پخش زنده
امروز: -
مردم در مساجد با سخنرانی علما هوشیارتر میشدند و صدای پای انقلابشان را از منبرها بی واسطه و رساتر از هر تریبونی میشنیدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، روزهای منتهی به پیرزوی انقلاب اسلامی؛ محسن تهرانی با وجود سن کمی که داشت، شد یک انقلابی پای کار.
او از نمازگزاران قدیمی مسجد لرزاده تهران است و میگوید: پدرم از انقلابیهای سابق این مسجد بود؛ نوار و کاست میآورد در مسجد برای تکثیرِ سخنرانیهای امام؛ ما هم یواشکی از پشت بام مسجد اعلامیهها را توزیع میکردیم.
همین فعالیتهای فرهنگی بود که مسجد لرزاده را به یکی از مساجد تاثیرگذار در شکل گیری انقلاب تبدیل کرد.
تهرانی ادامه میدهد: یکی دوبار هم من را گرفتند و تا کلانتری سیزده هم بردند؛ سیلی هم خوردم.
دستگیری و شکنجه و شهادت اگرچه عاقبت فعالیت در مسجد بود، مردم، اما این پایگاه مردمی را خالی نمیگذاشتند.
یکی دیگر از نمازگزاران این مسجد هم میگوید: ماه رمضان بود که ساواک حمله کرد به مسجد و سه نوجوان را به شهادت رساند و پیش نماز مسجد را دستگیر کرد.
یکی از خانمهای نمازگزار هم میگوید: روزهای بسیار سخت و پرتهاجمی را از ناحیه شاه پشت سر گذاشتیم. روزهایی بود که حمله کردند و مسجد را به آب بستند. تمام فرشها و قرانها به صورت آشفتهای در آب بود و نمازگزاران مورد تهاجم قرار میگرفتند.
مثل مسجد لرزاده در جنوب تهران، در دل بازار بزرگ تهران هم مسجد سید عزیزالله کانون انقلابیها بود. برای اهالی بازار این مسجد پایگاه تولید فکر و اندیشه بود.
آقای جعفری از بازاریهای قدیمی میگوید: در بازار خیلی از مردم طرفدار انقلاب بودند؛ مخصوصا با تحصنهایی که داشتند و با بستن بازار توانستند در انقلاب خیلی نقش داشته باشند. مثلا بازاریهای این مسجد در شکل گیری تظاهرات و توزیع اعلامیههای امام خیلی فعال بودند.
اشتیاق بازاریها به فعالیتهای انقلابی باعث شده بود مسجد سیدعزیزالله در بحبوحه انقلاب پررفت و آمدترین روزهایش را تجربه کند.
مساجد آن روزها حکم شبکههای اجتماعی را داشتند، شبکههایی مورد اطمینان مردم که صدا و تصویر اهالی هر محل را به گوش هم میرساندند.
انقلاب مردم هم که به ثمر نشست مساجد کارکرد خودشان را حفظ کردند و به عنوان موثرترین پایگاههای مردمی باقی ماندند.
یک بار برای پشتیبانی از جبهه، یک بار در مدیریت بحرانهای اجتماعی و بار دیگر برای پا گرفتن کارهای خیر؛ کرونا شاید تازهترین باشد، وقتی مساجد تبدیل به پایگاهی برای حضور همگانی مردم در کمک رسانی به هم شدند.
در چهل سال گذشته تعداد مساجد کشور اگرچه سه برابر شده، اما در طول همین سالها انبوهی از شبکههای اجتماعی و رسانههای جمعی فراگیر هم بروز و ظهور پیداکرده اند. با این حال به نظر میرسد همچنان مساجد معتبرترین شبکههای اجتماعی برای شکل گیری اتفاقهای مثبت اند.
یا علی