سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: چین و ایران در نقطه آغاز جدید و تاریخی قرار گرفته اند، چین آماده است با ایران برای تعمیق هر چه بیشتر شراکت جامع و راهبردی بین دو کشور و همچنین به ارمغان آوردن منافع بیشتر برای کشورهایمان و مردم آنها، همکاری کند.
سخنگوی وزیر خارجه چین این صحبتها را در پنجاه ساله شدن روابط ایران و چین بیان کرده بود، اما ایران کنونی ایران پنجاه سال پیش و وابسته به غرب نیست بلکه افق نگاهش را به شرق دوخته است و چین امروز را هم نمیشود با ۵۰ سال گذشته اش مقایسه کرد.
سالهای رسیدن چین به اولین قدرت اقتصادی جهان بنا به پیش بینیها کمتر و کمتر میشود فقط سال گذشته شش هزار میلیارد دلار تبادل خارجی داشته است و فرصت همکاری با چین، تردد برخی دولتهای عربی متحد غرب را هم به این کشور بسیار فراوان کرده است. زیرا دریافته اند از رابطه با آمریکا برای آنها آبی گرم نمیشود. همین شده که به فکر گرم کردن بیشتر رابطه شان به چین افتاده اند. طی همین روزهای اخیر فقط چهار وزیر خارجه عربی به چین سفر کرده اند.
اکنون قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین در کنار پیوستن ایران به شانگهای جایی که ۴۲ درصد جمعیت و ۲۵ درصد اقتصاد جهان را در خود جای داده دو اتفاق اقتصادی در ارتباط با چین بوده است. آمریکاییها گسترش روابط با شرق را نوعی جنگ سرد میپندارد.
آقای «حامد وفایی» رییس مرکز پژوهشی آسیا در دانشگاه تهران گفت: نگاه ایران به شرق قبل از اینکه اضطرار باشد نوعی راهبرد است. آلترناتیو «نگاه به غرب» نیست. مبانی عملی نگاه راهبردی ایران به شرق در سفر پیش روی رییس جمهور به روسیه هم قرار است دنبال شود.