پخش زنده
امروز: -
تلاش میکنیم تا مفاخر آذریهای مسلمانان در دنیا را به همگان معرفی کنیم / ۱۹ ژانویه به عنوان روز وحدت و همدلی آذریهای مسلمان جهان فرصتی برای تحقق اهداف مورد نظر است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل گفت: ۳۲ سال قبل مصادف با ۱۹ ژانویه و با به راه افتادن زمزمههایی مبنی بر فروپاشی شوروی با هجوم مردم به سمت کرانههای رود ارس و ازدحام جمعیت، مرزهای ایران و شوروی شکسته شده و مردم مشتاق وطن از رود ارس عبور کرده و خود را به خاک ایران رساندند و با اشک شادی بر خاک وطن سجده کرده و بوسه زدند.
آیت الله سید حسن عاملی افزود: در واقع حکایت به زمانی باز میگردد که با اتمام جنگ ایران و روسیه در اول اسفند ماه سال ۱۲۰۶ بخشهایی از خاک ایران، در قفقاز جنوبی و آران در طی معاهده ننگین ترکمنچای به شوروی واگذار شد اگر چه در پی این قرارداد برخی از مردم با سختی تمام خود را به داخل خاک ایران رساندند، اما تعداد زیادی از هموطنان آذری مسلمان تحت سیطره حکومتی بودند که تمام توان خود را به کار گرفته بود تا از جعل اسناد و کتب دانشآموزان گرفته تا آثار دین و تبعید شخصیتهای مسلمان هویت دینی و القای هویت نژادی غیر ایرانی و هویت دینی و ملی بخشهای تصرف شده را از بین ببرد.
وی تصریح کرد: پس از اینکه شوریها مرزهای جغرافیایی را با استعمار جدا کردند عوامل دست نشانده و رهبران ضدایرانی باکو سعی داشتند به جای جو ضد شوروی، فضای ضد ایرانی به راه انداخته و از آنجایی که سیاست شوری الحاق آذربایجان ایران به خاک کشور خود بود در همین راستا با تحریف و جعل سند و گفتمان جعلی آذربایجان واحد را سازماندهی کردند تا گام بزرگی را برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود من جمله دسترسی به آبهای گرم خلیج فارس در برابر دولت مردان رژیم ایران که وابسته به دولت مختلف بیگانه بودند، بردارند. غافل از اینکه مردم محصور شده همواره دل در گرو وطن و اعتقادات ریشهدار مذهبی خود داشته و از تمام فرصتها برای حفظ هویت اصلی و دینی خود استفاده خواهند کرد.
امام جمعه اردبیل همچنین گفت: مردم شیعی و مسلمان منطقه قفقاز بارها و بارها در طول تاریخ طی فرصتهای مناسب از امضای طومار گرفته تا درخواست از مسولین ایرانی و اعتراضات خود خواستار پیوستن به خاک ایران بودهاند، اما غفلت مسئولان و شاهان ایرانی و سنگاندازی سایر کشورهای استعماری مانند انگلیس این فرصت را از بین برده بود، تا اینکه ۷۰ سال قبل مصادف با ۱۹ ژانویه و با راه افتادن زمزمههایی مبنی بر فروپاشی شوروی با هجوم مردم به سمت کرانههای رود ارس و ازدحام جمعیت، مرزهای ایران و شوروی شکسته شده و مردم مشتاق وطن از رود ارس عبور کرده و خود را به خاک ایران رسانده و با اشک شادی بر خاک وطن سجده کرده و بوسه میزنند.
وی اضافه کرد: اگرچه این حرکت خشم روسها را برانگیخت و یک روز پس از آن به دستور شخص گورباچف ارتش سرخ شوروی به مرز باکو اعزام شده و نزدیک به ۱۳۵ نفر کشته و بیش از ۷۰۰ نفر زخمی شدند، اما حرکت بینظیر مردم آذریهای محصور در آن سوی مرزهای استعماری که با استقبال گسترده مردم و مرزنشینان آذری داخل ایران روبهرو میشود، خط بطلانی بر اقدامات چندین ساله روسها که سعی داشتند با تمام توان ریشههای ملی و شیعی ایرانیان آن سوی مرز رود ارس را از بین ببرند، بود.
نماینده ولی فقیه در استان گفت: این اقدام در نهایت اثبات کرد که هویتی که بر پایه اعتقادات دینی و محبت اهل بیت (ع) بناگذاری شود در دلها و رفتارهای مردم و نسلهای بعد از آن باقی مانده و جدایی جغرافیایی و خفقان سیاسی نمیتواند مانعی برای از بین بردن این هویت و ایجاد فاصله بین مردم آذری مسلمان دو طرف مرز باشد.
آیتالله سید حسن عاملی امام جمعه اردبیل اظهار داشت: ۱۹ ژانویه به عنوان روز وحدت و همدلی آذریهای مسلمانان جهان است که این همان روز بازگشت به آغوش مادر بود که امری لازم و ضروری است که در راستای برگزاری گرامیداشت این روز تمهیدات لازم به عمل آمده که تلاش میکنیم تا مفاخر آذریهای مسلمانان در دنیا را به همگان معرفی کنیم.
وی بیان کرد: هویت جمعی در راستای بزرگداشت ۱۹ ژانویه از هویت جمعی الهام میگیرد که باید از حقوق مسلمانان آذری به صورت اساسی دقاع شود و همدلی و وحدت را برای دفاع از هویت آذریهای مسلمان در جهان به منصه ظهور برسانیم.
امام جمعه اردبیل تصریح کرد: برقراری ارتباط همهجانبه از نیازهای اساسی ارتباط با آذریهای مسلمان دنیا است و ایران اسلامی به عنوان وطن برای آذریزبانهای مسلمان است چرا که آذریها پایگاه مهمی در این مرز و بوم دارند و در این زمینه باید برای حفظ وحدت به جایگاه ویژه خود برسیم که این مهم نقش اساسی در تولید دانش جهانی، صلح جهانی، وحدت و دفاع از حقوق بشر دارند.
آیت الله عاملی بیان کرد: آذریها خدمات ارزندهای در عرصههای مختلف انجام دادهاند که این خدمات باید به همگان معرفی شود که خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران خدمات بزرگی به آذریزبانها تقدیم کرده که شایسته تحسین و قدردانی است.
وی اظهار کرد: ۱۹ ژانویه را میتوان به عنوان یک نقطه عطف تاریخی در ایران و اسلام و آذربایجان است که حفظ تاریخ و هویت برای ما بسیار حائز اهمیت و اساسی است که باید از این کار بزرگ و ارزشمند حفظ و نگهداری کنیم.
نماینده، ولی فقیه در استان اردبیل تصریح کرد: حفظ هویت تاریخی آذریهای جهان از قدمهای بزرگی است که از ارکان مهم و ارزشمند محسوب میشود که لازم و ضروری است به نقش قزلباشان در ایران پرداخته شود چرا که اردبیل خاستگاه صفویان بوده و از جایگاه ویژهای در این زمینه برخوردار است.