پخش زنده
امروز: -
مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی اصفهان گفت: سرعت فرونشست زمین در استان از پنج سال گذشته تاکنون ۲ برابر شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز اصفهان؛ رضا اسلامی در وبینار فرونشست اصفهان را که انجمن علمی دانشجویی مهندسی عمران با همکاری باشگاه پژوهشگران جوان و نُخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد در بستر فضای مجازی برگزار کرد، جریان نداشتن آب در بستر رودخانه زایندهرود را یکی از مهمترین علل سرعت گرفتن فرونشست زمین در اصفهان در سالهای اخیر دانست و گفت: با قطع جریان آب زاینده رود، کشاورزان حقابهدار یا غیرحقابهدار در استان اقدام به حفر چاه غیرمجاز یا با عمق بیشتر کردند که این امر موجب تشدید و افزایش سرعت خالی شدن آبخوانها و در نتیجه فرونشست زمین در اصفهان شده است.
وی با بیان اینکه مرگ آبخوانهای اصفهان ادامه دارد افزود: فرونشست، تنها مخاطره غیرقابل جبران و بازگشت است که پیامدهای آن برای حدود ۶ هزار بنای تاریخی و میراثی است.
مدیرکل زمین شناسی و اکتشافات معدنی اصفهان گفت: تاکنون بیشترین فرونشست در شرق کلانشهر اصفهان با ۱۸۸ میلیمتر گزارش شده و این پدیده مُخاطرهآمیز بسرعت در حال حرکت به سمت جنوب غربی و شمال غربی استان است.
اسلامی با بیان اینکه ۲۵ ایستگاه جی پی اس (GPS) در دشتهای مختلف استان پیش بینی شده گفت: پایش فرونشست زمین در این ایستگاهها از اردیبهشت امسال آغاز و تا آبان هفت دوره پایش فرونشست انجام شده که نتایج آن با دادههای حاصل از تصاویر رادار و میزان برداشت آب از آبخوانها مُنطبق بود.
تداوم خشکسالی، کاهش بارندگیها و برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی در دهههای اخیر باعث شده تا از حدود ۶۰۰ دشت کشور بیش از ۴۰۰ دشت در شرایط بحرانی فرونشست زمین قرار گیرند و استانهای اصفهان، فارس، کرمان، خراسانرضوی و خراسانجنوبی در صدر مناطق دارای بیشترین تعداد دشت ممنوعه از نظر برداشت منابع آبی هستند.