پخش زنده
امروز: -
در جای جای شهر تهران، رستورانهایی وجود دارند که با استفاده از وسایل گرمایشی گاز سوز، هوا را آن قدر برایتان گرم میکنند که بهار را در زمستان تجربه کنید!
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما،حدود ۷۰ درصد گاز تولیدی ایران به عنوان سومین تولیدکننده گاز جهان در فصل سرد در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود. سوزاندن حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب گاز دربخش غیرمولد، سالانه بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع کشور را هدر میدهد.
برای تهیه این گزارش باید خودمان را به یکی از رستورانهای مجلل شهر دعوت میکردیم. به صرف غذا و نوشیدن یک فنجان قهوه در محیطی روزباز آن هم در سرمای زمستان. در جای جای شهر تهران، رستورانهایی وجود دارند که با استفاده از وسایل گرمایشی گاز سوز، هوا را آن قدر برایتان گرم میکنند که بهار را در زمستان تجربه کنید.
اما این مسئله محدود به رستورانهای مجلل نیست. این گازسوزی در جگرکیها و بستنی فروشیهای سطح شهرهم دیده میشود. بسیاری از کافهها و بستنی فروشیها با نصب وسایل گرمایشی گازسوز در اطراف مغازه، سعی میکنند محیط گرمی را برای مشتریانشان مهیا کنند تا آنها در سرمای زمستان هم هوس خوردن بستنی کنند.
حالا آش گازسوزی برای گرمایش خیابانها آن قدر شور شده که گرم کردن هوای شهر با سوزاندن گاز حتی به معابر و اماکن عمومی برخی مراکز خرید هم رسیده است.
حتی پای این وسایل گرمایشی به بالکن و تراس خانههای اعیانی هم بازشده. روف گاردنها و بالکنهایی که با این وسایل گازسوز گرم میشوند تا صاحب خانه در سرمای زمستان در فضای باز آپارتمانش بنشیند و قهوه بنوشد.
اما گرم کردن هوای شهر با سوزاندن گازی با ارزش به چه قیمت انجام میشود؟
حسینی مدیر یکی از این رستورانها که در یک باغچه روباز واقع شده میگوید: در رستوران او بیش از ۲۴ هیتر سرامیکی وجود دارد که با سوزاندن گاز دمای محیط را آنچنان گرم میکند که مشتریان رستوران ساعتها در فضای باز رستوران مینشینند، بدون آنکه از سرما بلرزند.
وقتی از او درباره میزان مصرف گاز رستورانش میپرسیم، میگوید: این هیترها مصرف گازشان بالاست. این مدیر رستوران معتقد است: با وجود مصرف گاز بالا مشکلی ازبابت قبض گاز ندارد، زیرا هزینههای گاز مصرفی ناچیز است.
این رستوراندار میگوید: با توجه به اینکه فراهم کردن چنین فضایی مشتریان زیادی را به رستوران کشانده، پرداخت هزینه گاز بیشتر ازاینها هم باشد توجیه اقتصادی دارد.
اما چرا با وجود مصرف بالای گاز در این اماکن گازبهای پرداختی آنها ناچیز است؟
جواب این پرسش را مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران میدهد. جلال نورموسوی میگوید: تعرفه گاز اماکن تجاری از سال ۹۴ تاکنون ثابت مانده و پلکانی هم نیست و برای رستورانها که در ردیف ۲ مصارف تجاری قرارمیگیرند حدود ۱۵۰ تومان برای هر متر مکعب است.
براساس آنچه این مدیر شرکت ملی گاز میگوید، اگر یک رستوران در ماه هزار متر مکعب گاز برای گرم کردن آسمان رستورانش مصرف کند، سر ماه فقط باید ۱۵۰ هزار تومان بپردازد که با توجه به گردش مالی یک رستوران رقم ناچیزی است.
این درحالیست که هم اکنون گاز غیریارانهای حدود ۵۷۰۰ تومان است؛ بنابراین اگر همین رستوران میخواست گازبهای واقعی خود را با قیمت غیر یارانهای پرداخت کند باید رقمی معادل ۵ میلیون و ۷۰۰ هزارتومان پرداخت میکرد. بااین حساب این رستوران از دریافت یارانه پنهانی معادل ۵ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان برای گرم کردن آسمان و محیط باز رستوران خود استفاده میکند.
نورموسوی در این باره میگوید: اصلاح تعرفه گاز مشترکان تجاری که از ۶ سال قبل ثابت مانده دغدغه شرکت ملی گاز هم هست، اما تصمیمگیری دراین باره برعهده هیات محترم وزیران است و ما نقشی در تعیین قیمتها نداریم.
به هرحال تعرفه ۱۵۰ تومانی برای مشترکان تجاری، معادل پله چهارم بخش خانگی است که انگیزهای برای صرفه جویی در این مشترکان ایجاد نمیکند.
سوزاندن گاز برای گرم کردن هوا درمحیطهای باز در حالی است که هر روز حد نصاب تازهای از مصرف گاز ثبت میشود.
آنطور که محمدرضا جولایی مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز میگوید: روزانه بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز در پالایشگاهها تولید میشود که حدود ۶۰۰ میلیون متر مکعب آن دربخش خانگی و تجاری مصرف میشود که این میزان حدود ۶۸ تا ۷۰ درصد گاز تولید شده در کشور را شامل میشود.
جولایی ادامه میدهد: با تمهیدات اندیشیده شده گاز بخش خانگی و تجاری از ابتدای فصل سرد قطع نشده است، اما این اتفاق به قیمت قطع سوخت و خوراک بسیاری از بخشهای تولیدی تمام شده است.
این مدیر شرکت ملی گاز ایران میگوید: هم اکنون ۵۰ درصد گاز مورد نیاز نیروگاهها، ۲۵ درصد گاز مورد نیاز صنعت فولاد، گاز مصرفی صنعت سیمان و ۱۵ تا ۲۰ میلیون مترمکعب خوراک صنعت پتروشیمی قطع شده است.
امیر شایان مهر - خبرنگار خبرگزاری صداوسیما