مستند سازی حضور پلنگ ایرانی در پناهگاه حیات وحش حیدری نیشابور
سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: حضور پلنگ ایرانی در پناهگاه حیات وحش حیدری شهرستان نیشابور تصویربرداری و مستندسازی شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، مهدی اله پور افزود: با تلاش محیط بانان پناهگاه حیات وحش حیدری، محیط
بان مجتبی خالقی پور با همراهی بابک موسوی عکاس برجسته حیات وحش ایران، پس از بررسی و گمانه زنی نمایههای حیات وحش، موفق شدند از ۲ قلاده پلنگ ایرانی نر و ماده تصویر برداری کنند.
وی ادامه داد: این گربه سان ارزشمند حیات وحش کشور با نام علمی saxicolor panthera pardus، گرچه قبلا در پناهگاه حیات وحش حیدری توسط محیط بانان، دامداران و جوامع محلی مشاهده شده بود، اما این نخستین ثبت تصویر و مستند سازی از حضور ۲ قلاده پلنگ ایرانی نر و ماده در کنار هم درپناهگاه حیات وحش حیدری محسوب میشود که نشان از زادآوری این گونه ارزشمند در منطقه است.
سرپرست حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: اینکه پلنگ ایرانی جزء گونههای ارزشمند و در خطر انقراض حیات وحش ایران است و در حال حاضر بزرگترین گربه سان کشور به شمار میرود و با توجه به وجود زیستگاههای مناسب حیات وحش در شمال شرق کشور، مناطق حفاظت شده استان خراسان رضوی از مهمترین زیستگاههای این گونه ارزشمند در سطح جهان محسوب میشود.
۲۰ درصد از مساحت ۱۱۷ هزار و ۷۶۹ کیلومتر مربعی خراسان رضوی زیر پوشش حفاظت محیط زیست قرار دارد و مساحت زیستگاههای این استان ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار است.
خراسان رضوی به ازای هر ۲۵ هزار هکتار یک محیط بان در اختیار دارد و دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.
هم اکنون ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۷ گونه پرنده، دو گونه دو زیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در خراسان رضوی زیست میکنند.
استان خراسان رضوی تمام هشت گونه شناخته شده گربه سانان در ایران شامل یوزپلنگ آسیایی، پلنگ، گربه کاراکال، گربه سیاه گوش، گربه شنی، گربه جنگلی، گربه پالاس و گربه وحشی را میزبانی میکند.
پناهگاه حیات وحش حیدری در مجاورت رشته کوه بینالود و در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری شهر نیشابور در استان خراسان رضوی واقع شده است و نام منطقه از دره و روستای حیدری گرفته شده است.
پناهگاه حیات وحش حیدری داری سیمای کوهستانی و صخرهای، تپهماهورهای فراوان و درههای به نسبت عمیق و دارای تراکم گیاهی و جانوری مناسبی است.