پخش زنده
امروز: -
با تغییر مسیر ارز ترجیحی از دارو به شرکتهای بیمه گر مهم است که بار اجرای آن به دوش مصرف کننده قرار نگیرد و دارویی را به قیمت آزاد خریداری نکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ تا پیش از این هر وقت صحبت از قاچاق میشد منظور همان واردات غیر قانونی کالا به کشور بود، اما چند وقتی است بحث قاچاق معکوس یا همان صادرات غیرقانونی دارو به کشورهای همسایه هم مطرح شده که این فرش قرمز را ارز 4200 تومانی برای سوء استفاده گران پهن کرده.
آقای سبحانی فعال اقتصادی می گوید وقتی دولت به دارو ارز ترجیحی مستقیم اختصاص می دهد قیمت دارو در ایران یک چهارم یا یک سوم یا حتی نصف قیمت جهانی و این وضعیت سوء استفاده گران را بر آن می دارد تا دارویی را که با یارانه مختص مردم ایران خریداری شده حتی به قیمت آزاد خریداری کنند و به خارج از کشور بفروشند تا از سود سرشار آن بهره ببرند.
با افزایش قیمت ارز طی دو سال گذشته؛ سوء استفاده ها از ارز ترجیحی دارو بیشتر شد به نحوی که طبق آمار گمرک اگر در 6 ماهه نخست سال 98، ۷۳.۵ میلیون دلار انسولین وارداتی نیاز داخل را پاسخگو بود اما با آنکه واردات انسولین در شش ماهه نخست سال بعد به بیش از میلیون دلار افزایش یافت شاهد کمبود انسولین در بازار بودیم چراکه تنها نیمی از انسولین ها از مسیر قانونی بیمه به فروش رسید و سوء استفاده گرانی مابقی آن را یا در بازار آزاد عرضه کرده یا به صورت قاچاق معکوس به کشورهای همسایه فروختند.
اما برای جلوگیری از این سوء استفاده چه سیاستی باید در پیش گرفت؟ مدیرکل داروی سازمان غذا و دارو می گوید همیشه دو نرخی بودن ارز نقاط سو استفاده را باز می کند یکی قیمت غیر بیمه ای و آزاد داروست که اختلاف ایجاد می کند با آن طرف مرزها و این پتانسیل را برای قاچاق معکوس ایجاد می کند؛ قیمت دارو باید واقعی شود تا امکان سوء استفاده ها از بین برود.
دولت در لایحه بودجه 1401 در راستای ساماندهی ارز ترجیحی بنا دارد مسیر اختصاص ارز 4200 تومانی دارو را اصلاح کند و این یارانه دارویی را از ابتدای زنجیره تامین و عرضه دارو به حلقه آخر زنجیره تامین و عرضه دارو یعنی به سازمان های بیمه گر اختصاص دهد تا بیمه ها یارانه را به صورت نشان دار به مصرف کنندگان واقعی برسانند.
آقای خدابخشی نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تاکید بر اینکه هیچگاه بحث حذف ارز ترجیحی دارو مطرح نبوده و نیست گفت: بحث حذف ارز 4200 مطرح نیست بحث چگونگی اختصاص این ارز مطرح است و اینکه چگونه از هدر رفت سرمایه و ریختن آن به جیب دلالان و سوء استفاده گران جلوگیری شود.
با تغییر مسیر ارز ترجیحی از دارو به شرکت های بیمه گر می توان جلوی بسیاری از سو استفاده ها از جمله قاچاق معکوس دارو را گرفت اما در این اصلاح ساختار از همه چیز مهم تر این است که بار اجرای آن حتی برای یک بار استفاده از خدمات دارویی به دوش مصرف کننده قرار نگیرد و دارویی را به قیمت آزاد خریداری نکند.