علاوه بر معاون وزیر اقتصاد ارمنستان، سیستان بوغوسیان رییس کمیته ملی گردشگری ارمنستان، سونا هاهونیسیان رییس بخش همکاریهای بین المللی کمیته گردشگری ارمنستان و معاون وزیر کشور در پاویون نمایشگاه گردشگری برای امضای سند بین ایران و ارمنستان حضور پیدا کردند. پیش از این مراسم نیز جلسهای بین نمایندگان بخش خصوصی دو کشور برای تعاملات بیشتر گردشگری صورت گرفت.
در این جلسات نمایندگان ایران مذاکراتی با حضور نمایندگان کمیته فنی گردشگری ارمنستان، مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی و مدیر کمیته گردشگری ارمنستان با هدف همکاریهای گسترده میان دو کشور انجام دادند.
تنوع خوراک ایران؛ جاذبۀ مدرن گردشگری
رئیس فدراسیون گردشگری ارمنستان، با حضور در «نخستین همایش ایران و گردشگری خوراک در سده نو»، ضمن تمجید از فرهنگ و تنوع خوراک ایرانی، عنوان کرد که این کشور آماده همکاری با ایران در زمینه گردشگری خوراک است.
مخاک آپرسیان گفت: «موضوعات مورد بحث در این نمایشگاه به خصوص در این همایش بسیار مهم بود. فرهنگ و یکی از مهمترین زیرمجموعههای آن آشپزی و خوراک، اهمیت بسیاری در کشورهای مختلف دارد و ارتقا این صنعت، جزو اهداف اولیه سکانداران گردشگری و فرهنگ است.»
رئیس فدراسیون گردشگری ارمنستان تلفیق فرهنگهای دو کشور افزود: «میراث و سنتهای آشپزی و تولیدات وابسته در دوران پساکرونا میتواند در احیای صنعت گردشگری هر دو کشور مثمر واقع شود.»
به گفته آپرسیان ایران ظرفیت بسیار خوبی در زمینه بهبود و ارتقا صنعت گردشگری دارد و بزرگترین و در عین حال سادهترین چالش در بحث همکاری این است که هر دو کشورِ دوست و همسایه باید برای همکاری به دوردستها نگاه کنند.
او تصریح کرد: «ما دو همسایه، دوست و نزدیک همدیگر هستیم. ما باید شرایط را برای رشد و ارتقای یکدیگر مهیا کنیم. ایرانیها باید شناخت بهتری از ارمنستان کسب کنند و متقابلا ارمنیها باید با برگزاری پویشهای متعدد و متنوع، ایران و فرهنگ ایرانی را بهتر و بیشتر بشناسند. ما با همکاری متقابل و با پیوستن منابع و میراث هر دو کشور میتوانیم تولیدات فرهنگی مشترک ارائه دهیم و بازار جهانی گردشگری را از آن خود کنیم و این هدف چندان دور نیست.»
مخاک آپرسیان از تنوع غذایی مناطق مختلف کشور ایران و جذابیتهای ظاهری خوراکهای ایرانی تمجید کرد و اظهار داشت: «این تنوع در نتیجه وسعت فرهنگ و تاریخ و همچنین سبک زندگی به دست آمده است.»
او اضافه کرد: «همانطور که مردم ارمنستان در میان ایرانیها محترم هستند، ایرانیها نیز مورد احترام مردم کشور ارمنستان قرار میگیرند. گردشگری میتواند ابزار قدرتمندی باشد تا در میان این دو ملت برادر، فرصت گفتوگوی بین فرهنگی فراهم کند.»
رئیس فدراسیون گردشگری ارمنستان در ادامه گفت: «ما برای ارتقای همکاریها در صنعت گردشگری به خصوص در زمینه غذا و خوارک طرحها و برنامههایی داریم که به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ارائه دادیم تا این بخش از صنعت گردشگری را در کنار همدیگر ارتقا دهیم.»
آپرسیان در پایان افزود: «ارمنستان خواهان برقراری ارتباط قویتر در صنعت گردشگری به خصوص در زمینه گردشگریِ خوراک با ایران است.»
رونمایی از نماد شهری «قم شهر ملی انگشتر»
در مراسمی با حضور معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از نماد شهری «قم شهر ملی انگشتر» رونمایی شد.
این نماد که یک اثر هنری به شکل انگشتر و ساخته از چوب راش است، همزمان با برگزاری پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و سی و پنجمین نمایشگاه ملی صنایعدستی با حضور پویا محمودیان رونمایی شد.
این نماد اثر صادقی هنرمند قمی است که از چوب راش است و با استفاده از هنر معرق و نیز با بهرهگیری از هنر منبت ساخته شده است.
نماد شهری قم شهر ملی انگشتر در ابعاد ۱۳۰ در ۱۳۰ سانتیمتر و در مدت دو سال و نیم ساخته شد.
علیرضا ارجمندی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی قم گفت: «این نماد قرار است در محل مناسبی از شهر قم و در یکی از میادین اصلی نصب شود.»
برگزاری جشن ثبت جهانی روستای قاسمآباد گیلان
مراسم جشن ثبت جهانی روستای قاسمآباد گیلان با حضور پویا محمودیان معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار و از لوح ثبت این روستا رونمایی شد.
این مراسم همزمان با برگزاری پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری و سی و پنجمین نمایشگاه ملی صنایعدستی در محل غرفه استان گیلان برگزار شد.
در این مراسم که، ولی جهانی سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان و تعدادی از مدیران و مسئولان استانی و ستادی نیز حضور داشتند، لوح ثبت جهانی قاسمآباد روستای جهانی چادرشببافی رونمایی شد و معاون صنایعدستی کشور با تعدادی از هنرمندان و فعالان صنایعدستی استان گیلان از نزدیک گفتگو کرد.
آقای محمودیان، صنایعدستی استان گیلان را فاخر برشمرد و از حمایتهای این وزارتخانه از حوزه صنایعدستی به خصوص شهرها و روستاهای ملی و جهانی خبر داد.
او گفت: «بهمنظور حمایت هر چه بیشتر از شهرها و روستاهای ملی و جهانی صنایعدستی در این دوره از نمایشگاه غرفههای ویژه برای شهرها و روستاهای ملی و جهانی صنایعدستی در نظر گرفته شده است.»
همچنین در حاشیه این مراسم از مجموعه نرمافزارهای گردشگری «شهر من رشت» نیز با حضور معاون صنایع دستی کشور رونمایی شد.
پویا محمودیان همچنین در این مراسم از فرش دو رو منقش به نماد جام جهانی ۱۳۹۸ فرانسه رونمایی کرد که یکی از هنرمندان استان گیلان تهیه کرده و قرار است به مسابقات جام جهانی ۲۰۲۰ قطر اهدا شود.
روستای قاسمآباد استان گیلان بهعنوان روستای جهانی چادرشببافی ثبت جهانی شده است.
گشایش مرزها به روی گردشگران
علیاصغر شالبافیان گفت: بازگشایی مرزها شور و نشاطی در حوزه گردشگری به وجود آورد.
معاون گردشگری کشور افزود: بازگشایی مرزها از ابتدای آبان با پیگیری آقایان ضرغامی وزیر میراثفرهنگی و وحیدی وزیر کشور انجام شد و شور و نشاطی در حوزه گردشگری به وجود آورد. خوشبختانه کمک وزارت کشور را در همه سطوح در این چند ماه در نهایت خود دیدیم و جای سپاس دارد. تمام اینها با تاکید رییس جمهوری و همکاری استانداران انجام شد.
وی با اشاره به اینکه تمام اماکن گردشگری به سامانه هوشمند امید متصل شدند، گفت: تلاش کردیم در حوزه برگزاری نمایشگاه دستورالعملها را رعایت کنیم. ما چند محور را در همکاری با وزارت کشور در نظر گرفتیم که در محور اول بحث توسعه مسیر جدید گردشگری است. بسیاری از منافع جدید در گردشگری زمانی اتفاق میافتد که مسیر جدید ایجاد شود. عمده گردشگران ورودی به تعداد محدودی از استانهای ایران سفر میکنند. لازم است ظرفیتها در قالب مسیر جدید زیرساختسازی و معرفی شود. متاسفانه تورگردانان خارجی صرفا به یک سری شهرها مثل اصفهان و شیراز و یزد بسنده میکنند، اما باید مسیرغرب و سایر مناطق هم در دستور کار قرار گیرد.
شالبافیان افزود: محور دوم، ویژه در نظر گرفتن حوزه گردشگری در توزیع دارایی است. با رویکرد دولت جدید بسیاری از اعتبارات در استانها متمرکز شد و انتظار داریم اتفاقات خوبی شاهد باشیم. موضوع بعدی ایجاد ستادهای سفر استانی است. نوروز امسال متفاوت است، چون کرونا باعث شده بود دو سال سفر نداشته باشیم، پس باید ستاد فعال را برای نوروز ۱۴۰۱ در نظر بگیریم. الان ستادهای استانی فعال شدهاند، اما ستاد شهرستان باید با جدیت بیشتری ادامه کار بدهند. از دغدغههای آقای ضرغامی این است که با تدابیر لازم، حجم بالای سفرهای استانی را شاهد باشیم.
وی گفت: محور بعد همکاریهای استانی است. ما نیاز داریم استانها در بحث جاذبههای گردشگری مکمل هم باشند، پس همکاری منطقه بین استانها لازم است. تولید محتوای گردشگری نیز محور بعدی است. تا وقتی نتوانیم جاذبههای گردشگری را معرفی کنیم نباید انتظار میزبانی داشته باشیم. استانها در نمایشگاه امسال توانستهاند جاذبههای مناطقشان را به شکلهای مختلف معرفی کنند.
معاون گردشگری کشور گفت: بخش استانهای مرزی محور دیگر ماست. بسیاری از گردشگران ورودی از مبادی مرزی وارد میشوند و توفیق زمانی حاصل میشود که مبادی ورودی را زیرساختسازی کنیم. موضوع دیگر ما حل موردی طرحهای گردشگری است. ما نیاز داریم برای سرمایه گذاران امیدبخش و انگیزه آفرین باشیم. طرحهایی داریم که چند سال مشکل داشتند ما پیگیری کردیم تا انگیزه ایجاد شود. بحث بعدی هم معینهای گردشگری است. در بسیاری از استانها با تدبیر، چارهای اندیشیده شده تا شرکتهایی که گردشگری نیستند به این حوزه ورود کنند و نیاز داریم این مهم را در تمام نقاط کشور تسری دهیم. ابتکار ترویج این ایده را آقای دشتی اردکانی رئیس فراکسیون داد.
علیاصغر شالبافیان گفت: محور بعدی برگزاری نمایشگاهها و رویدادهای استانی است. تمام توصیههای کارشناسان این است که ابتدا گردشگری داخلی احیا شود. برگزاری رویدادها و جشنوارهها و نمایشگاههای منطقهای باعث میشود ظرفیت مناطق بیشتر دیده شود.