مهدی صفری در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛با اشاره به برگزاری جلسه ستاد هماهنگی روابط اقتصادی خارجی با موضوع مناطق آزاد تصریح کرد: امروز درباره بررسی سرمایه گذاری در مناطق آزاد و بررسی مشکلات و اینکه چگونه میتوان به رفع چالشها کمک کرد نشستی با آقای سعید محمد رئیس مناطق آزاد کشور برگزار کردیم.
وی افزود: مناطق آزاد میتواند برای ما منبع ارزی بالایی در جهت صادرات و تولید و صدور خدمات مهندسی به شمار رود وآقای محمد گزارشی از سرمایه گذاری و موانع و چالشها و همچنین امتیازاتی که این مناطق دارد ارایه داد و ارگانهای مختلف نیز نظرات خود را ارایه دادند.
وی گفت: مشکل اساسی این است که بسیاری از قوانین مناطق آزاد ما مخدوش شده است و تشویقی است برای افرادی که در خارج زندگی میکنند تا در این مناطق سرمایه گذاری کنند مناطق آزاد ما در جهت واردات بود الان فشارمان در این جهت است که تولید در این مناطق انجام شود و آن تولید را صادر کنیم نه اینکه آن را وارد کشور کنیم.
معاون اقتصادی وزیر خارجه تصریح کرد: در مناطق آزاد براساس گزارش آقای محمد اقدامات خوبی در این زمینه و به موازات آن در وزارت امورخارجه گامهای خوبی برداشته شده است.
آقای صفری با تاکید بر اینکه اولویت ما همکاری با کشورهای همسایه است، گفت: هفت کشور غیرهمسایه از اهداف ما محسوب میشود به خصوص اینکه مناطق مشترک آزاد داشته باشند، اما ما باید شرکتهای مشترک با این کشورها درست میکنیم و طرفین میتوانند افراد خود را در جهت فعالیت بیاورند، تکنولوژی و ماشین آلات برای ماست، تولیدی که میشود به جای اینکه ما مستقیم به آن کشور صادر کنیم از آن مناطق صادر میکنیم.
وی با بیان اینکه شاید این سوال ایجاد شود که چرا اینگونه اقدام میکنید، تصریح کرد: باید گفت اغلب کشورها به دنبال خودکفایی هستند و خودشان تمایل به تولید کالا دارند و میگویند اگر میخواهید صادراتی انجام دهید باید در کشور ما حضور داشته باشید.
وی اضافه کرد: ما به این نتیجه رسیدیم که یک قدم عقبتر حرکت کنیم و اگر علاقهای داشته باشند این مناطق را ایجاد کنیم مناطق مشترک با پاکستان، ارمنستان، ترکمنستان و کشورهای مختلف مانند امارات میتوان ایجاد کرد.
آقای صفری ادامه داد: همچنین با کشورهای غیرهمسایه از جمله چین این کار در انجام شدن است، مسایل و مشکلات بررسی شد و مناطق آزاد میتواند اثرگذار باشد و ترانزیت و حمل و نقل انجام شود مثلا در بندر کاسپین در شمال و در جنوب بندر چابهار که صحبتهایی شد تا رفع موانع کنیم.
وی افزود: به دلیل اهمیت این موضوع جلسه بعدی کمیته حمل و نقل بین الملل جمعه آینده در چابهار برگزار میشود و ارگانهای مختلف نیز در این نشست حاضر خواهند شد.
اقای صفری تصریح کرد: در این جلسه مسایل از نزدیک بررسی خواهد شد این مناطق از تحریم مستثناست و ما میتوانیم از این امتیاز بهرهای ببریم و در جهت ترانزیت کالا از کشورها مانند هند و چین، سریلانکا و بنگلادش به سمت شمال استفاده کنیم.
معاون اقتصادی وزیر خارجه افزود: کشورهایی به منطقه چابهار برای ترانزیت کالاهایشان علاقهمند هستند هیاتی از ازبکستان امروز یا فردا به ایران میآید و یکی از مکانهایی که خواهند رفت چابهار است برای ایجاد انبار و دپوی کالایشان و نیز صادرات و واردات.
آقای صفری درباره قرارداد ۲۵ ساله با چین که از روز گذشته اجرایی شدن آن کلید خورد ادامه داد: با سفری که وزیرخارجه به چین داشتند و ملاقاتی که آنجا با وزیرخارجه چین صورت گرفت پس از مذاکرات دوطرف اعلام کردند این قرارداد اجرایی میشود کار آغاز شده است وزارتخانههای بهداشت و گردشگری و بخش شیلات مشغول اجرایی کردن این قرارداد هستند.
وی افزود: فضای بسیار خوبی برای صادرات آبزیان به چین داریم در محصولاتی همچون عسل و گیاهان دارویی ما ظرفیت بالایی داریم و این موضوع ربطی به تحریم ندارد بلکه بستگی به همت و پیگیری ما دارد.
اقای صفری گفت: محصول عسل ایرانی یکی از مواردی است که در چین مورد بررسی قرار میگیرد و طرف چینی گفته است به زودی مجوز آن را میدهد همچنین مجوز آبزیان نیز به زودی صادر خواهد شد اگر ما بتوانیم بر روی این موضوع کار کنیم صادرات غیرنفتی خودمان را به خصوص در بخش شیلات، صیفی جات و این کالاها میتوانیم به دو یا سه برابر افزایش دهیم.
وی با اشاره به جمعیت بالای کشور چین تصریح کرد: این کشور دارای جمعیت بالا و مصرف آن نیز بالا است و به طور نمونه در محصول آبزی میگو اگر ما توان تولید را بالا ببریم یکی از مجوزهایی که چینیها به ما داده اند در بخش میگو است و میتوانیم آن را تا چهار برابر صادر کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه افزود: همچنین وزارت بهداشت در زمینههای علمی، فنی و پارکهای فناوری مشترک میتواند اقدامات خوبی داشته باشد و وزارت صمت هم تفاهمنامه با طرف چینی داشت و اقلام زیادی برای صادرات پیگیری خواهد شد حرکت خوبی صورت گرفته و روز گذشته نقطه شروع خوبی برای صادرات بود.
آقای صفری گفت: اگر ما همت کنیم با این مجوزها بین دو تا سه میلیارد دلار صادرات خواهیم داشت الان تقاضا در بخش آبزیان و میگو چهار تا پنج برابر است و ما توان تولید نداشتیم و باید زیرساختهای آن ایجاد شود.
وی افزود: در بخش عسل و اقلام دیگر کشاورزی به وزارت کشاورزی اعلام کردیم در این زمینه تمرکز داشته باشند اگر ما به هفت تا هشت کشور مانند روسیه، آسیای مرکزی، قفقاز، هند و چین صادرات کالاهای کشاورزی و آبزیان داشته باشیم درآمد خوبی خواهیم داشت.