سلامت محصولات گلخانهای دغدغه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان
محصولات سبزی و صیفی سهم مهمی در تامین نیاز بازار مصرف دارند و در صورت تولید محصول با کیفیت و سالم علاوه بر تشویق مردم به مصرف بیشتر این گونه محصولات، میتواند صادرات و ارز آوری خوبی هم برای کشور داشته باشد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ سلامت محصولات صیفی داخلی و تمایل مردم به مصرف این محصولات همواره دغدغه تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و مسئولان نظام تولید محصولات کشاورزی است. محصولاتی که با رعایت ایمنی و استانداردهای سختگیرانه و نظارت دستگاههای مسئول وارد بازار مصرف میشوند.
در پی انتشار خبرهایی درباره آلودگی محصولات کشاورزی صادراتی به ویژه فلفلهای تولید شده در گلخانهها و نگرانیهایی که درباره سلامت محصولات صیفی داخلی در بین مردم به وجود آمده ما را بر آن داشت تا به بررسی این موضوع بپردازیم. برای پیگیری این موضوع سری به یک بازار روز زدیم تا از مردم درباره مصرف و همچنین اطمینان از سالم بودن این محصولات سوال کنیم.
مصرف سموم و افتکشها و همچنین ماندگاری سموم بر روی تولیدات گلخانهای همواره دغدغه خریداران خارجی و مصرفکنندگان داخلی است؛ بنابراین برای راستی آزمایی این موضوع، راهی یکی از مراکز تولید محصولات گلخانهای در نزدیکی پایتخت شدیم. جایی که تولیدکنندگان صیفی، به واسطه انتشار این شایعهها حال و روز خوشی ندارند.
بادمجان، خیار، گوجه و انواع فلفل عمدهترین محصولات گلخانهای هستند که در فصل سرما، در محیط کنترل شده گلخانهها تولید میشوند و کشاورزان و گلخانهداران در تولیدات گلخانهای ملزم به پیروی از دستورالعملهایی خاصی هستند.
براساس بند «و» ماده ۳۴ و بند «د» ماده ۱۴۳ قانون برنامهی توسعه، دولت باید شرایط تولید محصول سالم و دسترسی مردم به محصول را فراهم کند و سلامت غذایی را از مزرعه تا مصرف و براساس استانداردهای ایمنی و کیفیت غذا تامین کند، که در این موضوع وزارت جهاد کشاورزی و سازمان غذا و دارو وظیفه نظارت بر تولید و کنترل سلامت محصولات کشاورزی را بر عهده دارند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان حفظ نباتات با اشاره به از راهاندازی سامانه سماک با هدف نظارت بر تولید و صادرات محصولات کشاورزی گفت: تمام روند کاشت، داشت و برداشت محصول، انبارداری، بستهبندی، لیبل زنی تا صادرات محصولات کشاورزی تحت نظر این سامانه قرار میگیرد که سامانههای وزارت بهداشت هم روی آن لینک شده است.
شاهپور علایی مقدم، با بیان اینکه از اسفند امسال استفاده از این سامانه ملاک کار قرار میگیرد افزود: هیچ محصول تولیدی و صادراتی اعم از سبزی و صیفی و دیگر تولیدات کشاورزی بدون تاییدیه این سامانه امکان عرضه و صادرات را نخواهد داشت.
وی صادرات محصولات کشاورزی ایران به دیگر کشورها را ۶ میلیون تن عنوان کرد و گفت: ارز آوری این صادرات برای کشور ۳ میلیارد و نهصد میلیون دلار است و کشاورزی ایران این پتانسیل را دارد تا صادرات بیشتر و متنوعتری به دیگر کشورها داشته باشد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره توقف صادرات محصولات سبزی و صیفی به ویژه سیب و فلفل به روسیه افزود: به دلیل اینکه ۴ نوع سمی که در محصولات صادراتی ایران وجود داشت و روسیه این سموم را تایید نمیکرد، صادرات مدتی متوقف شده است، ولی با رایزنیهایی که با طرف روسی داشتهایم قرار شده است تا هیاتی از این کشور برای بررسی و بازدید از مراکز تولیدصیفی، بسته بندی و آزمایشگاههای کنترل کیفی ما، به ایران سفر کنند و استانداردهای مورد نظر را اعلام کنند تا در صورت توافق صادرات این محصولات از سر گرفته شود.
رئیس سازمان حفظ نباتات گفت: فقط سیب و فلفل به روسیه صادر نمیشود، اما دیگر محصولات صیفی مثل خیار، گوجه و بادمجان منعی برای ورود به روسیه ندارند.
علایی مقدم با توصیه به کشاورزان درباره استفاده درست از سموم افزود: کشاورزان با توصیه متخصصین از سموم استفاده کنند، چرا که استفاده از سموم کشاورزی غیرقابل اجتناب است و ۴۰ درصد امنیت غذایی دنیا وابسته به این است که با آفتها به درستی مبارزه کنیم.
رئیس سازمان غذا و دارو نیز گفت: کنترل سلامت تولید محصولات صیفی از وظایف مهم سازمان غذا و دارو است و با توجه به سلیقه و ذائقه مردم ایران با دیگر کشورها متفاوت است تمام تلاشمان را میکنیم تا سبزی و صیفی و دیگر محصولات غذایی، سالم به دست مردم برسد.
بهرام دارایی افزود: نظارت سازمان غذا و دارو بر تمام محصولات از جمله گندم، برنج، ذرت و دیگر محصولات پرمصرف از طریق همکاری با دیگر ارگانها و دستگاهها میسر است و در این راه سازمان غذا و دارو تمام تلاش خود را دراین باره به کار میبندد.
براساس دستورالعملهای جدید وزارت جهاد کشاورزی، تولید و صادرات محصولات صیفی به کشورهای مقصد، بر اساس استانداردهای جدید و با نظارتهای سختگیرانهتری انجام میشود. به گفته محمد طهماسبوند، تولیدکننده و صادرکننده محصولات صیفی، تمام صیفیجات تولیدی بر اساس تایید کارشناسان و گیاهپزشکان همکار در گلخانهها پایش میشوند و اگر نیاز به استفاده از سموم باشد براساس دستورالعمل و به میزان نیاز اقدام به سمپاشی میکنند.
وی افزود: در صورت وجود آفات در گلخانهها از سموم و یا مهارکنندههای طبیعی مانند پهن و یا خاک چوب استفاده میشود. همچنین کیلینیکهای طرف قرارداد نیز به صورت روزانه و هفتگی گلخانهها را از نظر وجود سموم و یا کودهای مورد استفاده در آنها پایش میکنند و در آخر نتایج آزمایشات به کار رفته را به صورت مکتوب و همراه با ذرات موجود در گلخانه اعلام میکنند تا بر اساس آن بتوان اقدامات بعدی را درباره تولید محصول سالم به کار برد.
گزارش مکتوب از: احمد حمیدی _ تحریریه کشاورزی و روستا