پخش زنده
امروز: -
دانشگاه جندیشاپور اهواز بر اساس اعلام سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، با قدمت هزار و ۷۵۰ سال، قدیمیترین دانشگاه جهان است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، هر چند بسیاری از افراد تمایل به چیزهای جدید، نو و به روز دارند، ولی برخی از بناها و یا دانشگاهها به دلیل قدمت و سابقه تاریخی محبوب و مورد علاقه عموم هستند؛ زیرا میتوان تاریخ و تمدن را در آن اثر تاریخی یا باستانی به خوبی مشاهده و درک کرد و با شیوه زندگی و امکانات موجود در گذشته بیشتر آشنا شد.
ایران کشوری است که علاوه بر منابع سرشار، طبیعت بکر و آب و هوای مطبوع، دارای آثار باستانی فراوان و تمدن عظیم است؛ یکی از بناهای قدیمی ایران که جزو نظام آموزشی کشور قرار دارد، دانشگاه جندی شاپور است.
جندی شاپور یکی از ۷ شهر اصلی خوزستان بود که در دوره شاپور دوم، جندیشاپور به عنوان پایتخت دولت ساسانی و مرکز خوزستان انتخاب شد.
فرهنگستان جندی شاپور از کانونهای اصلی دانشورزی در جهان باستان
دانشگاه جندی شاپور توسط ساسانیان در سال ۲۷۱ و در دزفول تاسیس شد و دارای یک بیمارستان آموزشی که نخستین بیمارستان آموزشی جهان به شمار میرود و یک کتابخانه بود.
خسرو انوشیروان به دلیل گرایش فراوانی که به دانش و پژوهش داشت، گروه بزرگی از دانشمندان را در جندی شاپور گرد هم آورد، در این زمان بود که برزویه پزشک بزرگ ایرانی، ماموریت مسافرت به هندوستان برای گردآوری بهترینهای دانش هند را بر عهده گرفت. ترجمهای که برزویه از کتاب «پنچه تنتره» هندی به پارسی میانه انجام داد که امروزه به نام کلیله و دمنه معروف است، مهمترین دلیل شهرت او محسوب میشود.
به همین دلیل فرهنگستان جندی شاپور از کانونهای اصلی دانشورزی، فلسفه و پزشکی در جهان باستان شد؛ البته در برخی از منابع به انجام آزمون و امتحان برای اعطای اجازه طبابت به دانشآموختگان دانشگاه جندی شاپور هم اشاره شده است.
در آن زمان جندی شاپور به کانون اصلی انتقال دانش بین شرق و غرب تبدیل شد، زیرا تمام کتابهای شناخته شده پزشکی، در کتابخانه جندی شاپور گردآوری و ترجمه شده بود، همچنین به دستور انوشیروان، آثار افلاطون و ارسطو به پهلوی ترجمه و تدریس آنها در دانشگاه آغاز شد.
معرفی دانشگاه جندی شاپور به عنوان قدیمیترین دانشگاه توسط یونسکو
در کنار تمام مزایا و محاسنی که دانشگاه جندی شاپور دارد و مورد توجه بسیاری از سازمانها از جمله یونسکو قرار گرفته است، معرفی آن به عنوان قدیمیترین دانشگاه جهان افتخاری است که نصیب کشور ایران شده است و این امر سابقه طولانی و قدیمی آموزش و علماندوزی در کشور را به همگان اثبات میکند.
بخشی از بازمانده دانشگاه جندی شاپور
یونسکو در سی و نهمین اجلاس کنفرانس عمومی خود قدمت تاسیس دانشگاه جندی شاپور را هزار و ۷۵۰ سال ثبت و آن را کهنترین دانشگاه جهان اعلام کرده است.
به روایت مورخان داخلی و خارجی در کتابخانه دانشگاه جندیشاپور باستان بالغ بر ۴۰۰ هزار جلد کتاب وجود داشته است و بر اساس مستندات در کتابها و مقالات بینالمللی، اولین نظامنامه آموزشی در حوزه دانشگاهی و نخستین بیمارستان جهان در جندیشاپور باستان قرار داشت، ضمن اینکه نظام آموزشی بالینی پزشکی که امروزه شاهد آن هستیم نیز برگرفته از نظام پزشکی در جندیشاپور باستان است.
با توجه به انتخاب دانشگاه جندیشاپور به عنوان قدیمیترین نهاد دانشگاهی جهان و مطرح شدن آن در سطح دنیا باید از این پس به آن توجه ویژهای صورت بگیرد تا این مرکز علمی که موجب افتخار ایرانی و ایرانی در جهان است بیش از پیش بتواند خود را در عرصهها و زمینههای مختلف مطرح کند و فارغالتحصیلان کارآمد، نخبه و پرنشاط را تحویل جامعه دهد تا این جوانان روز به روز بر عظمت و پیشرفت ایران عزیز بیافزایند.