پخش زنده
امروز: -
پیشرفت تکنولوژی همانطورکه باعث راحتی زندگی ما میشود، ممکن است ترس هم ایجاد کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری،در این گزارش، با ترس هایی آشنا میشویم که درنتیجهی پیشرفت تکنولوژی بهوجود میآیند.
همه ما از ترس یا هراسهای بسیار معمول، مانند ترس از ارتفاع یا عنکبوت شنیدهایم؛ اما ترس هاس عجیبی هم هستند که کمتر از آنها باخبریم.
ترس از ارتفاع یا عنکبوت یا قرارگرفتن در مکانی تنگ و باریک از ترس های رایج در بین مردم محسوب میشوند. ترس از زیرنظربودن یا وحشت ازدستدادن فرصتهای استفاده از فناوری، ترس های منطقی هستند که با پیشرفت تکنولوژی و بهصورت ناخودآگاه ایجاد میشوند.
با وجود تمام جذابیتهایی که اینترنت برایمان بهوجود آورده است؛ از تماشای گیفها و عکسهای بامزهی سگوگربه گرفته تا خواندن توییتهای خندهدار در شبکههای اجتماعی، استفاده از تکنولوژی ممکن است آزاردهنده هم باشد.
بسیاری از ما از زمانی که در شبکه های اجتماعی بههدر میدهیم، ناراضی هستیم یا با دریافت تعداد زیادی ایمیل کلافه میشویم یا با اخباری که هر روزه دربارهی عملکرد نامناسب شرکتهای فناوری منتشر میشود، افسرده و ناراحت میشویم.
دراینمیان، ممکن است برخی افراد بیشتر از دیگران آسیب ببینند و ترس از چیرهشدن فناوری بر زندگی، آنقدر برایشان پررنگ شود که دیگر نتوانند بهراحتی زندگی کنند و حتی ممکن است بدون آنکه نام ترس را بدانند، دچارش شوند.
درادامه چند نمونه ترس منطقی را معرفی میکنیم که با پیشرفت تکنولوژی بهوجود آمدهاند.
بیگوشیهراسی یا ترس از بیموبایلی
ترس از جدایی از گوشی یا هراس از دردسترسنبودن آن یا ترس از تمامشدن باتری گوشی است. بعد از همهگیری استفاده از گوشیها و شبکههای اجتماعی ا، اغلب مردم زمانی که به گوشیهای خود دسترسی نداشتند، احساس نگرانی میکردند. در سال ۲۰۰۸ (۱۳۸۷)، مؤسسهی تحقیقاتی YouGov اولینبار این عارضه را نوموفوبیا (NOMOPHOBIA: NO MObile PHone PhoBIA) نامید.
در آن زمان، ادارهی پست بریتانیا بهکمک این مؤسسه تحقیقی روی ۲،۱۶۳ کاربر گوشی هوشمند در سرتاسر آن منطقه انجام داد تا میزان وابستگی آنان به گوشیهای هوشمند را بسنجد. طبق نتایج بهدستآمده از این تحقیق، ۵۳ درصد از این افراد هنگامی که تنها برای مدت کوتاهی به گوشی خود دسترسی نداشتند، عصبی و مضطرب میشدند.
بعد از این نظرسنجی، مطالعات بسیاری دربارهی عارضهی یادشده انجام شد که همگی حاکی از ارتباط مستقیم این ترس با مسائلی مانند افسردگی مزمن و اختلالات خواب و اعتمادبهنفس کم بودند. بسیاری از جوانان با گوشی خود به حمام میروند و نوجوانان بسیاری نیز اعلام کردهاند که ترجیح میدهند انگشت کوچک خود را از دست دهند تا بدون گوشی بمانند. ترس از آنتنندادن خط موبایل یا ترس از تمامشدن شارژ گوشی یا ترس از گمکردن آن جنبههای دیگری از این ترس بهشمار میروند
(ترس از زلزدن)
اختلالی است که در آن، فرد با دیدهشدن در جمع یا زلزدن دیگران به او، مضطرب میشود.
در سال ۲۰۱۸ (۱۳۹۷)، مجلهای هندی نتیجهی مطالعهی موردی خود دربارهی این ترس را منتشر کرد. این مطالعه ماجرای زنی ۵۴ ساله را بیان میکرد که وسواس فکری و نگرانیاش دربارهی حفظ حریم خصوصی دیجیتالی، او را بهشدت آشفته کرده بود. این شخص بعد از خواندن گزارشهایی دربارهی اقدامات هکرها و فاششدن اطلاعات شخصی افراد، سراسیمه و پریشان به دکتر مراجعه و نگرانی عمیقش را بابت امنیت خود مطرح کرد.
با اینکه چنین ترسی در همهی افراد وجود دارد و کاملا رایج است، ام ا باعث ازهمپاشیدهشدن زندگی این زن ۵۴ سال شد. او از بررسی ایمیلهایش هراس داشت و بهخاطر ترس از انجام فرایندهای آنلاین بانکی، دیگر نمیتوانست صورتحسابهایش را آنلاین پرداخت کند.
( ترس از پرتوهای هستهای و امواج یونیزان)
ترس مبالغهآمیز از قرارگرفتن درمعرض امواج الکترومغناطیس و تأثیرپذیری منفی از آنها است. باتوجهبه اینکه مقادیر زیادی اشعه برای سلامتی مضر و حتی کشنده است، قرارگرفتن درمعرض این تشعشعات میتواند ترس فراوانی در انسان ایجاد کند. با شروع پاندمی کرونا، بسیاری از مردم تئوریهای بیاساسی دربارهی ارتباط فناوری ۵G با سرطان و کرونا مطرح کردند؛ اما این ترس از امواج رادیویی و تشعشعات به دهها سال قبل برمیگردد.