از دیدگاه حکمای قدیمی طب ایرانی سرطان نوعی ورم است که به سبب تغییرات اخلاط بدن پیدا میشود ولی امروزه با پیشرفت دانش پزشکی میدانیم که اینگونه نیست. سلولهای سرطانی از سازوکارهای عادی تقسیم و رشد سلولها جدا میافتند.
علت دقیق این پدیده همچنان نامشخص است ولی احتمال دارد عوامل ژنتیکی یا مواردی که موجب اختلال در فعالیت سلولها میشوند در هسته سلول ناهنجاری به بار آورند. این بیماری تمامی افراد، پیر و جوان، غنی و فقیر، مردان، زنان و اطفال را مبتلا میکند.
سرطان رشد و گسترش غیرقابل کنترل سلولهاست که تقریباً تمامی بافتهای بدن را میتواند مبتلا کند. سرطانهای ریه، کولورکتال و معده جزء ۵ سرطان شایع در تمام دنیا در مردان و زنان میباشد. اما بین مردان سرطانهای ریه و معده شایعترین سرطانها در تمام دنیا هستند سرطانهای پستان و سرویکس از رایجترین سرطانهایی است که زنان را درگیر می کند. پیشگیری از سرطان با شیوه زندگی سالم ۱- سیگار نکشید ۲- مصرف غذاهای فرآوری شده و فست فود را به حداقل برسانید ۳- حدالامکان میوه سبزیجات و مواد غذایی سالم استفاده کنید. ۴- وزن خود را در محدوده طبیعی کنترل کنید ۵- روزی ۸ لیوان آب بنوشید ۶- روزانه ۳۰ دقیقه نرمش کنید ۷- خواب کافی داشته باشید ۸- از مصرف الکل و مواد مخدر اجتناب کنید ۹- چکابهای سالانه انجام دهید ۱۰- به روح خود اهمیت دهید. پیشگیری از سرطان با محیط سالم ۱- آلایندههای سرطا ن زا را در محیط و محل کار خود بشناسید و از آنها دوری کنید ۲- با محیط زیست مهربان باشید، و در حفظ و پاکسازی آن کمک کنید ۳- از پوست خود در برابر آفتاب با عینک و کرمهای ضد آفتاب محافظت کنید. ۴- از بودن در معرض اشعه ایکس و مواد رادیواکتیو اجتناب کنید. ۵- از استرس و تنش دوری کنید. سرطان و اهمیت تشخیص زودهنگام آن ۱- خونریزیهای غیر عادی ۲- سرفههای مداوم ۳- تورمهای موضعی و غیر قابل برگشت ۴-لکههای سفید دهان ۵-زخمهای مزمن و بدون بهبودی و یا عود کننده ۶-تغیرات پوستی ۷-خستگیهای مفرط ۸- تب بدون علت شناخته شده ۹- کاهش وزن ناگهانی و بی علت ۱۰-دردهای مداوم