پخش زنده
امروز: -
آمریکا مخالف هر طرحی است که وابستگی اوکراین و کشورهای اتحادیه اروپا به گاز روسیه را بیشتر کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، در صورت حمله احتمالی روسیه به اوکراین، خط لوله گازی نورد استریم ۲ مرده به دنیا می آید. این خبرگزاری در گزارشی با عنوان «نورد استریم ۲، خط لوله گازی نفاق» به موضوع تنش و اختلافی پرداخت که اکنون میان کشورهای غربی و روسیه بر سر اوکراین بالا گرفته است. بر اساس این گزارش، خط لوله گازی نورد استریم ۲ که گاز روسیه را به آلمان متصل میکند، در نوامبر تکمیل شد. اما اکنون این خط لوله گازی در کانون نبردهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی روسیه و غرب قرار گرفته است. به طوری که اگر روسیه به اوکراین حمله کند ماهیت این خط لوله مانند آن است که مرده به دنیا آمده است. خط لوله گازی نورد استریم ۲ به مدت چندین سال آلمان و آمریکا و حتی کشورهای اروپایی را در مقابل هم قرار داد. علاوه بر اینکه خود روسیه و اوکراین نیز در این خصوص اختلاف داشتند.
تغییر موضع غافلگیرانه واشنگتن باعث شد که مصالحهای میان آلمان و آمریکا در سال ۲۰۲۱ درباره خط لوله گازی نورد استریم ۲ به وجود آید و این مناقشه پایان یابد. اما روز پنجشنبه واشنگتن دوباره هشدار داد که حمله احتمالی روسیه به اوکراین اوضاع و شرایط را تغییر خواهد داد و در این صورت باید گفت که خط لوله گازی نورد استریم ۲ مرده به دنیا آمده است. اهمیت نورد استریم ۲ در این است که ظرفیت انتقال گاز روسیه به آلمان را از طریق خط لولهای که از زیر دریای بالتیک میگذرد به طور چشمگیری افزایش میدهد. این خط لوله ظرفیت انتقال ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز در سال را دارد. خط لوله گازی نورد استریم یک نیز از همین مسیر با دور زدن مسیر اوکراین عبور کرده است. این دو خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا را در حالی افزایش میدهند که ظرفیت تولید گاز اروپا اکنون کاهش یافته است و کفاف نیازهای کشورهای عضو منطقه یورو و اتحادیه اروپا را نمی دهد.
آمریکا با تصویب قانونی در سال ۲۰۱۹، ضربهای جدی به طرح نورد استریم ۲ وارد کرد
تاکنون این طرح برای گازپروم، شرکت روسی سازنده آن، ده میلیارد دلار هزینه در پی داشته است. البته چندین شرکت اروپایی فعال در کار انرژی از جمله OMV، Engie، Wintershall Dea، Uniper و Shell نیز در تامین مالی اجرای این طرح سهیم بوده اند. آلمان حامی اصلی این خط لوله گازی در اتحادیه اروپا می باشد که معتقد است با کمک آن میتواند در سیاست گذار از انرژیهای فسیلی به انرژی های برگشت پذیر و پاک مانند نیروی برق آبی، انرژی خورشیدی، انرژی بادی زودتر موفق شود. آلمان با این کار در نظر دارد خاک خود را به قطب گازی اروپا تبدیل کند. در این میان اوکراین از این نگران است که در دراز مدت، درآمدهای ارزی خود را که از راه انتقال گاز روسیه از مسیر خاک خود به دست میآورد از دست بدهد و این گونه در برابر مسکو آسیب پذیرتر شود.
آمریکا از ابتدا مخالف هر طرحی بود که اوکراین را از نظر اقتصادی و راهبردی در مقابل روسیه تضعیف کند و از طرف دیگر وابستگی اتحادیه اروپا به گاز روسیه را افزایش دهد. کشورهای اروپایی نیز در این باره نظر واحدی ندارند. لهستان و کشورهای بالتیک نگران تسلیم شدن اتحادیه اروپا در برابر جاه طلبیهای روسیه هستند. حتی در آلمان نیز درباره نورد استریم نظر واحدی وجود ندارد. حزب سبزهای آلمان که برای مدت طولانی با این طرح مخالفت کردند، اکنون که وارد دولت شده اند با آن موافق هستند. آمریکا در زمان دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، با تصویب قانونی در سال ۲۰۱۹ که تحریمهایی را علیه شرکتهای دخیل در این خط لوله گاز اعمال میکرد، ضربهای جدی به این طرح وارد کرد. حتی کار به جایی رسید که چندین شرکت، به دلیل فشارهای آمریکا، از این طرح خارج شدند. کار ساخت این خط لوله از آوریل ۲۰۱۸ شروع شد و در دسامبر سال ۲۰۱۹، در حالی که تنها ۱۵۰ کیلومتر کار لوله گذاری در آبهای آلمان و دانمارک باقی مانده بود روند آن متوقف شد. ولی لوله گذاری یک سال بعد از سر گرفته شد و خط لوله اکنون کامل شده است. اما سازمان نظارت بر انرژی آلمان در ماه نوامبر تصمیم گرفت به دلیل وجود موانع قانونی روند تایید خط لوله را متوقف کند.