پخش زنده
امروز: -
کارشناس روابط بین الملل گفت: همکاریهای ایران و روسیه در حوزههای مختلف میتواند به ایجاد یک ژئوپلیتیک جدید در منطقه منجر شود که نشان دهنده یک ائتلاف راهبردی میان دو کشور است.
روح ا... مدبر کارشناس روابط بین الملل در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، با بیان اینکه یکی از مولفههای روابط راهبردی میان کشورها انعقاد تفاهم نامههای بلندمدت همه جانبه همکاری است افزود: در سفر آقای رئیسی به فدارسیون روسیه، روسای جمهور ایران و روسیه بر تنظیم هر چه سریعتر سند جامع همکاریهای ۲۰ ساله میان دو کشور به تفاهم رسیدند که نشان دهنده عزم دولت سیزدهم برای تنظیم روابط ایران و روسیه بر مبنای روابط راهبردی ناگسستنی بلند مدت است.
وی همچنین گفت: همکاریهای دو کشور در حوزههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، امنیتی، سیاسی و اجتماعی میتواند به ایجاد یک ژئوپلیتیک جدید در منطقه منجر شود که نشان دهنده یک ائتلاف راهبردی میان دو کشور است.
آقای مدبر افزود: روسیه با موقعیت جغرافیایی در سه قاره و موقعیت ممتاز ژئوپلیتیک جمهوری اسلامی در جهان میتوانند با ایجاد ائتلاف راهبردی، مسیر نوینی برای توسعه مناسبات اقتصادی دو جانبه ایجاد کنند.
وی گفت: دو کشور قصد دارند بر اساس دیپلماسی جدید، مبادلات اقتصادی خود را از حدود ۲ میلیارد دلار به بیش از ۱۰ میلیارد دلار ارتقا دهند و این جهش تبادلات مالی نشان دهنده این است که مسیر مناسبات دو کشور برای شکستن تحریمها به خوبی مشخص شده است.
این کارشناس روابط بین الملل با تاکید بر اهمیت سفر آقای رئیسی به روسیه گفت: در این سفر یک ریل گذاری جدید برای ارتقای روابط دو کشور ایجاد شد که عبور از تحریمهای ظالمانه آمریکا را نوید میدهد.
وی افزود: تجربیات متنوع روسیه در شکستن تحریمهای آمریکا و مقابله با یک جانبه گرایی آمریکایی فصل ویژهای در حوزه همگرایی و همکاریهای مشترک دو کشور ایران و فدراسیون روسیه خواهد بود.
مدبر افزود: اشاره آقای پوتین به تجربه موفق دو کشور ایران و فدارسیون روسیه در مبارزه با جریان تروریستی داعش در سوریه و نقش ویژه قهرمان ملی سردار شهید قاسم سلیمانی بیانگر این است که فدارسیون روسیه خواستار توسعه مناسبات دو کشور بر مبنای مدل همگراییهای موفق امنیتی در سایر زمینههای مشترک است.
وی با اشاره به آتش افروزیهای آمریکا و سیاست این کشور برای برهم زدن ثبات غرب آسیا و آسیای مرکزی گفت: همگرایی ایران و روسیه در خلاء امنیتی حاکم بر منطقه، به ویژه در حوزه افغانستان که آقای پوتین هم به آن اشاره کرد، میتواند به ثبات، همگرایی و صلح و دوستی برای کشورهای منطقه و همسایگان منجر شود که این توفیق یکی از دستاوردهای سفر آقای رئیسی به روسیه است.
وی همچنین به تجربه همکاریهای مشترک ایران، روسیه و چین اشاره کرد و گفت: برگزاری رزمایش کمربندی امنیت دریایی ۲۰۲۲ در اقیانوس هند با حضور ایران، روسیه و چین نشان داد که ائتلاف امنیتی به سمت فراتر از منطقه و در حد ایجاد یک ائتلاف امنیتی برای ایجاد امنیت بر آبراههای آزاد خواهد رفت و این ائتلاف تهدید جدی برای ایالات متحده آمریکاست که همواره مانع ائتلاف سازی قدرتهای جدید است.
مدبر در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران و دولت سیزدهم گفت: عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای در کنار روسیه و چین میتواند زمینه تقویت پیمانهای پولی بر مبنای پول ملی را فراهم کند و این رویکرد یکی از سیاستهای مالی ضدتحریمی است که مورد توجه ایران و روسیه است.
وی ادامه داد: همگرایی ایران و روسیه در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تاکید آقای پوتین در ملاقات با آقای رئیسی بر عزم فدراسیون روسیه برای افزایش سطح صادرات و تبادل مالی دو کشور گویای این موضوع است که تحریمهای آمریکایی اثرات خود را از دست داده است.
این کارشناس روابط بین الملل افزود: عضویت ایران در شبکه سوئیفت روسی که بیش از ۴۰ عضو از کشورهای جهان دارد موجب افزایش سطح تبادلات پولی و بانکی دو کشور برمبنای پول ملی شده که این به کاهش وابستگی به چرخه دلار منتهی خواهد شد.
وی با اشاره به سفر موفقیت آمیز رئیس جمهور کشورمان به روسیه گفت: حجم شدید تبلیغات رسانههای غربی علیه این سفر، بیانگر اهمیت آن است و به زودی دستاوردهای این سفر در ایجاد یک ائتلاف فراگیر بین ایران و روسیه نمایان خواهد شد.
این کارشناس روابط بین الملل معتقد است: ریشه توسعه مناسبات اقتصادی، امنیتی و سیاسی در توسعه و تبادل مناسبات فرهنگی است؛ بر این اساس برای افزایش شناخت و نزدیکی دو ملت، نخبگان و رسانههای جمعی دو کشور نقش مهمی دارند تا تبلیغات تخریبی رسانههای غربی و جریانات مخالف دو کشور را خنثی کنند.
وی با اشاره به استقبال مردم و رسانههای روسی از سفر رئیس جمهور کشورمان به خصوص جامعه مسلمانان روسیه افزود: استقبال پرشور مسلمانان روسی در مسجد جامع مسکو از رئیس جمهور کشورمان سطح حوزه نفوذ جمهوری اسلامی ایران را در منطقه نشان داد.
مدبر افزود: چشمان اشکبار دختر مسلمان روس که با دیدن آقای رئیسی خواستار ابلاغ سلام به رهبر معظم انقلاب شد؛ نشان دهنده این است که تبلیغات غربیها و آمریکاییها علیه جمهوری اسلامی ایران فروپاشیده است.
این کارشناس روابط بین الملل سخنرانی ویژه آقای رئیسی در دومای دولتی روسیه که متشکل از ۴۵۰ نماینده از ۸۵ منطقه فدرال روسیه است، مهم ارزیابی کرد و گفت: استقبال دومای روسیه که جایگاه ویژهای در فدراسیون روسیه دارد، نشان دهنده عزم طرف روسی برای توسعه همکاریهای همه جانبه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با ایران است.