پخش زنده
امروز: -
تحلیلگر شورای آتلانتیک: سیاست رسمی ایرانیها این است که تسلیحات هستهای نمیخواهند؛ دکترین دفاعی آنها مبتنی بر ساخت موشک است، نه تسلیحات هسته ای.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، باربارا اسلاوین، مدیر «ابتکار آینده ایران» و کارشناس «شورای آتلانتیک»، در گفتگو با نشريه «یو اسای تودی» اذعان کرد: سیاست رسمی ايرانيها این است که تسلیحات هستهای نمیخواهند؛ دکترین دفاعی آنها مبتنی بر ساخت موشک است، نه تسلیحات هسته ای.
اسلاوین در اين باره که آیا ایران تسلیحات هستهای دارد؟ گفت: نه، سلاح هستهای ندارد، اما میزان فراوانی از موادی را دارد که اگر بیش از پیش غنی سازی شود، میتواند برای (ساخت) سلاح استفاده شود. ایران برنامه خود را به ویژه در سال گذشته تا حد چشمگیری پیش برده است؛ بنابراین دوره فرار هستهای (مدت زمانی که طول میکشد ایران سوخت کافی برای (ساخت) یک سلاح هستهای را جمع آوری کند) به چند هفته کاهش یافته است، در حالی که در (زمان اجرای) توافق هسته ای، آن زمان، یک سال بود. ایران هم اکنون چندین تن اورانیوم غنی شده دارد و غنی سازی را در سطحی که بالاتر از همیشه است، یعنی ۶۰ درصد انجام میدهد. (برای ساخت سلاح هستهای به اورانیوم با غنای ۹۰ درصد نیاز است.) در توافق هستهای غنی سازی اورانیوم به سطح پنج درصد و میزان ۳۰۰ کیلوگرم تا سال ۲۰۳۱ محدود شد.
وي در اين رابطه که تا چه حد نگران هستید ایران با همه آن موادی که از زمان خروج دولت ترامپ از توافق جمع آوری کرده است، سلاح هستهای تولید کند؟ گفت: ایران تصمیم نگرفته است (سلاح هستهای تولید کند)، و سیاست رسمی آنها این است که تسلیحات هستهای نمیخواهند. برای آنها مهم است که این توانمندی را داشته باشند، اما نه خود تسلیحات را. دکترین دفاعی آنها مبتنی بر موشکها و حمایت از شبه نظامیان (نيروهاي مقاومت) است، نه تسلیحات هسته ای. اگر آنها سلاح (هسته ای) تولید کنند، تعهداتشان را در پیمان منع تولید و گسترش تسلیحات هستهای که سال ۱۹۶۸ امضا کردند، نقض کرده اند. اسرائیلیها سالها در برنامه ایران خرابکاری کرده اند و احتمالاً حملات سایبری و ترور دانشمندان ایرانی را از سر بگیرند.
سؤال: ایران شرایط دشواری برای بازگشت آمریکا به میز مذاکره ارائه کرده است، از جمله عذرخواهی علنی و دادن این قول که دولتهای آینده آمریکا مثل کاری که آمریکا در دوره ترامپ کرد، هرگز از هر توافقی که هم اکنون میان دو کشور به دست میآید، خارج نشود. اگر آمریکا این شرایط را نپذیرد، فکر میکنید چه خواهد شد؟
اسلاوين در زمینه دادن تضمینهایی در این باره که دولتهای بعدی نتوانند دوباره از توافق خارج شوند، گفت: راههایی برای قول دادن به ایرانیها وجود دارد که اگر تبعیت از توافق را از سربگیرند، از درآمدهای نفتی، لغو تحریمها و تجارت عادی برخوردار خواهند شد. میتوان تضمینهای کتبی داد. نقطه اهرمی که آمریکا دارد این است که ایران به لغو تحریمها - دست کم برای چند سال آینده - نیاز دارد. لغو تحریمها موجب تقویت ارز ایران خواهد شد امید من این است که آنها چیزی را که (واشنگتن) پیشنهاد میکند بپذیرند و با مذاکره مستقیم با آمریکا برای نهایی کردن جزئیات موافقت کنند.
وي درباره تصميم و اقدام ترامپ براي خروج از توافق هسته اي گفت: بسیار احمقانه بود. ترامپ در گام نخست این کار را به علل سیاسی داخلی انجام داد، چون کسانی که از او حمایت میکردند – بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر وقت اسرائیل و اصولگرایان مسیحی- به او گفتند این کار را بکند. پشت کردن ما به توافق هستهای این امکان را برای ایران فراهم کرد تا به غنی سازی اورانیوم در سطوح بالاتر بازگردد، و به جهان نشان داد که آمریکا شریک مورد اعتمادی نیست. این امر به اعتبار ما آسیب فراوانی زد. از نظر فعالیتهای منطقهای نیز تنشها افزایش یافته است و ایران به حمایت از گروههایی که ما نمیپسندیم ادامه میدهد؛ بنابراین اقدام ترامپ نتیجه کاملاً عکس داد.
اسلاوين در اين رابطه که اگر در مذاکرات شکست بخوریم چه چیزی در خطر است؟ مدعي شد: ایران به توانایی (ساخت) سلاح هسته ای نزدیک تر خواهد شد، که موجب انگیزه دادن به دیگران در منطقه برای تسریع تلاش در آن جهت خواهد شد. همچنين شاهد بی ثباتی بیشتر، حملات بیشتر به نیروهای آمریکایی در عراق خواهیم بود. در نتيجه تنها راه تنش زدایی و فراهم کردن امکان تمرکز بیشتر دولت بایدن بر چین و روسیه، بازگرداندن توافق هسته ای ایران به مسیر است.