پخش زنده
امروز: -
گشتی در بزرگترین کارخانه تولید کابلهای مخابراتی خاورمیانه در یزد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، در قلب ایران، تلاش و همتی به بار نشسته که کشورمان را از واردات محصولات سیم و کابل مخابراتی بی نیاز کرده است.
شرکت کارخانجات شهید قندی یزد توانسته است با اتکا به جوانان متخصص و بهره گیری از دانش بومی، انواع کابلهای فیبر نوری، کابلهای مخابراتی مسی، کابلهای دیتا و سیمهای برق تولید کند.
محصولاتی که در چند دههی قبل، عمدتا از کشورهای اروپایی به ایران وارد میشد و کسی باور نداشت بتوان آنرا تولید کرد. اما اکنون سیم و کابل های مخابراتی در یزد تولید میشود که علاوه بر رفع نیاز بازار داخل، در کشورهای همسایه هم بازارگرمی میکند.
شرکت کارخانجات تولیدی شهید قندی در آبان ماه سال ۱۳۶۳ با هدف تولید انواع کابلهای مخابراتی مسی وکابلهای مخابراتی نوری، توسعه ارتباطات و ایجاد تحول در شبکه عظیم مخابراتی کشور، همگام با آخرین فناوری روز جهان در عرصه تولید کابلهای مخابراتی تاسیس شد و از سال ۱۳۶۷ به بهره برداری رسید.
با مدیرعامل کارخانجات شهید قندی همصحبت میشوم. محمدجواد عسگری که سالها مرد میدان صنعت است و مویی در این راه سپیده کرده، میگوید: فعالیت این کارخانه با افتتاح سالن تولید کابلهای مخابراتی نوری شروع شده است و برای خودکفایی صنعتی کشور، تولید کابلهای مخابراتی مسی هم به این مجموعه اضافه شد.
او میافزاید: این شرکت دارای گواهینامههای معتبر ملی و جهانی است تا با تولید کابلهایی با بهترین کیفیت روز دنیا، نیاز کشور را در این بخش برآورده کند.
بزرگترین تولید کننده کابلهای نوری خاورمیانه در یزد
برای بازدید از قسمتهای مختلف کارخانه باید چند روزی وقت بگذارم. با مدیر روابط عمومی کارخانه هماهنگ میکنم و در صبحی زمستانی راهی بلوار شهید قندی یزد میشوم. جایی که محل استقرار کارخانه است.
ابتدا به سالن فیبر نوری میروم. گرچه صدای گوش خراش ماشینهای تولید، مرا آزار میدهد، اما باید چند ساعتی تحمل کنم تا بتوانم روایتگر خوبی از صحنههای کار و تلاش جوانان ایرانی باشم.
سالن فیبر نوری دارای سه خط تولید بزرگ است که در هر خط آن نیروهای جوان و با انگیزه، مشغول به فعالیت هستند. برای آشنایی با فعالیت این بخش باید یک شیفت کاری در سالن باشم. ابتدا با کارگری همصحبت میشوم که فارغ التحصیل متالوژی است و هشت سالی در این کارخانه مشغول به کار است. او میگوید: در این قسمت کابل نوری با تیوپ مرکزی و روکش تقویت شده، تولید میکنیم. کابلی که در اتصالات ساختمانی و شبکه fttx مورد استفاده است.
علی آقا هم کمی جلوتر در حال تعمیر یکی از خطوط است. او میگوید: در این سالن انواع کابلهای نوری میکرو، دراپ، دراپ مهاردار، سیمپلکس با فیبر تایت بافر و کابل نوری ژله فیلد خاکی و کانالی و کابل نوری خشک خاکی تولید میشود.
او با ابراز خرسندی از کار در عرصه تولید میافزاید: خوشحالم که در تولید سیم و کابل مخابراتی روی پای خودمان ایستاده ایم و نیازی به کشورهای غربی و همسایه نداریم.
در این سالن بروزترین کابلهای فیبر نوری تولید میشود این را رییس تولید سالن فیبر نوری کارخانه میگوید و میافزاید: با تلاش شبانه روزی کارگران در سه شیفت کاری مشغول به کارند تا انواع و اقسام کابلهای فیبر نوری کانالی و هوایی را تولید و روانه بازار کنند.
مهدی الهیزاده میگوید: قادریم با تولیدات صد در صد ایران، نیاز انواع و اقسام گروهها و شرکتهای زیرساخت، مخابرات، پتروشیمیها و سایر گروههای مصرف کننده کابلهای نوری را تامین کنیم.
او با اشاره به اینکه شرکت کارخانجات شهید قندی یزد بزرگترین تولید کننده کابلهای نوری در خاورمیانه است، میگوید: با ۲۵ سال قدمت در عرصه تولید کابلهای نوری، ۸۰ درصد نیاز تولید داخلی را جوابگو هستیم.
ساعت ۱۴ است و کارخانه در حال تغییر شیفت. این سالن را ترک میکنم تا در شیفت بعدی از فعالیت دیگر بخشهای کارخانه روایت کنم.
تولید کابل های مخابراتی هوایی تا زیردریایی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کارخانجات زیادی در زمینه تولید انواع کابلهای قدرت، مخابراتی و کابلهای صنعتی با سرمایه گذاری بخشهای خصوصی و دولتی تاسیس و شروع به فعالیت کردند.
از آنجا که کشور ایران بر روی کمربند سبز کره زمین و دارای منابع زیادی مس است با شروع بهره برداری از معادن مس ایران، بخصوص بعد از انقلاب، صنعت کابلسازی بعنوان صنایع پائین دستی آن رشد فراوانی کرد.
این روزها در مرکزیترین نقطه ایران، یعنی یزد، کابلهای مسی تولید میشود که به لحاظ کمیت و کیفیت با غولهای جهان برابری میکند. نمونه آن را میتوان در شرکت کارخانجات شهید قندی یزد مشاهده کرد.
وارد بزرگترین سالن این کارخانه میشوم که ماشینهای غول پیکر کابل سازی در حال کار هستند. در کنار هر یک از دستگاهها، دو تا سه کارگر جوان در حال رصد و بازبینی نحوه تولید هستند تا بهترین کابل مسی ایران را به تولید انبوه برسانند.
با سرپرست یکی از خطوط تولید گفتگویم را آغاز میکنم. دهقان میگوید: در این خط، سیمهای فولادی ۹ دهم بر روی کابلهای مسی زده میشود تا کابلهای زیردریایی آماده سازی شوند.
او میافزاید: قسمتی از کار مربوط به به محصولات پلی اتیلن و بخشی هم مربوط به محصولات پی وی سی است که هر دو در رنگها و خواص مختلف، متناسب با سفارش مشتری تولید میشود.
او که بیش از یک دهه در این کارخانه و در بخشهای مختلف فعالیت داشته است، میگوید: ما در تولید کابلهای مسی، ادعای خودکفایی داریم و بدین لحاظ حرف اول را در منطقه میزنیم.
به بخش دیگری از این سالن میروم که کابل با ضخامتهای مختلف تولید میشود. رضا که اپراتور دستگاه تابنده کابل است، میگوید: دستگاهها کابلهای ۱۰ زوجی، ۲۵ زوجی، ۱۰۰ زوجی تا ۲۵۰۰ زوجی را میتابانند تا بر روی قرقرههای بزرگ پیچیده شود.
در این سالن تا چشم کار میکند کابل میبینی و قرقرههای بزرگ و کوچک آنهم در رنگها و ضخامتهای مختلف. بخش دیگری که مشتاقم درباره آن بدانم. خطوط تولید کابلهای مخابراتی هوایی است.
کابل مهاردار هوایی از دیگر تولیدات این شرکت است که در شبکههای مخابرات مسی به صورت نصب بر روی تیرهای نگهدارنده استفاده میشود. مجتبی که در این خط کار میکند، میگوید: این کابها در شبکههای محلی و روستایی کاربرد دارد.
آنگونه که مهندس تولید سالن مسی میگوید: تولیدات این سالن شامل انواع کابلهای مسی مخابرات، مسی برقی، آلومینیومی برق و کابلهای شبکه، کابلهای ترکیبی و کابلهای خاص سفارش مشتری است که از صفر تا ۱۰۰ با تخصص و همت جوانان ایرانی آماده سازی میشود.
علی صباغچیان میافزاید: از بروزترین تکنولوژی دنیا استفاده میکنیم و خوشبختانه محصولاتی که تولید میشود جوابگوی همه شرکتهای مخابراتی و توزیع برق است.
بومی سازی کابلهای خودنگهدارنده برق
تولید کابلهای خودنگهدارنده برق با توان داخلی از دیگر موفقیتهای این کارخانه در یکسال گذشته است. نکته قابل توجه اینجاست که این محصول با بهینه سازی دستگاههای موجود در کارخانه، تولید شده است.
به بخش تولید این خطوط میروم تا با سوپروایزر تولید سالن مسی گفتگو کنم. او میگوید: به منظور کاهش هزینه در سرمایه گذاری و استفاده بهینه از تجهیزات و ابزار موجود تجهیزات خطوط بلااستفاده شرکت به کار گرفته و با انجام تغییرات در تابلوهای کنترلی خط تولید کابل ACSR با موفقیت انجام شد.
روح الله محمدی میافزاید: در این طرح، تولید هادی آلومینیومی تقویت شده با فولاد ACSR انجام شد که کابلهای نوین در صنعت برق است و برای انتقال برق در فواصل طولانی تر، بویژه در مناطق صعب العبور استفاده میشود.
به گفته سوپروایزر تولید سالن مسی، کابلهای هادی آلومینیومی تقویت شده با فولاد با رویکرد تکمیل سبد محصولات و به منظور تامین بازار داخلی و گسترش صادرات در این شرکت تولید میشود.
هادیهای آلومینیومی تقویت شده با فولاد در صنعت برق بویژه در کشورهای همسایه مورد استفاده قرار میگیرد.
تولیدات داخلی همپای رقبای خارجی
تولیدات سیم و کابل کارخانجات شهید قندی یزد با بهره گیری از دانش بومی، اکنون با تولیدات جهانی برابری میکند. این خبر را مدیرعامل شرکت کارخانجات شهید قندی یزد میدهد و میگوید: تولیدات این شرکت شامل انواع کابلهای مسی مخابراتی، انواع کابلهای مسی برق، انواع کابلهای آلومینیوم برق، انواع کابل شبکه و کابلهای ترکیبی است که اکنون ۸۰ درصد نیاز بازار داخلی را رفع میکند.
محمدجواد عسکری با اشاره به افزایش تولیدات کارخانجات شهید قندی یزد میافزاید: در تولید کابلهای مسی ۲۱۲ درصد، در تولید کابلهای شبکه ۶۵ درصد و در تولید کابلهای ftth ۷۸ درصد رشد داشته ایم.
وی همچنین به صادرات ۸ میلیون یورویی محصولات سیم و کابل کارخانجات شهید قندی اشاره میکند و میگوید: بازارهای صادراتی این شرکت در کشورهای عراق، افغانستان، آسیای میانه و آفریقا است.
مدیرعامل شرکت کارخانجات شهید قندی یزد میگوید: با بهره گیری از تکنولوژی و دانش بنیانهایی که در کشور هست، توانستیم از سد تحریمها بگذریم و با بومی سازی بسیاری از مواد اولیه، در تولید بسیاری از محصولات سیم و کابل مخابراتی، خودکفا شویم.
ساخت ایران
۹۸ درصد از جدیدترین تکنولوژیهای تولید سیم و کابل در ایران وجود دارد و شرکت کارخانجات شهید قندی یزد هم، اکنون یکی از بزرگترین تولیدکنندههای ایرانی است که توانسته نیاز کشور را در بخش کابلهای مخابراتی و کابلهای دیتا و برق مرتفع کند.
کارخانجات شهید قندی دارای آزمایشگاه مرجع و همکار با گواهی ۱۷۰۲۵ است که همه تولیدات این کارخانه انواع ایزوهای کیفیت را دارد. شرکتی که با سرمایه گذاری بخش خصوصی در حال فعالیت است و هزاران سهامدار مردمی دارد. تجربهای که نشان داده است تولید داخل آنهم با تلاش و پشتکار جوانان ایرانی میتواند گوی سبقت را حتی از نام آورترین تولیدکنندگان خارجی بگیرد.
گرچه تولیدت این شرکت بازار خوبی در داخل و حتی کشورهای همسایه دارد، اما باید به خاطر داشت زمانی میتوان در مسیر موفقیت گام برداشت که حمایت از نشان ایرانی، اولویت مسئولان باشد چراکه ترویج کالای ایرانی نه تنها اقتصاد را پویا میکند بلکه از چالش بیکاری خواهد کاست و بازار اشتغال را هم گرم میکند.
نویسنده: سیده سکینه میرطاهری