پخش زنده
امروز: -
گام اول انقلاب با مجاهدتهای ملتی مقاوم و مجاهد به موفقیت رسید ، اما ادامه آن نیازمند به تلاشی مضاعف ، الگو و مکتب است که "شهید سلیمانی " نمونه بارز آن است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کرمان ، به سراغ آرشیو خبرهای کرمان در دو سال گذشته میروم تا ببینم چه اقداماتی توسط مسئولین استان برای بیانیه گام دوم انقلاب اجرا شده است.
هرچه قدردر اخبار جستجو میکنم، خبری از اقدامات حداقلی هم در این زمینه به چشم نمیخورد.
اگر چه این بیانیه برای تمامی بخشها و ابعاد جامعه معرفی شده و شمولیت آن ، هم برای مسئولین و هم مردم است ، اما در دو سال گذشته برای این سند مهم هیچ گامی برداشته نشده و گویی برای کسی مسئولیتی هم ایجاد نکرده و حتی دغدغههای هم به چشم نمیخورد.
سوال اینجاست: اگر مخاطب این بیانیه مسئولین نیستند چه کسی باید پاسخگو باشد و اجرای آن در کدام سطح یا سطوح به بن بست خورده است.
چند محور از بیانیه گام دوم را انتخاب و با تعدادی از مدیران استانی تماس میگیرم و از آنها موانع اجرا و تحقق پیدا نکردن این سند را جویا میشوم.
جوابها تقریباً شبیه به هم و ازنداشتن برنامه در این زمینه خبر میدهند، اما همه تاکید میکنند که باید یک دستورالعمل والگو داشته باشیم.
حالا که صحبت از الگو شده چه کسی بهتر از شهید سلیمانی، او همان مرد میدانی است که با جدیت وحضور فیزیکی اجازه نمیداد فرمان رهبری بر زمین بماند، منتظر نمیماند که بودجه، راهکارو برنامه به او بدهند، معطل پیچ و خمهای کار اداری نمیشد، درد را میدید و با تدبیر به دنبال درمان آن راهکار پیدا میکرد.
جوانان
یکی از محورهای کلیدی که در بیانیه ابلاغی مقام معظم رهبری آورده شده، ظرفیت بزرگ جوانان و استفاده از آنها در توسعه وامورکشوراست.
اینکه نگاه سید الشهدای مقاومت به این ظرفیت چگونه و از این نعمت بزرگ به چه نحوچگونه استفاده میکرد، جلالی استاد دانشگاه میگوید: ما اکنون دوره طلایی جمعیت جوان را در کشور داریم و خیلی از کشورها آرزوی داشتن این جمعیت جوان را دارند.
ظهور یک نسل مومن، مستقل، دانش پژوه، استکبارستیز، عدالتخواه و متعهد موجب شده که این نسل کابوس دشمن شود.
جوان ایرانی خاکریزی است که با دانایی و توانایی در مقابل دشمن ایستاده و این جوان اکنون در میدان آماده است، اما از آن غفلت شده و به خوبی به کار گرفته نشده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه صداقت و اعتماد دواصل شهید سلیمانی نسبت به جوانان است، میگوید: به گفته بسیاری ازافراد و شواهد عینی، اکثر کسانی که در اطراف حاج قاسم به چشم میخوردند، جوانان بودند و به آنها اعتماد وتکیه داشت.
هر کجا آنها ورود پیدا کردند، موفق شدند، مهم اینست که باید صحنه را کامل و درست دید، مشکلات را دقیق شناسایی و برای رفع آنها راه حل پیدا کرد.
آقای جلالی با بیان اینکه در بیانیه گام دوم تاکید شده کاستیها، خسارات و افتادگیها یک بخش آن تَن ندادن به راههای داخلی است، میگوید در هر کجا، در برخی موارد موفق بودیم واعتماد به جوانان کردیم، جهش خیره کننده داشتهایم و هر کجا گرفتار نسخههای تزریقی و وابسته شدهایم، کارمان بر زمین مانده است.
جوان ایرانی تازه نفس، با روحیه، با انرژی، دارای روحیه انقلابی و کار جهادی را رها کرده ایم و به جایی دیگر امید بسته ایم، در مکتب وخط مشی شهید سلیمانی جذب جوانان، هویت دادن وحرکت به جلو وبرانگیختن غیرت دینی بود.
سَبک زندگی
اینکه سبک زندگی اسلامی ایرانی همواره از دغدغههای رهبری بوده بر کسی پوشیده نیست و این مهم در بیانیه گام دوم انقلاب نیز آمده و بر آن تاکید شده است.
برخورداری مردم از یک سبک زندگی دینی و رواج ارزشهای اخلاقی در جامعه به نحوی که ارزشهای اصلی جامعه محسوب شود از ارکان تداوم انقلاب اسلامی است و این سبک بر کیفیت، شیوه و چگونگی رفتارها دلالت دارد.
در این زمینه با دکتر محسنی پژوهشگر اجتماعی گفتگو کردم و پرسیدم:نوع سبک زندگی سردار سلیمانی چگونه بود که توانست الگویی موفق به شمار برود؟
میگوید: تعلقات و تلقیات یک فرد در سبک زندگی اش تأثیرگذار است و شکل گیری تربیت درست در ادامه این روند میتواند در مسیر سازنده او کارآمد باشد.
این پژوهشگر اجتماعی به تربیت اسلامی و یادگیری آموزههای دینی و اثرگذاری آنها در شهید سلیمانی اشاره میکند و میگوید: سبک زندگی غربی دهها سال است که در دنیا ترویج میشود و به نوعی یک نظم جهانی را تعریف میکند.
اما کوچکترین اثری در شهید سلیمانی نمیتواند داشته باشد در هیچ یک از ابعاد آن، چرا؟
چون زمین دشمن را میشناسد، از برنامهریزی آنها آگاه است، خطرات و تهدیدات را میبیند و بخوبی اهداف پشت پرده را میداند.
اوتاکید میکند: اینکه غرب راهبرد خودش را در تغییر سبک زندگی با هدف تغییر باورها متمرکز کرده نشان میدهد که این کار از پشتوانه نظری برخوردار است و این که واقعیتهای زندگی در فکر انسان اثر میگذارد و آرام آرام فرد را میتوانند آن طور که خودشان میخواهد تربیت کند ودر واقع سرباز آنها باشد.
اما سبکی که شهید سلیمانی داشت، نشات گرفته از آموزههای دینی و تأسی از مکتب اسلام است و خودش آنطور که در وصیت نامه اش آورده، میگوید: خدا را شاکرم که توانسته ام شاگرد بنیانگذار انقلاب ومقام معظم رهبری باشم و از آنها بهره ببرم، لذا او به خوبی در این مکتب پرورش یافته و رشد کرده است.
وی یادآور میشود: زندگی بسیار ساده، بدون آلایش و هرگونه تجمعات دنیوی گویای این است که اسباب دنیا نتوانست او را تغییر دهد وجذب خودش کند، شهید سلیمانی ظاهر و باطنش همانگونه که دیده میشد، بود.
مدیریت جهادی
دربیانیه گام دوم شرایط روزکشور رصد شده و گفتمان آن متناسب با مقتضیات روز ارائه شده است و نشان میدهد یک کار با پشتوانه فکری است.
تاکید بر مدیریت کار و فرهنگ جهادی نشان میدهد، این نوع شیوه تلاش میتواند ما را از بن بست نجات دهد.
توجه به افتخارات گذشته و عملکرد نظام در ۴۰ سال گذشته که با فرهنگ جهادی به دست آمده و دیگر نگاه به آینده با توجه به واقعیتها و فرصتهای زیادی که در پیش رو است نشان میدهد تمرکز بیانیه گام دوم بر روی فرهنگ کار و تلاش است، نه تنبلی و درجا زدن.
در این زمینه حسین محمودی کارشناس اجتماعی میگوید: شهید سلیمانی نمونه واضح و مشخص در فرمایش ابلاغی مقام معظم رهبری است.
او به تنهایی یک ملت بود و هر کاری را که شروع میکرد با دقت تمام جوانب آن را در نظر میگرفت و به بهترین شکل آن را به اتمام میرساند.
یا کاری را شروع نمیکرد یا اینکه آن را به اتمام میرساند، چرا که او به اصل ما میتوانیم علارغم همه مشکلات و سختیها ایمان داشت واهل امکان نداره، سخته، امکانات نیست وغیره نبود.
این کارشناس میگوید: ببینید، در طول ۱۰ سال گذشته بسیاری از طرحهای ما نیمه تمام مانده و خیلی از امور معطل وبرزمین مانده است.
خُب، اگر آن مسئول مربوطه تعهد، سخت کاری، مسئولیت پذیری، دغدغهمند ودرگیر چه کُنم، چه کُنم نمیشد و به دنبال راه کار بود، اکنون ما به چنین وضعیتی نمیرسیدیم.
وی یادآور میشود: فردی مثل شهید سلیمانی علیرغم همه امکانات و ابزارهای پیشرفتهای که همه دنیا در مقابل او قرار داده بود وموانع متعددی سد راهش میشد، چطور موفق میشود؟
جواب آنها آسان است، امید به خدا، تلاش و کار شبانه روزی.
آقای محمودی ادامه میدهد: در یک سال گذشته بالای ۳۰ مدیر در استان کرمان به جرم اختلاس یا رشوه دستگیر شدند، اگر این افراد نیمی از انرژی، تلاش وفکر خودشان را صرف رفع مشکلات مردم کرده بودند، مطمئنا اقتصاد و وضعیت مردم این نبود.
اقتدار ایران و تغییر چالشها
یکی از محورهای دیگر بیانیه گام دوم تاکید بر اقتدار ایران اسلامی، تغییر چالشها و شکست مستکبران است که کشور در ۴۰ سال گذشته با آن روبرو بوده و اکنون به شکلی و ماهیت دیگری با این چالشها مواجهه است.
اینکه ابزارهای موجود در این زمینه چگونه است و چه رهیافتی و الگویی میتوان در این زمینه ارائه کرد، محمد احسانی استاد دانشگاه میگوید:مکتب سردار سلیمانی مُدلی خوب برای تغییر چالشها و ایجاد فرصت برای کشور و جبهه مقاومت است.
او توانسته با درایت و فهم درست از موقعیت منطقه و کشور در جهان مدرن و جنگهای نوین نقش بزرگی در ساختار تصمیم سازی برخی کشورها ایجاد و با متحد کردن جوامع پیرامونی به عنوان یک اصل پذیرفته شده در قاعده جنگها دست بالا را در فرآیند مدل سازی برای مبارزه با تروریسم ایجاد کند.
این استاد دانشگاه میگوید: راهبردهای او توانست با اتکاء به یک برنامهریزی منظم و ادامه دار و تاکید بر توان داخلی و ماندگار در کشورها، شرایطی همگن ایجاد کند که در ورای آن برای نقش آفرینی در بازیگری ایران در منطقه کار چندان مشکلی ایجاد نکرده است.
وی تاکید میکند: شخصیت او در این راستا منجر به مکتبی شد که نقش مهمی در روشنگری وآگاه سازی کشورهای منطقه دارد و میتوان اذعان کرد در بیانیه گام دوم انقلاب این مکتب میتواند پاسخگوی نیازهای جهان اسلام در چارچوب تفکر اسلامی و مقاومت مشروع، قوام یابد وبا چالشهای جدید و غیر قابل پیش بینی مقابله کند.
وی با یادآوری اینکه مقام معظم رهبری تا کنون فقط برای بنیان گذار انقلاب اسلامی اصطلاح مکتب را به کار برده بود میگوید: شهید سلیمانی دومین فردی است که رهبری از او به عنوان یک مکتب یاد میکند وباید این مکتب جریان ساز و راهگشا گره گشایی ما در آینده باشد و در بعد ساختاری نیز به گونهای برنامه ریزی شود که پشتیبان حرکتهای آتش به اختیار (مردم سالارانه)، نوآورانه، تکیه بر نگاه به داخل، منفعل نبودن و البته همراه با امید به آینده باشد.
سخن پایانی
بیانیه گام دوم انقلاب درشرایطی ارائه شد که رویکرد جذب حداکثری دارد و در واقع قطب نمای جریان انقلاب اسلامی در آینده است.
آنچه که این سند ارائه میدهد تنها به ایران و حتی جهان اسلام خلاصه نمیشود و افق جدیدی برای بشریت باز میکند.
مقام معظم رهبری با اشاره به موفقیتها و دستاوردهای ۴۰ سال گذشته در این سند به ما میگوید: در مقابل تمدن چهارصد ساله غرب میتوان پیروزشد و ظرفیتهای آن در جامعه موجود است، همانطور که فردی مثل شهید سلیمانی توانست موفق شود و جریان سازی بزرگی در منطقه ایجاد کند.
نویسنده: سید امان الله احمدی زاده