پخش زنده
امروز: -
قرار است بزودی آقای رئیسی به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین، راهی مسکو شود؛ سفری مهم در چارچوب سیاست همسایگی دولت سیزدهم که به گفته لاوروف کوتاه، اما دستور کارش مهم است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ روسیه بزرگترین همسایه دریایی ایران است و روابطش با ما به بیش از پنج قرن میرسد؛ از روسیه تزاری تا اتحاد جماهیر شوروی و سپس فدراسیون روسیه، کشوری که یکی از اعضای دائم شورای امنیت بوده و در برخی منافع با ما مشترک است.
دو کشور مخالف یکجانبه گرایی آمریکا هستند و از سوی آمریکا به صورت مشترک تحریم شده اند. ایران و روسیه در سیاستهای منطقهای نیز در مبارزه با تروریسم، دوشادوش هم در سوریه جنگیده اند، روابطی با ظرافتها و ضرورتها، که به گفته ریابکوف معاون وزیر خارجه این کشور از سطح همسایگی فراتر رفته و دو کشور دو شریک و دوست نزدیک شده اند.
به زودی قرار است آقای رئیسی به دعوت رسمی ولادیمیر پوتین، راهی مسکو پایتخت این کشور شود. سفری مهم در چارچوب سیاست همسایگی دولت سیزدهم که به گفته لاوروف کوتاه، اما دستور کارش مهم است.
وزیر امور خارجه روسیه در خصوص این سفر به خبرنگاران گفته است: ولادیمیر پوتین و سید ابراهیم رئیسی روسای جمهوری روسیه و ایران چندین تماس تلفنی داشتند، اما این سفر بسیار مهم است، دو طرف طرحهای مشترک زیادی دارند که بر روی این طرحها کار میکنند و در کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه نیز در این مورد اقدامات جریان دارد.
سطح تبادلات تجاری فعلی ایران با روسیه حدود ۳ و نیم میلیارد دلار است و طبق آمار گمرک ارزش صادرات کالاهای ایرانی به روسیه طی ۹ ماه امسال با رشد ۵۸ درصدی به رقم یک میلیارد دلار رسیده است.
حجمی از مبادله که به رغم ظرفیتهای دو کشور و پیگیری پیمان پولی مشترک، میتوان مبادله را با پولهای ملی انجام داد و نقش دلار به عنوان واسطه تجاری را حذف کرد. در روسیه پس از بحران کریمه، سیاست نگاه به شرق جایگاهی مهم در هندسه اقتصاد مسکو پیدا کرده و روسها مشتاق هستند با ایران همکاری شان را بیشتر کنند.
روسیه علاوه بر موافقت با عضویت اخیر ایران در پیمان شانگهای با توافق تجارت آزاد ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، هم همراهی کرده است.
اوراسیا اتحادیهای اقتصادی با همراهی ۵ کشور ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و روسیه با مساحت ۲۰ میلیون کیلومتر مربع است که عضویت در آن، یکی از کلیدیترین همکاریهای بین المللی دو کشور و برگ برنده برای تجارت با بیش از ۵ درصد جمعیت جهان است.
دو کشور زمینههای دیگری نیز برای همکاری دارند، کریدور ریلی شمال- جنوب، که از مسیر ایران، روسیه و شرق اروپا را به هند و چین وصل میکند، مسیری طلایی برای رونق اقتصاد است که به گفته کارشناسان، جایگزین کانال سوئز و حلقه مفقوده تجارت اروپا و آسیاست.
سیاستگذاران خارجی کشور تلاش دارند با جذب سرمایه گذاری، مزیتهای اقتصادی کشور را فعالتر کنند. روسها علاقهمند به سرمایه گذاری در بخش انرژی و بنادر ایران نیز هستند، همکاریهایی که تقویتش با توجه به نقش مهم روسیه در اوپک پلاس و مجمع کشورهای صادرکننده گاز، نقش مهمی در همکاری این دو بازیگر مهم در بازارهای انرژی خواهد داشت.
اما از دیگر مسائل مهمی که قرار است در این سفر، پرونده اش روی میز دوطرف قرار بگیرد، سند همکاری ۲۰ ساله ایران و روسیه است؛ سندی برای همکاری در حوزههای مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی، حمل و نقل و انرژی که در سال ۲۰۰۱ از سوی دو کشور امضا و طبق اسناد بالادستی برای یک دوره ۵ ساله تمدید شده است. حالا دو کشور میخواهند زمان قرارداد را به بیش از دو دهه برسانند و برخی مفادش را نیز روزآمد کنند.
رویکرد متوازن و سیاست همسایگی، دو بال قدرتمند سیاست خارجی هستند که به نظر میرسد با همکاری و کمی پیگیری بتوان گرههای معادلات منطقهای را حل و پنجره همکاریها را در منطقه بازکرد.
راضیه رنجبر
خبرگزاری صدا و سیما