پخش زنده
امروز: -
مرحوم آیت الله صافی گلپایگانی در هیچ مجلس و دیداری نبود که از امام زمان حرفی به میان نیاورد و توجه به آن حضرت را مورد توجه قرار ندهد و همواره بر عنایت به حضور وی تاکید میکردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز قم، آیت الله العظمی صافی گلپایگانی پس از یک قرن عمر با برکت و جهاد علمی و عملی، دیروز دار فانی را وداع گفت.
این مرجع عالیقدر در سال ۱۲۹۷ شمسی دیده به جهان گشود، پدر او عالم عارف، مرحوم آیت الله آخوند ملا محمدجواد صافی بود که علاوه بر تخصّص، تحقیق، تألیف و تدریس در گرایشهای مختلف علوم اسلامی مانند فقه، اصول، کلام، اخلاق و حدیث، در زمینه هنرهای ارزشمندی، چون شعر و خوشنویسی نیز سرآمد بود.
والده مکرمه وی هم، بانوی فاضله و شاعره و فانیه در ولایت اهلبیت (ع) بنت مرحوم آیتالله آخوند ملا محمدعلی بود.
آیت الله صافی گلپایگانی برای آموختن علم و دانش تلاش بسیاری داشته به طوری که تحصیلات خود را در رشتههای ادبیات، کلام، تفسیر، حدیث و سطح (مکاسب) و (کفایه) در گلپایگان، ابتدا در خدمت عالم جلیل آخوند ملا ابوالقاسم، مشهور به «قطب»، و سپس در محضر والدشان ادامه دادند، و از سال ١٣٦٠ هجری قمری به قم، حرم اهلبیت (ع) مهاجرت کرده، و با حضور در مجالس درس و بحث استادان بزرگ حوزه و مطالعه و تدریس و تحقیق، به تکمیل تحصیلات و تحقیقات علمی خویش پرداخت.
آیت الله صافی در قم در محضر استادانی همچون حضرات آیات حاج سیّدمحمدتقی خوانساری، حاج سیّدمحمد حجّت کوهکمرهای، حاج سیّدصدرالدین صدر عاملی، حاج سیّدمحمدرضا موسوی گلپایگانی بهره برد و در نجف اشرف هم در کنار عالمانی همچون حاج شیخ محمدکاظم شیرازی، حاج سیّدجمالالدین هاشمی گلپایگانی، حاج شیخ محمدعلی کاظمی خراسانی شاگردی کرد.
آیت الله صافی گلپایگانی در طول تحصیل خود در محضر آیت الله بروجردی هم شاگردی کرده اند به طوری که استادی، چون آیت الله بروجردی در ساختار شخصیت علمی و فکری معظّمله اثر بسیار سازندهای داشته اند و وجود علمی وی به او وابستگی کامل داشت.
این مرجع عالیقدر به مدت ۱۷ سال از وجود با برکت استاد خود در دروس و مباحث رسمی بهره بردند و مهارتشان در علم فقه به حدی بود که در موارد بسیاری، پاسخ به مسائل مهم و یا تحقیق برخی از مباحث را به شخص وی ارجاع میدادند.
مسئولیتها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی
نگاه به کارنامه پر خیر و برکت این مرجع عالیقدر ما را به مسئولیتهای خطیر وی میرساند، در سال ١٣٥٨ هجری شمسی وی و مرحوم آیتالله آقای حاج شیخ مرتضی حائری (رحمه الله) از استان مرکزی به نمایندگی مجلس خبرگان برای تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد، و همواره مواضع سیاسی و انقلابی و مذهبی وی مورد توجّه نمایندگان منتخب در مجلس خبرگان بود.
آیت الله صافی گلپایگانی از طرف بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (رحمه الله) به عضویت فقهای شورای نگهبان انتخاب شده، و تا سال ۱۳۶۷ مسئولیت دبیری آن شورا را عهدهدار بود، که نظرات و مواضع مهم وی در شورای نگهبان در حفظ هویّت اسلامی نظام و پاسداری از احکام، معروف و مشهور است.
دیدبانی بیدار برای انقلاب اسلامی
عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی، عضویت در شورای نگهبان و دبیری آن با حکم امام خمینی (ره)، از جمله فعالیتهای سیاسی حضرت آیت الله صافی گلپایگانی بود، به طوری که رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم امروز گفت: او در هرجایی حضور داشت به عنوان دیدبانی بیدار برای انقلاب اسلامی بود و جز خیر برای نظام اسلامی چیز نمیخواست.
۱۵۰ جلد یادگار مکتوب
وی در طول عمر با برکت خود ۱۵۰ جلد اثر مکتوب از جمله، منتخب الأثر فی الامام الثانی عشر (ع) در سه جلد، شهید آگاه، صوت الحقّ ودعوة الصدق، لمحات فی الکتاب و الحدیث و المذهب در سه جلد، بیان الاُصول در سه جلد، نوید امن و امان، العقیدة بالمهدیة، تجلّی توحید در نظام امامت، القرآن مصون عن التحریف، ندای اسلام از اروپا و عنوان صحیفة المؤمن را برشمرد.
چنین عالم جلیل القدری که تمام عمر خود را صرف اسلام و انقلاب و پیشرفت آنها کرده است، وقتی دعوت حق را لبیک میگوید، فقدان وجودش ضایعهای دردناک برای جامعه شیعه میشود به گونهای که مقام معظم رهبری در پیام تسلیت خود، وی را از استوانههای حوزهی علمیه قم و از برجستگان علمی و عملی و پر سابقهترین عالم دینی در آن حوزهی مبارک میدانند.
آیت الله صافی از برترین فقهای عصر حاضر بود
آیت الله مکارم شیرازی با تسلیت ارتحال آیت الله العظمی صافی گلپایگانی، این مرجع عالیقدر را یکی از برترین فقهای عصر خواندند و افزودند: حضور مؤثر آیت الله صافی گلپایگانی در عرصههای مختلف اجتماعی همچون مبارزات با رژیم سابق و عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی و شورای نگهبان منشأ برکات زیادی برای اسلام و انقلاب بود.
آیت الله صافی گلپایگانی مورد اعتماد امام راحل بود
آیت الله نوری همدانی هم در پیام خود آورده اند. این فقیه بزرگوار یکی از ارکان اسلام و حوزههای علمیه و از برجستگان شاگردان آیت الله العظمی بروجردی و مورد اعتماد و عنایت امام راحل بودند.
وی افزود: ارادت خاص ایشان به اهل بیت عصمت و طهارت (علیه السلام) و مبارزه با فرقههای منحرف و تالیف کتب فقهی، کلامی و حضور موثر اجتماعی و سیاسی از ویژگیهای آن مرحوم بود.
عمر شریف آیت الله صافی گلپایگانی در راه ترویج معارف دینی سپری شد
آیت الله علوی گرگانی با صدور پیام تسلیتی، با تجلیل از خدمات آیت الله العظمی صافی گلپایگانی گفتند: تربیت شاگردان فاضل و تألیف کتب مفید در حمایت از ولایت و مهدویت و اجتهاد فقهی و نصایح دلسوزانه و هدایت مسلمین و عضویت در شورای نگهبان و مجلس خبرگان قانون اساسی ذخیرهای برای ایشان در روز قیامت خواهد بود.
منتخب الاثر کتابی ماندگار در حوزه مهدویت
مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور به آثار علمی وی اشاره کرد و گفت: دهها اثر در زمینه تاریخی، اجتماعی، سیاسی، فکری، معرفتی، فقهی و حدیثی از ایشان به یادگار مانده است.
آیت الله اعرافی افزود: کتاب منتخب الاثر وی که به توصیه آیت الله بروجردی به نگارش درآمد و در طول زمان تکمیل شده از آثار ماندگار در حدیث شیعه و مهدویت است.
وی قلم روان و طبع خوب و ذوق ادبی آیت الله صافی گلپایگانی را بسیار برجسته عنوان کرد و گفت: در کنار این ویژگیها ایشان از آگاهیهای وسیع اجتماعی، سیاسی و بین المللی برخوردار بودند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه روحیه خیرخواهی وی برای مردم و انقلاب زبان زد بود، تصریح کرد: حوزههای علمیه یک سرمایه عظیم و یک استوانه مهمی را از دست داد.
آیت الله اعرافی گفت: اخلاق و منش، تلاش و مجاهدت و علم و دانش ایشان راهنمای طلاب جوان دانشجویان و اساتید و ملت بزرگ است.
آیت الله صافی گلپایگانی در پی ایست قلبی و موفق نبودن عملیات احیا در یکی از بیمارستانهای قم، در ساعت یک و ربع بامداد روز سه شنبه دوازده بهمن ماه، دارفانی را وداع گفت. روز چهارشنبه در سراسر کشور عزای عمومی شد و شهر قم نیز در این روز تعطیل شد.
پیکر پاک این عالم جلیل القدر امروز ساعت 10 صبح از مدرسه امام خمینی (ره) خیابان ۱۹ دی روی دستان دوستداران و علاقمندانش به سمت حرم مطهر تشییع میشود و سپس در کربلای معلی آرام خواهد گرفت.
سیمیه حاجی احمدی _ خبرگزاری صدا و سیما مرکز قم