پخش زنده
امروز: -
مدیر مرکز مطالعات راهبردی آسیا و خاورمیانه در مسکو: در این سفر علاوه بر گفتگوهای روسای جمهوری ایران و روسیه، مذاکرات در سطوح مختلف پیگیری خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، ایلینا سوبونینا مدیر مرکز مطالعات راهبردی آسیا و خاورمیانه در مسکو در گفتگو با المیادین در ارزیابی سفر رئیس جمهور ایران به روسیه گفت، این اولین دیدار رسمی ولادیمیر پوتین در سال جدید است که دیدار بسیار مهمی است ضمن اینکه در این سفر علاوه بر گفتگوهای روسای جمهوری دو کشور، مذاکرات در سطوح مختلف پیگیری خواهد شد.
وی افزود، هیئت ایرانی متشکل از مقاماتی عالی رتبه است، وزیر انرژی، وزیر بهداشت و درمان، وزیر امور خارجه و چند مقام دیگر در هیئت ایرانی دیده می شوند که این امر به معنی تصمیم دو کشور برای بررسی پرونده های متعدد و مورد اهتمام دو کشور است ضمن اینکه رئیس جمهور ایران سخنانی را در دوما ایراد می کند، همه این موارد مهم است و در دیدارهایی که مقامات مختلف جهان از روسیه داشتند کمتر اتفاق افتاد که سطح دیدارها تا این حد گسترده باشد، البته پیش از این هم چند رئیس جمهور در پارلمان روسیه سخنرانی کرده بودند اما پس از شیوع کرونا، این اولین باریست که رئیس جمهور ایران در پارلمان روسیه سخنرانی می کند.
سوبونینا درباره تلاش دو کشور برای امضای توافقنامه راهبردی طولانی مدت گفت، ما نام این توافقنامه را توافقنامه همکاری های جامع می گذاریم، این توافقی است که حتی می توان مدعی شد تا به الان برخی از اهداف آن محقق شده است ، مثلا تبادل تجاری میان ایران و روسیه تا به الان سه میلیارد دلار بود اما این میزان می تواند افزایش یابد. هم روسیه و ایران تحت تحریم های غرب هستند؛ در نتیجه آنگونه که انتظار می رود نمی توان روابط دو کشور را توسعه داد اما می توان با تصحیح برخی رفتارها تا حدی این روابط را گسترش داد.
کارشناس روسی در ادامه گفتگو با المیادین گفت، نکته ای که برایم عجیب است تلاش کارشناس آمریکایی برنامه شما برای کشاندن مبحث به سمت اختلافات دینی و موضوع شیعه و سنی است در شرایطی که می دانیم روسیه به این موضوع بسیار اهمیت می دهد، بهتر است در این زمینه بنزین بر آتش نپاشیم، درباره روابط میان ایران، روسیه و چین باید بگویم نکته مثبت این است که روابط اینها روابط عقیدتی و ایدئولوژیک نیست، حتی این روابط برای مقابله با آمریکا هم نیست.
وی ادامه داد، واقعیت این است که ایران، روسیه و چین منافعی دارند. در این بین می توان به بندر چابهار اشاره کرد که توسعه آن اهمیت اقتصادی بالایی دارد. حدود ده سال قبل حتی در داخل ایران هم درباره توسعه این بندر سخنی به میان نمی آمد اما حدود پنج سال قبل که سفری به تهران و دیداری با آقای علی اکبر ولایتی داشتم، نقشه ای در اتاقشان بود که از روی نقشه درباره اهمیت اقتصادی بندر چابهار توضیح داد، از آن زمان ایران و روسیه در پی همکاری برای تحقق این امر مهم هستند و این بسیار خوشحال کننده است.
ایلینا سوبونینا افزود، آمریکایی ها با رفتارشان روسیه را به سمت همکاری های بیشتر با چین سوق می دهند، اینکه رئیسی در پارلمان روسیه سخنرانی می کند اتفاق مهمی است. اولین بار که یک رئیس جمهور خارجی در دوما سخنرانی کرد، سال 2000 و در اوایل کار ولادیمیر پوتین بود که بیل کلینتون رئیس جمهور وقت آمریکا در پارلمان روسیه سخنرانی کرده بود، پس از آن سخنرانی بود که حتی بر اساس اظهار نظر پوتین، این سخنان بر سر زبانها افتاده بود که فرصتی پیدا شده است تا روسیه به سازمان ناتو بپیوندد.
وی گفت، آن زمان تقریبا روسیه در عرصه بین المللی حضور فعالی نداشت و می توان گفت در خاورمیانه و آفریقا اصلا حضور نداشت و دست آمریکا کاملا باز بود اما آنها حاضر نشدند اندیشه عضویت روسیه در ناتو و حتی پیشنهاد پوتین در این زمینه را بپذیرند، چرا؟ به دلیل اینکه هم موضوع رقابت در میان بود و هم بی اعتمادی وجود داشت و آمریکا روسیه قدرتمند را نمی پسندید اما امروز شرایط به کلی عوض شده و تا 180 درجه تغییر یافته است و همین تغییرات سبب شکل گیری مباحثی درباره تقویت روابط میان روسیه، چین و ایران شده است.
این کارشناس روس درباره اتهام ها علیه ایران مبنی بر تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای گفت، در این باره باید بگویم آنچه روسیه بدان اعتقاد دارد مقابله با گسترش سلاح هسته ای است، مسکو در عین حال بر این باور است که اگر آمریکا می خواهد مذاکرات وین، روند رو به جلو داشته باشد باید کارهایی را انجام دهد چون تحریم های اقتصادی علیه ایران غیر منطقی است و آمریکا باید گام هایی را برای کاهش این تحریم ها بردارد تا تفاهم میان تهران و واشنگتن و احیای توافقنامه سال 2015 در حوزه برنامه هسته ای ایران را شاهد باشیم، این توافقنامه که کشورهای مختلفی در شکل گیری آن نقش داشته اند توافق خوبی است اما سئوال این است که چه کسی از این توافق خارج شد؟ پاسخ هم مشخص است دونالد ترامپ یا کشور آمریکا.