پخش زنده
امروز: -
این روزها ایستادن در صف دریافت سیلندرگاز در بیشتر شهرهای هرمزگان، یادآور صفهای مرغ در گذشته نه چندان دور شده است.
در یکی از بلوارهای اصلی شهر بندرعباس در حال رانندگی بودم که تابلوی تبلیغاتی از شرکت گاز استان هرمزگان توجهم را جلب کرد.
گاز شهری مواردن، کپسول گاز موبردن. از خودرو پیاده شدم و عکسی از آن گرفتم. به نظرم رسید متن تبلیغاتی متفاوتی است.
متن تابلو با لهجه شیرین بندری است و به معنای این است که، چون گاز شهری برایتان آورده ایم، سیلندر گاز را حذف کرده ایم. میخواهد بگوید شما را از شر سیلندرهای گاز نجات داده ایم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خلیج فارس به رغم وجود منابع مهم گاز طبیعی در هرمزگان و صادرات آن به برخی از استانهای همجوار، تا همین چند سال پیش در هیچ خانهای لوله گاز خانگی وجود نداشت و شهروندان بندرعباسی هم مانند دیگر هرمزگانیها از این نعمت بیبهره بودند.
" کوزه گر از کوزه شکسته آب می خورد".
موضوعی که البته هنوز بعنوان یکی از مشکلات خانوارهای هرمزگانی مطرح هست.
اما به هرحال از این تابلوی تبلیغاتی شرکت گاز مشخص است که بین ارائه گاز شهری و خانگی وموضوع سیلندرهای گاز ارتباط نزدیکی وجود دارد.
حتی اگر وجود نداشته باشد، این نوع تبلیغات خواسته است بین ایندو ارتباط برقرار کند.
اهمیت تبلیغات قبل از اجرای هر طرحی که جنبه عمومی داشته باشد بیشتر میشود.
جایگاه هرمزگان در تولید گاز
شرکت پالایش گاز سرخون و قشم با ظرفیت ۱۶ میلیون متر مکعب در روز، در ۲۵ کیلومتری بندرعباس قرار دارد.
گاز طبیعی مورد نیاز تاسیسات این پالایشگاه از ۱۸ حلقه چاه در منطقه سرخون بندرعباس و گورزین قشم تامین میشود.
پالایشگاه گاز سرخون و قشم، از سال ۵۷ آغاز به کار کرد و اکنون ۵ درصد از گاز کشور را تولید میکند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز سرخون و قشم میگوید: سالانه ۲ میلیون مترمکعب گاز طبیعی، ۱۲ هزار مترمکعب ال پی جی و ۸۵۰ هزار بشکه نیز میعانات گازی در این پالایشگاه تولید میشود.
این پالایشگاه، گاز بخشهای صنعتی و مصرف خانگی استان هرمزگان را تامین میکند.
این پالایشگاه گاز بخشی از استان کرمان را نیز تامین میکند.
آغاز ارائه گاز شهری در هرمزگان
شرکت گاز استان هرمزگان عملیات گازرسانی شهری را در سال ۸۸ با گازرسانی به شهر حاجی آباد آغاز کرد.
به گفته مدیرعامل شرکت عملیات کلی گازرسانی تاکنون در ۹ شهر بندرعباس، حاجی آباد، قشم، خمیر، بستک، رودان، پارسیان، دشتی و درگهان و ۴۳ روستا به پایان رسیده و کار زیرساخت گاز رسانی در سه شهر بیکاه، قلعه قاضی و تخت و ۳۲ روستا هم در حال اجرا است.
فؤاد حمزوی میافزاید: در بندرعباس؛ مرکز استان نیز در ۷ فاز گازرسانی انجام شده و در حال حاضر گازرسانی به فاز ۸ بندرعباس در حال اجراست.
وی با بیان اینکه تاکنون در مجموع در استان دو هزار و ۱۲۶ کیلومتر خطوط تغذیه و پلی اتیلن اجرا شده است، میگوید: همچنین ۴۴ هزار و ۲۳۱ انشعاب در استان نصب و برای استفاده از گاز طبیعی برای ۱۴۱ هزار و ۴۷۵ خانوار ظرفیت ایجاد شده است.
تشویق مردم به استفاده از گاز شهری
تلاشهای شرکت گاز هرمزگان برای استفاده مردم از گاز شهری همچنان ادامه دارد، اما برخی از مردم در شهرها هم به رغم اینکه علمک گاز تا درب منزل آنها نصب شده است، نتوانسته اند از گاز شهری استفاده کنند.
این گروه از شهروندان میگویند: توان پرداخت هزینههای انشعاب و لوله کشی گاز در منزل نداریم.
شرکت گاز استان هرمزگان روشهایی را برای اطلاع رسانی و فرهنگ سازی پیرامون مزایای استفاده از گاز شهری اجرا کرده است که میتوان به انتشار پوستر در فضای مجازی و نشریات محلی و نصب بنرهای اطلاعرسانی در محلههای گازرسانی شده را نام برد.
کارشناسان این شرکت همچنین با برگزاری جلسات با اتحادیهها و صنوف نانوایان، رستورانها و صاحبان فست فودها، آنها را با فواید و فرایند لوله کشی آشنا و برای استفاده از گاز شهری آموزش داده اند.
یکی از این راهکارها هم استفاده از تسهیلات بانکی قرض الحسنه است.
مدیرعامل شرکت گاز هرمزگان مبلغ این تسهیلات را ۱۰ میلیون تومان با سود ۴ درصد اعلام میکند و میگوید: برای اینکار با ۵ بانک عامل استان هماهنگ کرده ایم.
فؤاد حمزوی میافزاید: هم اکنون زمینه پرداخت ۵۰ هزار فقره تسهیلات قرض الحسنه در اقساط ۳۶ ماهه فراهم شده است.
ارتباط شرکت گاز استان با توزیع سیلندرگاز
به رغم متن استفاده شده در تابلوی تبلیفاتی شرکت گاز استان، مدیر عامل این شرکت میگوید: هدف شرکت گاز ایجاد زیرساختها برای توزیع گاز طبیعی به صنایع، شهر و روستاها بمنظور رونق تولید، رفاه حال شهروندان و استفاده مردم از این نعمت الهی و سوخت پاک است و این شرکت در تولید و توزیع سیلندرهای گاز مایع، هیچ دخل و تصرفی ندارد.
فؤاد حمزوی میافزاید: سیلندرهای گاز مایع یکی از محصولات و فرآوردههای نفتی است و توسط شرکت پخش فرآوردههای نفتی به توزیع کنندگان تحویل داده میشود و توزیع آن توسط شرکتهای خصوصی صورت میپذیرد.
سامانه سدف
با ارائه گاز شهری و استفاده مردم از این نوع گاز در منازل بصورت معمول، استفاده از سیلندرهای گاز باید طرفداران خود را از دست میداد و این نوع گاز مایع بیشتر در محلات دارای بافت فرسوده یا مناطق دیگر استان استفاده میشد.
پس از پیشرفت نسبی ارائه گازشهری به شهروندان، شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان هرمزگان هم، سامانهای به نام سدف را برای نام نویسی مردم برای دریافت الکترونیکی سیلندر گاز اعلام کرد.
بر این اساس مردم باید با مراجعه به سایت این شرکت و نام نویسی و دریافت کد رهگیری در آیندهای نزدیک سیلندر گاز ۱۱ کیلویی را بصورت الکترونیک خریداری کنند.
طرحی که در آینده می تواند خدمات مناسبی ارائه دهد اما هنور به نتیجه نرسیده است. آقای وفاداری مدیر داخلی شرکت سیلندرپرکنی غفران گاز میناب می گوید: این طرح مشکلاتی دارد. مشکلاتی که البته قابل رفع است.
اهداف اجرای طرح سدف
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه هرمزگان هدف از اجرای این طرح را تأمین رفاه شهروندان، جلوگیری از عرضه خارج از شبکه و استفاده غیرمجاز از گاز مایع و نیز ساماندهی توزیع فرآوردههای نفتی با استفاده از کارت بانکی سرپرست خانوار در مناطق زیر پوشش شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی هرمزگان عنوان میکند.
عبدالله احمدی میگوید: پایان اردیبهشت، آخرین مهلت برای ثبت نام دریافت الکترونیک سیلندر گاز مایع برای مصارف خانگی، صنفی و صنعتی در هرمزگان تعیین شد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه هرمزگان در نهایت به شرکتهای خصوصی توزیع کننده این نوع گاز اجازه میدهد از ارائه سیلندر گاز به شهروندانی که در این سامانه ثبت نام نکرده اند؛ خودداری کنند.
کمبود سیلندر گاز در هرمزگان
همزمان با اعلام نام نویسی برای دریافت الکترونیکی سیلندرهای گاز، سازمان صمت استان هم نرخ مصوبی را برای ارائه سیلندرهای ۱۱ کیلویی گاز در مراکز فروش اعلام کرد.
۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان به ازای یک سیلندر ۱۱ کیلویی گاز مایع.
عبدالرضا پیروی منش معاون سازمان صمت هرمزگان میگوید: این نرخ برای مصرف کننده در سراسر استان تعیین شده است.
پس از اعلام این نرخ، مردم در برخی از شهرستانهای استان با کمبود سیلندر گاز مواجه شدند و علاوه بر افزایش قیمت این نوع گاز، صفهای طولانی برای دریافت سیلندرهای ۱۱ کیلویی گاز تشکیل شد.
مردم شهرستانهای رودان، میناب و بشاگرد در شرق هرمزگان با مشکلات بیشتری مواجه شدند. بافت این مناطق بر زندگی روستایی است.
کمبود سیلندرگاز در شهرستان بشاگرد شهرستان شرقی هرمزگان باعث میشود استاندار به موضوع ورود کند و دستور دهد هر سیلندر گاز ۱۱ کیلویی به قیمت مصوب ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان در این شهرستان توزیع شود. مانند نرخ تعیین شده در مرکز استان. موضوعی که البته نتوانست مشکل را ریشهای رفع کند.
به شهرستان میناب یکی دیگر از شهرستانهای شرقی هرمزگان میرویم. مقصدمان یکی از جایگاههای سیلندرپرکنی شهر میناب است. محلی که شمار خودروهای پارک شده در اطراف آن نشان میدهد باید مراجعه کنندگان زیادی داشته باشد.
در حال گفتگو با یکی از مراجعه کنندگان هستیم که بانویی با لباس محلی و در حالی که سیلندرگاز خالی به دوش دارد، وارد میشود. با دیدن دوربین به سمت ما میآید.
"گرفتاریم. چند روز است که کپسول نداریم. گرفتاریم. هم زن خانواده هستم و هم مرد خانواده. خودم باید سیلندرگاز را به دوش بکشم و بیارم".
خجالت میکشیم برای مصاحبه، بیشتر وی را سرپا نگه داریم. صدای لرزان و نفس نفس زدنش دلمان را میسوزاند. بعنوان یک ایرانی شرمنده این بانوی هرمزگانی میشوم. اما مشکل تنها مشکل این خانم نیست. چند تن دیگر هم با اشاره به ما میگویند که میخواهند با آنها مصاحبه کنیم.
گله مندند. از اینکه از محلههای مختلف شهر میناب به محل شرکت توزیع آمده اند، از اینکه از روستا آمده اند، از اینکه مجبور شده اند خودرو دربستی بگیرند تا خود را به مرکز شهر برسانند، گله مندند.
یک نفر میگوید: من تا زمانی که یک سیلندر گاز بگیرم و به منزل برگردم باید بیش از ۱۰۰ هزار تومان هزینه کنم.
در شهرستان رودان، دیگر شهرستان شرقی هرمزگان هم وضع بهتر از این نیست.
همکار خبرنگارمان از این شهرستان تصاویری از صفهای طولانی مردم ارسال میکند.
معطل شدن مردم رودان در صفهای طولانی سیلندرهای گاز در هوای بارانی ۱۱ دیماه و زمانی که حتی اداره کل مدیریت بحران استانداری هرمزگان برای این ایام، هشدار قرمز بارندگیهای شدید صادر کرده و هوا هم سردتر شده است، قابل توجیه نیست.
مصطفی غلامپور فرماندار وقت این شهرستان، اما با ارسال فایل تصویری میگوید: درست است که دو نوع سیلندرگاز در شهرستان کمیاب شده، اما درحال حاضر برای تامین سیلندرهایی از نوع پرسی گاز مشکلی نداریم.
سئوال این است که مردمی که از انواع دیگر سیلندر در منزل دارند، چکار باید بکنند؟
اما سیلندرگاز در شهرهای غربی استان هرمزگان علاوه بر استفاده در آشپزخانه برای پخت و پز، کارکرد دیگری هم دارد.
زمستانها دمای هوا در شهرستان بستک به یک درجه بالای صفر هم میرسد که بخاریهای برقی به دلیل هزینههای بالا نمیتوانند مورد استفاده باشند و حتماً باید از بخاریهای گازی استفاده شود؛ بنابراین در این نوع شهرستانها از سیلندرگاز برای روشن کردن بخاری و آبگرمکن نیز استفاده میشود.
اگر سیلندرگاز کمیاب باشد مشکلی که چند سال پیش در شهرستان بستک پیش آمد تکرارشدنی است.
دو جوان به دلیل آتش زدن چوب و تهیه زغال برای گرم نگه داشتن منزل، دچار گاز گرفتگی شدند و دیگر از خواب بیدار نشدند.
از آقای فتاحی رئیس شورای اسلامی بخش گوده شهرستان بستک قیمت تمام شده برای هرسیلندر ۱۱ کیلویی گاز در روستاهای این شهرستان میپرسم. میگوید: مشکل در ۷۲ روستای زیر مجموعه ما کمبود سیلندرگاز است نه قیمت آن. مردم با قیمت بالاخره مشکلی ندارند و چه با نرخ مصوب و چه با دو هزار تومان کمتر یا بیشتر سیلندرمورد نیاز خود را تهیه میکنند، اما مردم ناراضی هستند که عاملان فروش عموماً سیلندرگاز ندارند.
وی مشکل دیگر در بخش گوده شهرستان بستک را پرنبودن سیلندرها میداند و میافزاید: مردم میگویند سیلندرگاز ۱۱ کیلویی واقعاً ۱۱ کیلو نیست. خیلی کمتر است.
مشکل در روستاها
از شهر میناب عبور کرده و وارد روستای نخل ابراهمی در حدود ۲۵ کیلومتری شهر میناب میشوم و به منزل یکی از اهالی روستا میروم.
آنها مرا به عنوان خبرنگار صدا وسیما خطاب و از نبود سیلندرهای گاز در روستا گله میکنند.
خنده تلخی میزنم و میگویم اتفاقاً گزارش مکتوبی با همین موضوع در دست تولید دارم و اضافه میکنم که مشکل تنها در روستای شما نیست.
همسایه این خانواده یکی از افرادی است که کار توزیع سیلندرگاز را در این روستا انجام میداده و حالا میگوید: دیگر برایم سخت است که اینکار را ادامه دهم.
چرایی این موضوع را از آقای آبفشان میپرسم.
میگوید: من در روستا مغازه دارم و کارم فروش سیلندرگاز نیست، اما چون مردم مراجعه میکنند، از سالها پیش اقدام به این کار کرده ام.
میگوید: پیش از این، خود عاملهای فروش، سیلندرها را از شهر میناب به روستا میآوردند. اما سه هفتهای هست که دیگر خبری از آنها نیست.
در این مدت یک بار دهیاری کمک کرد و با خودرو و کارگر دهیاری سیلندرها را از میناب آوردند.
مردم مشکل دارند و نمی شود دست روی دست گذاشت.
بالاخره دیروز به علت درخواست مردم خودرویی را کرایه کردم و با دو کارگر تعدادی سیلندرگاز از شرکت در شهر میناب تحویل گرفتم.
در شهر میناب حدود ۱۷ هزارتومان برای هر سیلندر پرداخت کردیم و بالاخره تا به اینجا برسد هزینهها اضافه میشود.
ما اکنون باید حدود ۲۵ هزار تومان بفروشیم.
وی میافزاید: این روش مناسب روستا نیست. خوب است که خود شرکت سیلندرها را به دست ما برساند.
کمک های موقتی دهیاریها
مردم در روستاها میگویند قرار شده دهیاریها کار آوردن سیلندرهای گاز به روستا را برعهده بگیرند.
موضوع را از دهیار همین روستای نخل ابراهیمی میپرسم.
مجید درویش پرست میگوید: ما دهیاری ها، چون زیر نظر وزارت کشور فعالیت میکنیم، نمیتوانیم نسبت به مشکلات مردم بی تفاوت باشیم.
در موضوع کمبود سیلندرگاز در روستاها از بخشداری به ما اعلام شده که هرگونه همکاری و کمکی از دستمان بربیاید انجام بدیم، اما مسلماً دهیاریها وظایف دیگری هم به عهده دارند.
وی میافزاید: با توجه به بافت جمعیتی شهرستان میناب که روستایی است، این موضوع باید هرچه زودتر جمع و جور شود.
وی معتقد است نرخی که شرکت گاز و صمت برای هر سیلندر ۱۱ کیلویی اعلام کرده برای سطح شهر است و اگر قرار است در روستاها نیز به همین نرخ ارائه شود باید ساز و کارهای لازم در نظر گرفته شود.
دهیار روستای نخل ابراهیمی میگوید: از حدود ۹۸ دهیاری که در بخش مرکزی شهرستان میناب فعالند، حدود ۱۵ دهیاری تمام وقت هستند و کارگر و خودرو دارند و نمیتوان جابجایی سیلندرهای گاز از شهر به روستاها را به عهده دهیاریها گذاشت، زیرا در عمل خیلی از دهیاریها چنین امکاناتی ندارند.
دهیار روستای دهو یکی دیگر از روستاهای شهرستان میناب هم میگوید: من به عنوان دهیار سعی میکنم مردم مشکلاتی در این زمینه نداشته باشند.
حتی با خودرو و با استفاده از کارکنان دهیاری، چندین بار سیلندرهای گاز را از شهر میناب به روستا آورده ایم، اما دهیاری کارهای دیگری هم دارد و مشکل باید ریشهای حل شود.
عبدالرضا پیروی منش معاون صمت هرمزگان هم می گوید: توزیع سیلندرهای گاز در وظایف دهیاری ها نیست اما در شرایط خاص همه ارگانها ممکن است موقتاً به کمک گرفته شوند.
با توجه به مشکلات گفته شده نرخ تعیین شده از سوی سازمان صمت هرمزگان بصورت جدی عملیاتی نشده است.
محمد طاهریان دهیار سابق روستای تومن احمد و کارمند فعلی بخشداری گافر و پارامونت شهرستان بشاگرد تلفنی به ما میگوید: قیمت هر سیلندر ۱۱ کیلویی گاز در آن منطقه ۶۰ هزار تومان است.
وی میگوید: اگر کسی بخواهد از سردشت مرکز شهرستان تا روستای ما که در ۸۵ کیلومتری واقع است ۳۰ عدد سیلندر گاز را با خودرو ببرد، باید بین ۸۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان کرایه پرداخت کند.
مبلغی که البته برای معاون سازمان صمت هرمزگان قابل باور نیست. پیروی منش می گوید: امکان ندارد قیمت یک سیلندرگاز در روستاهای بشاگرد ۶۰ هزار تومان باشد.
پیرداد نورانی رئیس شورای اسلامی روستای کهورانی بشاگرد که فاصله روستایش تا مرکز بخشداری کمتر است، نیز در تماس تلفنی میگوید: هر سیلندر ۱۱ کیلویی گاز مایع در روستای ما ۳۰ هزار تومان است. البته اگه بتوانی پیدا کنی.
بیشتر بخوانید: مهلت ۴۵ روزه هرمزگانیها برای ثبت نام سیلندر گاز مایع
ریشه مشکل کجاست؟
مراحل تولید و توزیع گاز تا به دست مصرف کننده برسد به این صورت است که شرکت پخش فرآوردههای نفتی هرمزگان گاز را به صورت عمده به شرکتهای خصوصی موضع طرف قرارداد با شرکت پخش فرآورده های نفتی میفروشد و این شرکتها گاز را به صورت عمده به تاسیسات سیلندرپرکنی در شهرستانها میفروشند.
این شرکتها نیز با تاسیساتی که دارند سیلندرهای گاز را پر میکنند و از طریق خودروهای سبک در سطح شهر به مصرف کننده میفروشند یا به عاملان فروش در روستاها میرسانند.
بحث همین جاست. سر همین خودروهای سبک. خودروهایی که بعد از اعلام نرخ مصوب ناپدید شده اند.
یکی از مصاحبه شوندههای مینابی میگوید: رانندگانی که کار توزیع سیلندرها را به عهده داشته اند، حالا اعتصاب کرده اند و سرکار نیامده اند.
یکی از عاملان پخش سیلندر در شهرستان میناب میگوید: من به مدت ۳۰ سال نماینده شرکت موضع هستم و برای اینکار سرمایه گذاری کرده ام. شرکت موضع حالا سیلندرهای گاز خود را جمع آوری کرده و خودروهایی که کار توزیع انجام میدانند را فروخته است و همچنین رانندگانی که با این شرکت همکاری میکردند را اخراج کرده است.
وی میافزاید: شرکت موضع به ما که نماینده آن هستیم اعلام کرده است که خودتان هر سیلندرگاز را به قیمت ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان ببرید و به دست مصرف کننده برسانید. کاری که در توان ما نیست. زیرا خودرویی در اختیار ما نیست.
آقای وفاداری مدیر داخلی شرکت سیلندرپرکنی غفران گاز میناب هم میگوید: مشکل کمبود گاز نیست. گاز به اندازه کافی با ما تحویل داده میشود. مردم هم میتوانند بیایند اینجا و سیلندرگاز مورد نظرشان را به نرخ مصوب بخرند.
مشکل این است که ما خودروهایی نداریم که مانند گذشته سیلندرها را به محلات در شهرها و روستاها ارسال کنیم.
رانندهها و صاحبان خودروها میگویند با این نرخ مصوبی که اعلام شده است، نمیتوانیم کار کنیم و درخواست درنظرگرفتن هزینهها برای رعایت حالشان دارند.
با مدیر تاسیسات سیلندرپرکنی شعله بشاگرد هم تلفنی صحبت میکنم و آقای کرمی چند دقیقه بعد برایم تصویر و صدا میفرستد.
وی میگوید: درحال جمع آوری وسایل و امکانات سیلندرپرکنی هستیم بخاطر اینکه نمیخواهیم بیش از این ضرر کنیم.
وی که صاحب تنها عامل سیلندرپرکنی در شهرستان بشاگرد است، علت تصمیم بر جمع آوری وسایل خود را همکاری نکردن شرکت های موضع و ناتوانی صمت هرمزگان از توجیه کردن این شرکت ها برای رعایت قوانین، اعلام میکند.
وی میگوید: شرکت پرسی ایران گاز هر کیلوگاز مایع را ۲۳۰ هزار تومان از شرکت پخش فرآوردههای نفتی میخرد و بصورت خرده فروشی گاز مایع را هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هرکیلو در سطح استان میفروشد که براساس قانون به دلیل پایین بودن نرخ و سود بسیاری که عاید این شرکت میشود باید براساس قانون، در مکانهای کمتر برخوردار مانند بشاگرد گاز را به قیمت مناسب ارائه کند.
کاری که عملا انجام نمیشود و این شرکتها هرکیلو گاز را به قیمت حدود هزار تومان به ما به عنوان شرکتهای مردمی میفروشند که فروش ما با نرخ مصوب به صرفه نیست؛ بنابراین به رغم سرمایه گذاریهای زیادی که در این چند سال انجام داده ام میخواهم اینکار را رها کنم.
هریک از متولیان توپ را در زمین دیگری میاندازند.
مدیر روابط عمومی شرکت پخش فرآوردههای نفتی استان هرمزگان میگوید: گاز مایع زمانی که در تاسیسات ما هست بعنوان یک فرآورده نفتی تلقی میشود و زمانی ما این گاز را به شرکتهای موضع خصوصی تحویل میدهیم دیگر فرآورده نفتی نیست بلکه نام کالا برآن بار میشود.
حامد ملازاده صادقیون میگوید: زمانی که گاز به شرکتهای خصوصی توزیع کننده تحویل شد دیگر ما مسئولیتی در مورد آن نداریم و اداره کل صنعت، معدن و تجارت و فرمانداریها مسئول برنامه ریزی و مدیریت آن هستند.
وی تعیین نرخ فروش سیلندرهای گاز به عنوان یک کالا را هم به جلسات ستاد تنظیم بازار مرتبط میداند.
عبدالرضا پیروی منش معاون نظارت و بازرسی سازمان صمت هرمزگان، اما میگوید: توزیع سیلندرها تا زمانی که به دست مصرف کننده برسد با شرکتهای موضع است. ما سازمان ناظر هستیم نه توزیع کننده سیلندر. این شرکتهای موضع و عاملان فروش که مرتبط با شرکت پخش فرآوردههای نفتی هستند، وظیفه دارند براساس دستورالعملهای ابلاغی، گاز را با نرخ مصوب به دست مصرف کننده برسانند و اگر تخلف کنند، برایشان پرونده تشکیل و به تعزیرات حکومتی ارسال میشود.
معاون نظارت و بازرسی سازمان صمت هرمزگان از برگزاری جلسات متعدد و بررسی پرونده های تخلف هم می گوید و بر این باور است که به هرحال عرضه بیشتر از نرخ مصوب، تخلف محسوب میشود و گروههای بازرسی در حال گشت زنی و نظارت بر فروش سیلندر گاز در استان هستند و نظارت بر فروش این کالا تشدید شده است.
به هرحال این طرح هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است و حدود سه ماه است که درحال آزمون و خطا شدن است و به چالشی جدید تبدیل شده. چالشی که پای تعزیرات حکومتی را هم به این موضوع باز کرده است.
تخلف برخی از جایگاههای فروش
مدیرکل تعزیرات حکومتی هرمزگان میگوید: قیمت مصوب سیلندرهای گاز در جایگاههای فروش رعایت نمیشود.
حسین ایزدی با اشاره به اینکه قیمت مصوب هر سیلندر گاز ۱۱ کیلویی ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان است میگوید: این کالا در برخی از جایگاهها بیشتر از این قیمت فروخته میشود.
وی میافزاید: به زودی جلسهای با حضور دستگاههای مربوطه از جمله سازمان صمت استان، فرمانداری شهرستان بندرعباس، شرکت پخش فرآوردههای نفتی برگزار میشود تا در مورد این جایگاههای فروش سیلندرهای گاز تعیین تکلیف شود.
بیشتر بخوانید: مهلت یک ماهه به نانواییهای بندرعباس برای استفاده از گاز شهری
نتیجه گیری
کمبود سیلندرگاز مایع بصورت مستقیم با اقشار شهری و روستایی بویژه مناطق کمتر برخوردار در ارتباط است و مردم وفادار به نظام را گلهمند کرده است.
موضوع کمبود سیلندرهای گاز مایع در نشست شورای اداری هرمزگان با حضور رئیس جمهور و برخی از اعضای هیئت دولت هم مطرح شد.
ضعف در مدیریت این موضوع به جایی رسیده است که برخی از مردم نگران از وضعیت گاز خانگی به صراحت، دولت و رئیس جمهور را خطاب قرار میدهند.
درحالی که تاکید رئیس جمهور و مسئولان ارشد بر رسیدگی به همین مردم و رفع مشکلات آنهاست.
باید گفت تصمیماتی که نارضایتی عمومی را در پی داشته باشد یا سهوی است و یا عمدی که در هرصورت باید علت را پیدا کرد و تصمیم متناسب با آن گرفت.
دستور فلهای و تعیین نرخ مصوب برای یک کالا یا خدمات در شهر و روستا، بدون درنظرگرفتن جوانب و نظارت به حسن اجرای آن، خطایی محض است.
نکته مهم اینکه بالاخره مردم به سمت استفاده از گاز شهری خواهند رفت و موضوع سیلندرهای گاز مایع جمع خواهد شد، اما باید تا آن زمان موضوع را مدیریت کرد.
استفاده از راهکاهای تشویق مردم به استفاده از گاز شهری از طریق ارائه تسهیلات و بیان اینکه هزینههای لوله کشی، انشعاب و... در آینده بیشتر از اکنون خواهد بود و روشهای دیگر و مناسب تبلیغاتی میتواند در فرهنگسازی برای استفاده مردم از گاز شهری مؤثر واقع شود.
تبلیغات شرکت گاز در بندرعباس نشان میدهد یکی از اهداف این شرکت، تلاش برای فرهنگسازی و حذف گام به گام سیلندرهای گاز مایع از زندگی مردم است.
این هدف بسیارخوب است. زمانی که منازل بیشتر مردم دارای گاز شهری باشد، سیلندرگاز یا گاز کپسولی خود به خود حذف خواهد شد.
اما حتی در بندرعباس، مرکز استان که این نوع بنرهای تبلیغاتی نصب شده است هم هنوز همه محلهها گاز شهری ندارند و خرید کپسول یا همان سیلندرهای ۱۱ کیلویی گاز، گزینه اجباری مردم است.
به عنوان نویسنده این گزارش نوزدهم دیماه برای دریافت سیلندرگاز به سه مکان در بندرعباس مراجعه کردم.
مکانی که سیلندرهای گاز را آزاد به فروش میرساند. قیمت هر سیلندر ۱۱ کیلویی گاز مایع، آنجا ۲۵ هزار تومان بود.
به دو جایگاه و عامل فروش دیگر مراجعه کردم. یکی از آنها سیلندر مورد نظر ما را نداشت و گفت: معلوم نیست چه ساعتی گاز به دستمان برسد. من که از اداره مرخصی ساعتی گرفته بودم به ناچار به محل دیگری که برای فروش در نظر گرفته شده است، مراجعه کردم.
آنجا هم یک سیلندر ۱۱ کیلویی گاز مایع از نوع پرسی را به قیمت ۱۹ هزار و ۷۰۰ تومان خریداری کردم.
نرخی که سازمان صمت تعیین کرده است در بندرعباس؛ مرکز استان هم رعایت نمیشود.
تازه این شرایط برای کسی است که وسیله نقلیه شخصی دارد.
مسئولان دلخوش به این هستند که با بخشنامه، قیمت هر سیلندرگاز ۱۱ کیلویی را از ۲۳ هزار تومان در روستاها و شهرها به ۱۶ هزار و ۷۰۰ تومان کاهش داده اند.
اما مردم به نویسنده گزارش گفتند: ما میخواهیم زمانی که سیلندرگاز نیاز داشتیم در دسترسمان باشد و حتی حاضریم قیمت بیشتری را پرداخت کنیم، زیرا با این روش جدید در عمل سیلندری بدستمان نمیرسد.
خوب است همه بپذیرند که همه مشکلات با بزن و ببند و تهدید قابل حل نیست.
همین نوع نشستی که مدیرکل تعزیرات حکومتی استان هرمزگان از آن میگوید شاید بتواند مشکل را رفع کند.
این موضوع با دعوت از نمایندگان شرکتهای موضع، و شرکتها و عاملان توزیع مردمی در روستاها به سرعت قابل حل است. البته اگر ارادهای برای حل آن وجود داشته باشد.
نویسنده: عباس اسلامی