پخش زنده
امروز: -
بحرین از بازگشایی سفارت خود در دمشق خبر داد با توجه به وابستگی سیاسی منامه به ریاض, به نظر می رسد عربستان هم روابط دیپلماتیک خود را با سوریه از سر بگیرد.
وزارت امور خارجه بحرین روز جمعه اعلام کرد فعالیت سفارت این کشور در دمشق دوباره از سر گرفته می شود. پیش از این هم امارات سفارت خود را در سوریه بازگشایی کرده و آبان ماه وزیر خارجه امارات با سفر به دمشق از طرف محمدبن زائد ولیعهد امارات, بشار اسد رئیس جمهور سوریه را به ابوظبی عوت کرده بود.
چرخش کشورهای عربی به سوی سوریه آن هم کشورهایی که به صورت مستقیم در بحران سازی در این کشور دخالت داشته اند نشانه بارزی از شکست طرح براندازی و پیروزی سیاسی و نظامی بشار اسد است.
در سال 2011 و پس از بحران سازی در سوریه تحت عنوان بهار عربی, عربستان و قطر و امارات به همراه ترکیه وبرخی کشورهای غربی با حمایت از گروههای تکفیری و تروریستی تلاش کردند تا بشار اسد را از قدرت ساقط کنند.
این دسته از کشورهای عربی علاوه بر حمایت از گروههای تروریستی روابط سیاسی خود را با سوریه قطع و عضویت این کشور را در اتحادیه عرب تعلیق کردند.
اما با شکست طرح براندازی و پیروزی محور مقاومت, رویکرد کشورهای عربی در خصوص سوریه با تغییر محسوسی روبرو شد و برخی از این کشورها مانند عمان و امارات فعالیت سفارت خود را در دمشق از سرگرفتند اما از سرگیری روابط دیپلماتیک بحرین با سوریه ازاین جهت مهم است که این کشور کوچک وابستگی کامل به سعودی ها دارد و بدون چراغ سبز آنها بعید بود که دست به چنین اقدامی بزند.
بر این اساس به نظر می رسد این اتفاق می تواند مقدمه ای برای از سرگیری روابط دیپلماتیک عربستان با سوریه نیز باشد چنانچه پیش از این برخی منابع آگاه، از دستیابی «قریبالوقوع» توافقی برای عادیسازی دیپلماتیک روابط بین ریاض و دولت بشار اسد خبرداده اند.
از سویی از سرگیری روابط سیاسی بحرین با سوریه پس از آن منتشر میشود که مذاکرات میان عربستان با ایران نیز جریان دارد و همه این اتفاقات می تواند به هم مرتبط باشد.
به نظر می رسد با بهبود روابط کشورهای عربی با سوریه راه برای بازگشت این کشور به اتحادیه عرب هموارتر شود هر چند در حال حاضر قطر همچنان تغییر موضع نداده است اما با این حال تحرکاتی از سوی برخی کشورها برای این اتفاق در جریان است که از این میان می توان به درخواست الجزایر و عراق در این ارتباط اشاره کرد.
عبدالمجید تبون رییس جمهوری الجزایر دو هفته پیش در دیدار با همتای تونسی خود خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب شد. رییس جمهوری الجزایر همچنین ابراز امیدواری کرد که اجلاس سران اتحادیه عرب که قرار است ماه مارس در این کشور برگزار شود هماهنگی میان کشورهای عربی را احیا کند.
با توجه به اینکه نشست اتحادیه عرب در الجزایر برگزار می شود این ارزیابی وجود دارد که ممکن است در این نشست با تلاش این کشور و نگاه مثبت دیگر کشورهای عربی, بازگشت سوریه به این اتحادیه تسهیل شود.
اتحادیه عرب یک سازمان منطقهای شامل ۲۲ کشور عمدتا عربیِ جنوب غرب آسیا (۱۲ کشور) و شمال آفریقا (۱۰ کشور) است که در ۲۲ مارس ۱۹۴۵ با ۶ عضو موسس مصر، عربستان، عراق، سوریه، لبنان و اردن کنونی بنیان نهاده شد و یمن نیز چند روز بعد در ۵ مه ۱۹۴۵ به آن پیوست. این اتحادیه ۲۲ عضو اصلی و چهار عضو ناظر دارد.
----------------------------------------------
رضا محمدمراد