پخش زنده
امروز: -
ساخت و بومی سازی قطعات در نیروگاه رامین اهواز همچنان ادامه دارد، بطوریکه با تیم متخصص موفق شد رتبه سوم کشوری در این زمینه را به خود اختصاص دهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، در طول شبانه روز، چراغهای مختلف کوچک و بزرگ و رنگارنگ در هر خانه، فروشگاه، اداره ها، سازمان و حتی کوچهها و خیابانها روشن هستند و بیشتر آنها از طریق نیروگاههای تولید برق تغذیه میشوند، بطوریکه وقتی به دلایل مختلف یک یا چند واحد تولیدی نیروگاههای برق آبی یا حرارتی از مدار خارج شوند، تامین برق با مشکل مواجه خواهد شد.
البته برق فقط چراغها را سیراب نمیکنند، همه وسایل برقی اعم از وسایل سرمایشی و گرمایشی، تلویزیون و... که اطراف ما هستند، تنها خوراکشان انرژی الکتریکی است و میتوان گفت سپری کردن روزها و شبهای عمر، بدون برق امکانپذیر نیست، اما شاید به اتفاقاتی که در نیروگاههای تولید برق رخ میدهد و زحماتی که کارکنان نیروگاهها به صورت شبانه روزی برای این مهم به دوش میکشند را از نزدیک لمس نکرده باشیم و درک آن سخت باشد.
تولید برق پایدار یک طرف ماجرا است، اما موضوعی که شاید به آن دقت نکرده باشیم مسئله نگهداری، حفاظت، تعمیرات و تعویض تجهیزات ریز و درشتی است که اگر یکی از آنها دچار مشکل شود، کار سیستم تولید برق را مختل میکند و توربینهای غول پیکر را از کار می اندازد.
نباید فراموش کرد که بسیاری از قطعات تحریمی هستند و شرایط برای واردات آنها وجود ندارد، اما میدانیم که دور زدن تحریمها برای متخصصان ایرانی کاری سهل است و شعار "ما میتوانیم" به راحتی از شرکتهای بزرگ مختلف فعال در کشور و استان خوزستان به گوش میرسد.
نیروگاه رامین اهواز یکی از بزرگترین نیروگاههای حرارتی کشور به شمار میرود که علیرغم گذشت ۴۰ سال از عمرش همچنان زنده است و دست از تولید برق نمیکشد.
اما هنر این نیروگاه فقط تولید برق نیست، بلکه متخصصان در آن فعالیت میکنند که از هر انگشتشان هنر میریزد، آن هم هنری از جنس تولید قطعات نیروگاهی و صنعتی در کارگاهی بزرگ، قطعاتی که روی تحریمها را سیاه و اشک دشمنان ایران را سرازیر کرده اند.
متخصصان بومی و با اراده این نیروگاه با تلاش شبانه روزی کاری کردند که نه تنها خاری در چشم دشمنان شده اند، بلکه بر سکوی سوم افتخار ایستادند و یکبار دیگر آوازه نام خوزستان در کشور پیچید.
قطعات نیروگاهی ایرانی جایگزین تجهیزات خارجی
مدیرعامل نیروگاه رامین اهواز با اشاره به وجود ۶ واحد تولید برق در این نیروگاه اشاره کرد و گفت: در حالت عادی و به صورت روزانه این واحدها قادر به تولید ۳۴ هزار مگاوات ساعت انرژی الکتریکی هستند که برق تولیدی را به شبکه سراسری برق میدهند.
خلیل محمدی افزود: با توجه به اینکه این نیروگاه از سوی شرکتهای خارجی پایه گذاری شده است، قطعاتی هم که در آن بکار رفته اند تا ۲۰ سال اخیر به صورت کامل از خارج کشور وارد میشدند، اما با افزایش توان مهندسان ایرانی، بسیاری از قطعات در داخل کشور تولید میشوند.
وی اظهار داشت: از جمله قطعات و تجهیزاتی که در نیروگاه بومی سازی شده اند میتوان به پرههای توربین و مبدلهای حرارتی اشاره کرد که با حدود یک سوم هزینهای که باید برای خرید نوع خارجی آن صرف میشد، ساخته شدند.
بومی سازی قطعات، مسیر رو به جلوی نیروگاه رامین اهواز
مدیر کارگاههای عمومی نیروگاه رامین اهواز گفت: نیروگاه رامین اهواز با رویکرد ساخت و بومی سازی قطعات صنعتی و نیروگاهی در رابطه با اقتصاد مقاومتی و توجه به تولید داخل در سالهای اخیر به تدریج در حال افزایش تولید داخلی است و تاکنون نقشه کشی و تیم اجرایی تعداد زیادی از قطعات مورد نیاز در کارگاه تراشکاری نیروگاه بومی سازی شده اند.
حمدالله ممبینی بیان کرد: طی پارسال ۸۴۰ نوع قطعه در این نیروگاه بومی سازی شدند که از این تعداد، ساخت ۲ هزار و ۵۰۰ عدد و بازسازی حدود ۹۳۰ قطعه نیز انجام گرفت، ضمن اینکه یک هزار و ۵۰۰ قطعه دیگر نیز از این انواع به بازسازی کامل رسیدند .
وی ادامه داد: به همین دلیل توانستیم بین نیروگاههای برق حرارتی کشور رتبه سوم ساخت داخل قطعات نیروگاهی را به همت همه دست اندرکاران کسب کنیم.
این مقام مسئول اظهار داشت: از ابتدای سال ۱۴۰۰ نیز رویکرد ساخت و بومی سازی قطعات بیش از پیش دنبال میشود و تاکنون بیش از یک هزار و ۱۰۰ قطعه ساخته و بازسازی شده اند،این مهم با تداوم روند تعمیرات اساسی واحد شماره ۳ این نیروگاه افزایش چند برابری را شاهد خواهیم بود.
مهندسی معکوس و سه بعدی سازی کلیدهایی در دستان متخصصان
متخصص طراحی و ساخت قطعات نیروگاه رامین اهواز درخصوص یکی از قطعات ساخت روسیه که در نیروگاه رامین بومی سازی شده است، گفت: قطعاتی که در سالهای قبل ساخته شده اند، اشتباهاتی در تولید سبب شده هندسی آنها از بین برود، بطور مثال قطعهای که برای سوخت مازوت از آن استفاده میشود، اگر به درستی کار نکند، مازوت به خوبی اشتعال پیدا نمیکند و علاوه بر خراب شدن بویلر، سبب به انتشار دود در هوا میشود.
جواد ممبینی افزود: برخی از اندازه گیریها با استفاده از ابزارهای اندازه گیری موجود قابل انجام است، اما برای برخی دیگر امکانپذیر نیست و از اسکن سه بعدی استفاده میکنیم تا بتوانیم اندازههای دقیق را به دست آوریم.
وی تصریح کرد: تلاش و مشارکت همگانی نیروهای متخصص و فنی در نیروگاه سبب شده به افتخارات زیادی در این زمینه دست پیدا کنیم و امیدواریم بتوانیم به راه ادامه داده و بطور ۱۰۰ درصدی از واردات کالاها و قطعات نیروگاهی بی نیاز شویم.
آنچه باعث افتخار ملت ایران میشود، توانایی مهندسان و جوانان انقلابی و غیور این مرز و بوم است، کسانی که که اگر در سالهای پیش از انقلاب اسلامی و ۸ سال دفاع مقدس نبودند، امروز با تلاش خود نشان میدهند که ایرانی هستند و با دستان هنرمند و افکار گرانبهای خود بینی دشمنانی که خواب وابستگی ایران را میبینند را به خاک میمالند و پرچم کشور را افراشته نگه میدارند.
نویسنده و محقق: ملیحه گریزی نسب