پخش زنده
امروز: -
از ابتدای امسال تا پایان دی ۶۰ فقره پرونده قتل در استان فارس به صلح و سازش ختم شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، واپسین لحظهها در حال سپری شدن است، صدای خواهش و درخواست بخششِ روحانی اندرزگاه از اولیای دم به گوش میرسد که برای رهایی"امیر" از چوبه دار آبرو گرو میگذارد. در بین صدای هق هق گریه، «قصاص» تنها جوابی است که شنیده میشود.
کورسوی امیدی هم که برای نجاتِ امیر در آخرین لحظههای زندگیاش وجود داشت از بین میرود.
یک لحظه غفلت، یک عمر پشیمانی
همه چیز برای اجرای حکم قصاص آماده است. دقایقی قبل از اجرای حکم با این جوان محکوم به اعدام به گفتگو نشستیم. درحالی که پشیمانی در چشم هایش موج میزند و بغض گلویش را گرفته، میگوید: من آدم کُش نیستم دلم نمیآید حتی یک گنجشگ را زخمی کنم، اگر آن روز هم یک لحظه خشم و عصبانیم را کنترل میکردم این اتفاق نمیافتاد.
او میگوید: ماجرا با تصادفی جزیی شروع شد و قفل فرمان خودرو، فکر و اراده ام را قفل کرد و نتوانستم خشم و عصبانیت خودم را کنترل کنم و مهر قاتل به پیشانی ام خورد.
کاهش تاب آوری عامل افزایش آسیبهای اجتماعی
دکتر کاظمی یکی از روانشناسهایی که به زندانیان زندانهای شیراز مشاوره میدهد، میگوید: تحقیقات علمی نشان داده است خیلی از افرادی که دچار جرم و زندانی شده اند از تاب آوری پایینی برخوردار هستند.
او میگوید: ۶۰ درصد از قتلها بدون برنامه ریزی، انگیزه، تصمیم قبلی و در دعواهای خیابانی رخ میدهد.
دکتر کاظمی تاکید میکند: در بررسیها معلوم شده، بیشتر کسانی که به دلیل جرمهای سنگین مانند قتل در زندانها به سر میبرند، میگویند تنها یک لحظه کنترل خود را از دست داده اند و دست به کاری زده اند که فکرش را هم نمیکردند.
به گفته این روانشناس، متولیان آموزشی و خانوادهها باید خویشتن داری، کنترل خشم، سازگاری و توان مقابله با تنش و بحرانهای اجتماعی را از کودکی در افراد نهادینه کنند.
گاهی بخشیدن بسیار دشوار است
هوا گرگ و میش است، امیر راهی چوبه دار میشود، فقط یک پله بین مرگ و زندگی او فاصله است، خانواده مقتول آمده اند تا نظاره گر اجرای حکم باشند و پدر امیر هم که نمیتواند شاهد جان دادن پسرش باشد با چشمانی اشکبار برای گرفتن رضایت تقلا میکند.
ابراهیمی مدیرکل زندانهای فارس هم که ید طولایی در به نتیجه رسیدن جلسههای صلح و سازش دارد ساعت هاست با خانواده مقتول از گذشت و جوانمردی میگوید. از لذتی که در بخشش جان است و در قصاص نیست.
بوی مرگ همه جا را فرا گرفته، مامور زندان طناب را به گردن امیر میاندازد، پای چوبهدار معجزه بخشش رخ میدهد و خانواده درد کشیده و در انتظار حکم مقتول از انتقام انصراف میدهند و صدای بلند صلوات در محوطه میپیچد.
رتبه نخست دادگستری فارس در صلح و سازش
حجت الاسلام و المسلمین موسوی رئیس کل دادگستری فارس میگوید: از ابتدای امسال تا پایان دی ۶۰ فقره پرونده قتل در استان به صلح و سازش ختم شده است.
نماینده عالی قوه قضائیه در فارس تاکید میکند: این استان در زمینه صلح و سازش پروندههای قتل، ۸ سال گذشته رتبه اول کشور را به نام خود ثبت کرده است.
به گفته رئیس کل دادگستری فارس، اجر و ثواب کسانی که عفو و گذشت میکنند در پیشگاه خداوند از چنان اهمیتی برخوردار است که در روز سخت قیامت بدون محاسبه وارد بهشت میشوند.
رهایی از چوبه دار پس از ۲۰ سال
حجت الاسلام خورشیدی رئیس دادگستری فسا هم از به ثمر نشستن تلاشهای دادستان و اعضای شورای حل اختلاف این شهرستان برای نجات جان یک محکوم به قصاص نفس پس از ۲۰ سال زندانی بودن، خبر میدهد و میگوید: سال ۱۳۷۹ در یک درگیری و نزاع، فردی به قتل رسید که پس از این حادثه اختلافات شدیدی بین خانواده مقتول و قاتل رخ داد و باعث ناآرامی در محل سکونت این خانوادهها شد.
به گفته رئیس دادگستری فسا، بعد از دعوت و میانجی گری مکرر، خانواده مقتول از حق خود گذشتند و با عفو و بخشش بیقید و شرط، قاتل از چوبه دار نجات یافت.
رهایی ۵۰۴ نفر از قصاص با تلاش شوراهای حل اختلاف
حجت الاسلام و المسلمین توانی رئیس شوراهای حل اختلاف فارس هم میگوید: با تلاش مجموعه شوراهای حل اختلاف، بخشش و کرامت مردم، پا در میانی بزرگان، افراد با نفوذ محلی و ریش سفیدان از سال ۸۲ که شوراهای حل اختلاف در فارس راه اندازی شده تاکنون ۵۰۴ پرونده قتل عمد و غیرعمد با مصالحه همراه بوده است.
به گفته حجت الاسلام و المسلمین سید کاظم موسوی رییس کل دادگستری فارس، با مختومه شدن ۹۹ درصد پروندهها در هر شورا، میتوان ادعا کرد در شوراهای حل اختلاف استان هیچ گونه اطاله دادرسی وجود ندارد.
او از میزان رضایت بالای مردم از مجموعه شوراهای حل اختلاف استان فارس خبر میدهد و میگوید: دیدارهای مردمی قضات و مسوولان مجموعه قضایی استان، تکریم و احترام ارباب رجوع از سوی همکاران دادگستری و مجموعه شوراهای حل اختلاف سبب افزایش اعتماد عمومی مردم شده است و تلاش خواهیم کرد در اجرای سند تحول قوه قضائیه در گام دوم انقلاب میزان رضایتمندی مردم را افزایش دهیم.
رئیس کل دادگستری استان فارس ادامه میدهد: شوراهای حل اختلاف یک فرصت کم نظیر برای ترویج و توسعه فرهنگ صلح و سازش و حل و فصل اختلافات مردم است که باید از ظرفیت این نهاد مردمی نهایت استفاده را بکنیم.
او با بیان این که شوراهای حل اختلاف با هدف صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی، کاهش مراجعه مردم به دادگاهها و توسعه مشارکتهای مردمی راه اندازی شده است، میافزاید: استفاده از ظرفیت شوراهای حل اختلاف و ورود این نهاد صلحی به مسائلی همچون اختلافات طایفهای و قبیلهای، اختلافات خانوادگی و پروندههای قتل بسیار راهگشا بوده و آثار و برکات زیادی برای دستگاه قضایی و جامعه داشته است.
همین فعالیتهای گسترده شوراهای حل اختلاف در فارس بود که تقدیر رییس مرکز توسعه حل اختلاف کشور را در پی داشته است.
به گفته حجت الاسلام و المسلمین صادقی، فارس در زمینه صلح و سازش در پروندههای ورودی به شوراهای حل اختلاف در کشور پیشرو است و در گرفتن رضایت از خانواده مقتولان تلاشهای فراوانی کرده است.
معجزه بخشش
با رضایت اولیای دم و بیرون آوردن طناب از گردن امیر، نفسهای به شماره افتاده اش دوباره جان میگیرد.
او که تا دم مرگ رفته و برگشته خدا را شکر میکند و میگوید: یک دنیا بابت اشتباهی که مرتکب شده ام پشیمانم و امیدوارم بتوانم گذشتهام را جبران و به جامعه خدمت کنم.
* فریبا غلامی
خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس