.
30- نصب کولر در سایه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب کولرهای آبی، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف آب می شود.
31- زمانی که به مسافرت می روید، ضروری است شیر فلکه بعد از کنتور آب را ببندید تا از وقوع هر گونه حادثه پیشگیری شود.
32- در مراکز آموزشی و مدارس به اطفال و دانش آموزان محدودیت منابع آب و روش های صرفه جویی آن را آموزش دهیم.
33- لازم است گاهی اوقات از لوله کشی ساختمان خود ارزیابی مجدد کنید. توصیه می شود تمام شیرهای آب را ببندید و سپس کنتور را کنترل کنید. کار کردن کنتور در زمانی که همه شیرهای آب بسته است دلیل اتلاف آب از لوله های داخل ساختمان است که در نتیجه آن مقدار زیادی آب به هدر می رود و هزینه گزاف آن را شما خواهید پرداخت.
34- در مراکز آموزشی، دانش آموزان را به حفاظت از آب تشویق کنید. همچنین پیشنهاد کنید موضوع های حفاظت از آب در فعالیت های عملی و آموزشی آنها گنجانده شود.
35_ گروه های فرهنگی، غیردولتی را به ایجاد و ارتقای فرهنگ حفاظت از آب در میان کودکان و بزرگسالان تشویق کنید.
36- از همه قوانین و محدودیت های حفاظت آب که ممکن است در محل زندگی شما اعمال شود، آگاه شوید و از آن تبعیت کنید.
37- از آب حفاظت کنید، چون زندگی ما به آن وابسته است. هیچگاه به دلیل اینکه فرد دیگری مسئول پرداخت آب بهاست، آب را هدر ندهید.
38- هر گونه اتلاف قابل توجه آب را (شکستگی لوله ها، باز بودن لوله ها، هدرروی آب در هر نقطه) به مرکز ارتباطات مردمی (تلفن 122) اطلاع دهید.
39- تعویض واشر شیر آب برای جلوگیری از چکه کردن آب کار دشواری نیست.
40- صرفه جویی هنر زندگی برترین هاست و فقط محدود به این روشها نیست از روشهای ابتکار خود هم استفاده کنیدو به دیگران هم توصیه کنید.
41) در منطقه زندگی خود،از تمامی روشهای نگهداری آب و قواعد کمتر مصرف کردن آن به صورت موثر، آگاه شده و آن روشها را رعایت کنید و به دیگران آموزش دهید.
42) همکاران خود را در محلهای کار تشویق کنید، با روشهای موثر، آب را بیشتر محافظت کنند.
43) هر جا صحنههای هدر رفتن آب مانند لولههای شکسته آب، آبنماهای خراب،
منابع آبی دارای نشت که به حال خودرها شدهاند و... میبینید به شرکت آب و فاضلاب آن منطقه و مسئولان مربوطه گزارش دهید تا رسیدگیهای لازم انجام شود.
44) وقتی در جایی غیر از منزل خود اقامت دارید،مثل هتلها،اماکناداری، موسسات آموزشی و... به صرف این که قبض آب را شخص دیگری پرداخت می کند، آب را اسراف نکنید و در صرفهجویی آن بکوشید.
45) به دنبال تدوین برنامههایی باشیدکه روشهای نگهداری و صرفهجویی از آب را به زائران و مسافران شهر شما نشان میدهد.
46) به دنبال تدوین برنامههایی باشید که روشهای احیای آب از دست رفته را برای آبیاری و استفادههای مفید دیگر آموزش میدهند.
47) همواره شیرهای آب،لولهها و اتصالات آنها را کنترل کنید تا چکه نکند. این کار باعث ذخیره 80 لیتر آب در هفته میشود.
48) لولههای آب منزل خود را عایق کنید. به این صورت هنگام نیاز به آب گرم،
زودتر به آن دسترسی خواهید داشت.
49) هنگامی که میخواهید دمای آب را تنظیم کنید با کم کردن جریان آب سرد یا گرم انجام دهید نه با زیاد کردن جریان آب سرد یا گرم.
50) همیشه به جای این که موقع نوشیدن آب، شیر را باز کنید، یک بطری آب سرد از قبل در یخچال خود داشته باشید و از آن استفاده کنید. این کار باعث ذخیره
800 تا 1200 لیتر آب در ماه میشود.
51) هنگامی که شیرآب را باز میکنید و منتظر هستید آب گرم در لوله جریان یابد ، مقدار آب سردی را که از لوله میرود در ظرفی بریزید تا بعداً از آن در آبیاری گیاهان خانگی استفاده کنید. این کار400 تا 1200 لیتر آب را در ماه ذخیره میکند.
52) هنگام شستن ظرفها، ابتدا ظرف مناسبی را نیمهپر از محلول آب و مایع ظرفشویی کنید و ظرفها را در آن بشویید و سپس زیر جریان آب، آبکشی کنید.
53) هنگام شستن ظرفها به جای این که شیر آب را کاملا بر روی ظرفها باز کنید، از جریان کم آب برای شستشوی آنها استفاده کنید و برای خیساندن ظروف موقع شستشو با یک آبپاش کوچک آنها را بخیسانید. این روش باعث ذخیره آب بین800 تا 2000 لیتر درماه میشود.
54) هنگام شستشوی ظرفها، از حداقل مواد شوینده ممکن استفاده کنید تا هنگام آبکشی ظرفها آب کمتری مصرف شود. این روش باعث ذخیره آب 200 تا 600 لیتر در ماه میشود.
55) برای شستن میوه و سبزی، ابتدا ظرف مناسبی را تا نیمه از آب و ماده ضد عفونی پر کنید و سپس سبزی و میوه را در آن بخیسانید و پس از مدت زمان مورد نظر برای ضدعفونی، زیر جریان کم آب، سبزی و میوه را آبکشی کنید.
56) فقط در صورتی از ماشین لباسشویی یا ظرفشویی استفاده کنید که ظرفیت آنها کاملا پر شده باشد. این کار باعث ذخیره 300 تا 800 لیتر آب در هفته میشود.
57) کولرهای آبی را هر چند وقت یک بـار بازدیـد کنید و در صـورت اتـلاف آب، از شیرهای شنـاور با دوام و محکم استفاده کنید.
58) در فصل تابستان و به خصوص در گرمترین ساعات روز که مصرف آب، بیشترین میزان را دارد، تلاش کنید مصارف غیر ضروری را کاهش دهید تا آب در دسترس همگان باشد و جریان آب قطع نشود.
59 ـ تلاش کنید غذاهای منجمد درون فریزر خود را بدون استفاده از آب، از حالت انجماد خارج کنید یا اینکه یک شب قبل از مصرف، مواد غذایی را از فریزر بیرون اورید و در طبقات یخچال قرار دهید. برای این کار از میکروفـر هم میتـوان استفاده کرد. این کـار باعـث ذخیـره آب 200 تا 600 لیـتر آب در ماه میشود.
60 ـ دهانه آبپاش وسایل آبیاری خود را به نحوی تنظیم کنید که هنگام آبیاری، آب فقط روی چمنها و گیاهان بپاشد نه این که لبه پیاده روها یا خیابان ها را هم خیس کنید. این روش باعث ذخیره 2000 لیتر آب در ماه میشود.
61) در روزهای سرد و بارانی مقدار آبیاری گیاهان را کمتر کنید یا از آب پاش های خودکار که آب کمتری مصرف میکنند در این مواقع استفاده کنید. این کـار باعث ذخیره 800 تا 1200 لیتر آب در هر دفعه میشود.
62) برای تبخیر کندتر آب، در قسمتهای خشک باغها از کاه و برگهای تر و تازه استفاده کنید. این کار باعث ذخیره 4000 لیتر آب در ماه میشود.
63) از نصب آب نماهای تزئینی خودداری کنید، مگر در صورتی که برای آن ها از آب در گردش استفاده کنید.
64) اگر در منزل خود استخر دارید، از یک صافی جدید استفاده کنید. زیرا صافی های قدیمی بر اثر فشار گردش آب به تدریج مقدار آب زیادی را استفاده و هدر میدهند. ( 720 تا 1000 لیتر آب یا بیشتر).
65) برای جلوگیری از تبخیر آب استخرها، روی آن را بپوشانید. این کار باعث میشود استخر شما تمیزتر بماند و نیاز کمتری به استفاده از مواد شیمیایی در آب داشته باشد. این روش باعث ذخیره 5200 لیتر آب در ماه میشود.
66) هر روز از خود بپرسیم که امرور چه میزان آب صرفه جویی کردهایم؟
الگوی مصرف آب برای هر نفر؛ 150 لیتر در شبانه روز است و
آب مورد نیاز برخی کلانشهرها و شماری از شهرها به صورت فرا استانی و با صرف هزینه و انرژی زیاد تامین می شود.
مصرف سرانه آب در شهر تهران در روز حدود 240 لیتر است و مقایسه این میزان با دیگر کشورها بهویژه کشورهای اروپایی که حدود 100 تا 140 لیتر در روز مصرف دارد ، نشان از مصرف بسیار بالای تهرانیها دارد.
همانطور که گران کردن بنزین تاثیر چندانی بر ترافیک و آلودگی هوا نداشته گران کردن آب هم مشکل کم آبی را حل نخواهد کرد. اگر نصب بیلبورد و اگهی در نشریات و تلویزیون ورادیو جواب نمیدهد کارشناسان روش های موثرتری را طراحی و اجرا نمایند.