پخش زنده
امروز: -
چهارمحال و بختیاری از نظر درصد تحقق طرح توسعه گلخانهها رتبه نخست کشور را در اختیار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری، مجری طرح توسعه گلخانههای وزارت جهادکشاورزی در نشست بررسی طرحهای باغبانی استان چهارمحال و بختیاری، گفت: این استان موفق شده است در ۱۰ ماه امسال مساحت گلخانههای موجود را از هشت هکتار برنامه ابلاغی به ۲۸ هکتار برساند که این حجم از افزایش مساحت برابر با ۳۵۰ درصد عملکرد بیشتر است.
داریوش سالمپور افزود: بر اساس مباحث مطرح شده در نشست اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، مقرر شد تا برای تأمین آب موردنیاز گلخانهها پیگیریهای لازم صورت بگیرد.
وی افزود: اگرچه از نظر کارشناسی یکی از اصول مهم در اجرای طرح توسعه گلخانهها در کشور، مکانیابی و جانمایی صحیح برای احداث گلخانهها است، اما با توجه به اجرای مجتمع گلخانه پارسآباد مغان در شمال اردبیل و دیگر موارد مشابه میتوان گفت که چهارمحال و بختیاری نیز مستعد اجرای این طرح است.
سالمپور افزود: صاحبان اراضی واقع در دشتهای وسیع استان که پیش از این به کشت سیبزمینی در این دشتها مشغول بودهاند، هم اکنون به دلیل کمبود منابع آبی به سمت کشت محصولات پربازدهتر متمایل شدهاند و از آنجا که اصل توسعه گلخانهها بهبود بهرهوری از آب است، ضرورت دارد تمامی دستگاهها برای ایجاد چنین فضایی همکاری لازم را داشته باشند.
مجری طرح توسعه گلخانههای وزارت جهادکشاورزی گفت: باید مجتمعهای گلخانهای و اراضی شخصی که از نظر مطالعات و مدارک کامل و مورد تأیید هستند، شناسایی شوند و نیاز گازی آنها مشخص و به مجموعههای مدیریتی وزارتی اعلام شود تا پیگیریها در این رابطه در ردههای بالاتر دنبال شود.
سالمپور افزود: بحث اصلی در توسعه گلخانهها، افزایش بهرهوری از آب است که در تغییر اراضی کشت روباز به گلخانه مشکلاتی در خصوص پروانههای بهرهبرداری وجود دارد که این موضوع در حال پیگیری است.
وی گفت: با گذشت پنج سال و ۱۰ ماه از آغاز اجرای طرح توسعه گلخانه ها، نزدیک به ۱۵ هزار هکتار گلخانه در کشور ایجاد شده است که این وسعت از گلخانهها در مقایسه با کشاورزی در فضای باز، یک و نیم میلیارد مترمکعب آب کمتری مصرف کرده و برابر با میزان تولید در فضای باز، محصولات کیفی درجهیک را با کمترین ضایعات روانه بازار کرده است.
مجری طرح توسعه گلخانههای وزارت جهادکشاورزی افزود: اثرات اجتماعی و اقتصادی اجرای طرح توسعه گلخانهها در کشور بهویژه در مناطق کمتر برخوردار که از جمله مناطق مستعد ایجاد گلخانه به شمار میروند، مشهودتر است.
سالمپور با بیان این که وسعت محیطهای کنترلشده و زیرپوشش پلاستیک و شیشه برای کشت محصولات کشاورزی در دنیا سه میلیون هکتار است، افزود: سهم ایران از وسعت گلخانههای جهان ۲۴ هزار هکتار معادل یک و نیم درصد از سطح جهانی است که با این میزان از سهم، ایران در رتبه ۱۲ کشورهای جهان از نظر وسعت گلخانهها قرار دارد، اما در بحث توسعه این محیطهای کنترلی کشاورزی به همراه چین و مکزیک جزو سه کشور برتر دنیا محسوب میشود.
وی گفت: به دلیل تغییرات اقلیمی، بارش کم و تبخیر زیاد، آب از جایگاه مهمی در توسعه گلخانهها برخوردار است، اما به طور کلی مؤلفههای دیگری برای توسعه گلخانهها تعریف شده است که باید به آنها توجه کرد.
در حوزه تأمین اعتبارات برای اجرای طرح توسعه گلخانهها در چهار سال گذشته از محل اعتبارات اشتغال روستایی، صندوق توسعه ملی و از محل تبصرههای بودجه سنواتی اقدامات مناسبی شکل گرفته است و امسال نیز با پیگیریهای انجام شده در مرحله نخست هشت هزار میلیارد تومان برای بخش کشاورزی تخصیص یافت که از این مبلغ حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به استانها ابلاغ شده است.