پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه امریکا خطاب به قزاقستان هشدار داد وقتی روس ها پا به خانه اتان گذاشتند بیرون کردنشان بسیار دشوار خواهد بود اما نگفت بیرون کردن نظامیان امریکایی از عراق, سوریه, کره جنوبی , ژاپن, کویت, عربستان, بحرین و دهها کشور دیگر چگونه است؟
در پی حوادث اخیر در قزاقستان که به اعزام نیروهای "سازمان پیمان امنیت جمعی" متشکل از ارمنستان, بلاروس, قرقیزستان, ارمنستان, تاجیکستان و روسیه منجر شد آنتونی بینکن وزیر امور خارجه امریکا گفت وقتی مساله ورود نیروهای «سازمان پیمان امنیت جمعی» به میان میآید، این سوال برای ما مطرح می شود ماهیت تقاضا برای ورود این نیروها چه بود و چرا مطرح شده است؟
وزیر امور خارجه آمریکا افزود به نظر من مقامات و دولت قزاقستان قطعاً توانایی مدیریت مناسب اعتراضات را داشتند. اما مشخص نیست که چرا آنها احساس کردند که به مداخله نیروهای خارجی نیاز است. آنتونی بلینکن گفت که یکی از درسهای تاریخ اخیر این است که وقتی روسها پا به خانهاتان گذاشتند، بیرون کردنشان بسیار دشوار خواهد بود.
سازمان پیمان امنیت جمعی: یکی از سازمانهای فعال رزمی و چندمنظوره در حوزه آسیای میانه و قفقاز است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی توان سیاسی، اقتصادی و رزمی فدراسیون روسیه کاهش یافت. روسیه به هدف بالابردن ظرفیتها و متحد نگه داشتنِ کشورهای عضو پیشین، چنین سازمانی را پایهگذاشت.
یکی از دیگر اهداف عمده سازمان پیمان امنیت جمعی، محدود کردن زمینه گسترش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و نفوذ آمریکا در حوزه کشورهای همسایه و متحدان پیشینِ آن است. به نظر می رسد روس ها حوادث اخیر در قزاقستان را که به بهانه افزایش قیمت سوخت آغاز شد در چارچوب انقلاب های رنگین و تلاش امریکا ومتحدان غربی اش برای نفوذ در این منطقه ارزیابی کردند.
در این ارتباط می توان به مواضع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه اشاره کرد که روز دوشنبه در کنفرانسی ویدئویی با سران سازمان پیمان امنیت جمعی گفت: مسکو هرگز اجازه نمیدهد بی ثباتی و انقلابهای رنگی در قزاقستان شکل بگیرد و حضور نیروهای روسی مانع تضعیف حاکمیت این کشور شد.
پوتین با بیان اینکه نیروهای داخلی و خارجی سعی دارند از وضعیت قزاقستان سوء استفاده کنند گفت: عناصر مسلح در تظاهرات اخیر این کشور در اردوگاههای خارجی آموزش دیده و اهدافی مغایر با سایر معترضان داشتند.
بر اساس گزارش اسپوتنیک، پوتین با اشاره به وقایع سال ۲۰۱۴ اوکراین گفت که الگوی مشابه وقایع سال ۲۰۱۴ اوکراین در حال روی دادن در قزاقستان است.
برخی از تحلیلگران نیز با اشاره به اینکه قزاقستان یک کشور ثروتمند در منطقه است اعتراضات به بهانه افزایش قیمت سوخت را زیر سوال برده اند و معتقدند این حوادق با مسئله اوکراین در ارتباط است و غربی ها با برهم زدن ثبات قزاقستان درصدد سرگرم کردن روسیه در این کشور و دور کردن این کشور از موضوع پیوستن اوکراین به ناتو هستند.
فارغ از ماهیت تحولات قزاقستان, اظهارات آنتونی بلینکن خطاب به قزاق ها که گفت وقتی روسها پا به خانهاتان گذاشتند، بیرون کردنشان بسیار دشوار خواهد بود توام با طنز است و این ضرب المثل ایرانی را به خاطر می آورد که رطب خورده منع رطب کی کند.
امروزه امریکا به بهانه های مختلف از جمله جنگ با تروریسم, در دهها کشور جهان پایگاه نظامی دارد و قدمت حضور نیروهای امریکایی در برخی کشورها مانند ژاپن وکره جنوبی به بیش از هفتاد سال می رسد و این در حالی است که دولت امریکا با حضور نظامی خود در این کشورها هم از آنها هزینه نظامی دریافت می کند هم از سربازان این کشورها در جنگ افروزی های خود در جهان در قالب ائتلاف های بین المللی استفاده می کند.
به عنوان مثال کره جنوبی در جنگ امریکا با ویتنام مجبور شد 300 هزار سرباز کره ای را به جنگ اعزام کند تا دوشادوش نظامیان امریکایی بجنگند و دراین راه 5 هزار نفراز نیروهای کره ای جان خود را از دست دادند.
حضور نظامیا امریکایی در عربستان, کویت, بحرین ودر عراق و سوریه نیز که برای مردم منطقه بسیار ملموس است و دیده می شود با اینکه پارلمان عراق در سال 2020به اخراج فوری نظامیان اشغالگر امریکایی رای داده است اما این نیروها به هیچوجه حاضر به ترک این کشور نیستند وبه بهانه های مختلف و تحت پوشش عنوان های دروغینی مانند حضور مستشاری همچنان این کشور را تحت اشغال دارند و در امور داخلی وسیاسی عراق دخالت می کنند.
در سوریه نیز که این حضور اشغالگرایانه و غیر قانونی روشن تر از روز است و وزیر امور خارجه امریکا را با این چالش روبرو می سازد که این نظامیان بر اساس چه قوانینی در این کشور حضور دارند و چرا از سوریه خارج نمی شوند و چرا با خیمه زدن بر چاههای نفتی این کشور وسرقت وفروش آن, از این دارایی ها برای حمایت از نیروهای گریز از مرکز کرد سوری استفاده می کنند؟
-------------------------------------------------
رضا محمدمراد