تولید بیش از ۳ هزار جنین گاو از نژادهای ممتاز
مدیر گروه جنین شناسی پژوهشگاه ابن سینا گفت: با تلاش محققان این پژوهشگاه بیش از ۳ هزار جنین گاو با تمرکز بر گونه مزرعهای از نژادهای ممتاز جرزی (jersey cattle) و لیموزین در کشور تولید شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر ابوالفضل شیرازی افزود: در حال حاضر با تمرکز بر گونه مزرعهای گاو بیش از سه هزار جنین از نژادهای ممتاز گاو در این پژوهشگاه تولید شد.
وی بیشترین جنینهای تولیدی را از نژاد گاو شیری جرزی و کمترین آن را نژاد لیموزین عنوان کرد.
این محقق یادآور شد: بانک جنین گاو برای نخستین بار در کشور از نژادهای شیری (جرزی)، دو منظوره (سیمنتال) و گوشتی (شروله، بلونداکیتن و لیموزین) در مزرعه تحقیقاتی پژوهشگاه ابن سینا در سال ۱۳۹۳ شروع به فعالیت کرد.
وی افزود: تأسیس بانک جنین گاو در ابتدا با فعالیتهای صورت گرفته در خصوص تأسیس مزرعه تحقیقاتی و تجهیز آزمایشگاهی آن، کار خود را در آن سال با مطالعه اولیه روی نژاد هولشتاین آغاز و پس از آن فعالیت خود را از سال ۱۳۹۵ بر روی نژادهای فوق متمرکز کرد.
مدیر گروه جنین شناسی پژوهشگاه ابن سینا ادامه داد: کشورهای اصلی و فعال تولید کننده جنین گاو در سطح بین الملل کشورهای آمریکا، کانادا و انگلیس هستند.
شیرازی ادامه داد: در حال حاضر تولید جنین گاو در دنیا به ویژه تولید آزمایشگاهی آن گذشته از فواید اقتصادی، به دلیل تسریع مقاصد به نژادی رو به افزایش بوده و ما نیز با توجه به مزایای آن میبایست در این جهت و با برنامه ریزی مشخص اقدام کنیم.
وی تسریع در امر اصلاح نژاد و گسترش ژنوم برتر با انتخاب همزمان اسپرم و تخمک از نژادهای برتر دام و به تبع آن کاهش هزینههای تولید فرآوردههای دامی و رونق صنعت دامپروری را از جمله مزیتهای این اقدام برشمرد.
مدیر گروه جنین شناسی پژوهشگاه ابن سینا افزود: پس از شناسایی دامهای ممتاز با بهره گیری از آزمون نتاج و انتخاب ژنومیک، تمرکز اصلی این پژوهشگاه تکثیر دامهای با خصوصیات برتر ژنتیکی (تولید بالاتر، ماندگاری بیشتر در سطح گله، مقاومت بالاتر به بیماری ها، و...) با بهره برداری از تکنیکهای نوین تولیدمثلی یاد شده، خواهد بود.
بیش از ۳ هزار جنین گاو از نژادهای ممتاز با تلاش محققان ایرانی تولید شد
دکتر شیرازی تصریح کرد: علاوه بر تامین نیاز داخل به جنینهای گاوهای با خصوصیات برتر ژنتیکی در راستای اهداف به نژادی، میتوان به امکان صادرات جنینهای تولیدی به کشورهای همجوار و کمک به ممانعت از خروج ارز جهت واردات فراوردههای پروتئینی اشاره کرد.
وی ادامه داد: از طرفی با مطالعه و برنامه ریزی دقیق در خصوص ظرفیت گاوهای بومی میتوان پس از شناسایی و انتخاب گاوهای برتر بومی و با بهره گیری از فناوریهای نوین تولید مثلی (استحصال سونوگرافیک تخمک، تولید آزمایشگاهی جنین و انجماد آن و در نهایت انتقال آنها به دامهای با خصوصیات ژنتیکی معمولی)، امکان تکثیر نژادهای برتر بومی و بهنژادی آنها منطبق با شرایط اقلیمی کشور را امکان پذیر کرد.
مدیر گروه جنین شناسی پژوهشگاه ابن سینا افزود: با انجام این مجموعه از فعالیتها و داشتن برنامه مشخص، امکان کوتاه کردن فاصله نسلی و تسریع در امر اصلاح نژاد در خصوص نژادهای خارجی و بومی طی یک برنامه نه چندان دراز مدت، میسر میشود.
آقای شیرازی تصریح کرد: اکنون جنینهای آزمایشگاهی تولید شده در مرکز تحقیقاتی و تجاری بایوفارم (Biofarm) در بیش از ۹ گاوداری صنعتی انتقال داده شد و گوسالههای نژادهای مختلف جرزی، سیمنتال، بلونداکیتن، شاروله و لیموزین به دنیا آمدند.
وی افزود: تولید جنین آزمایشگاهی در سایر گونههای مزرعهای از اهداف پیش رو بوده و اکنون فعالیت بر روی گاومیش آغاز و در آینده نه چندان دور کار بر روی گونههای مزرعهای شتر و اسب نیز دنبال خواهد شد.
نژاد جرزی (jersey cattle) کوچکترین نژاد گاو شیری است. شیر جرزی در مقایسه با سایر نژادها بیشترین درصد چربی و همچنین مواد جامد بدون چربی را دارد.
رنگ این نژاد کرمی روشن تا قهوهای تیره (عسلی) است، گاو جرزی هم اکنون سریعترین رشد را در بین همه نژادهای جهان دارد و دومین نژاد برتر شیری در جهان است. این نژاد تحت عنوان ملکه نژادها لقب گرفته است. گاوهای جرزی نسبت به تمامی نژادهای دیگر زودتر بالغ میشوند و اوج تولید شیر را نسبت به نژادهای دیگر زودتر کسب میکنند. یک گاو جرزی تقریباً ۴۵۰ کیلوگرم وزن دارد.
گاو نژاد لیموزین هم دارای هیکلی بزرگ و استخوان بندی قوی است. سر و گردن این گاوها کوچک و همچنین کوتاه است و دارای پیشانی و پوزه عریض هستند. رنگ گاو نژاد لیموزین طلایی و قرمز است که در بخشهای زیر شکم، زیر ران گاو، اطراف چشم آن ها، پوزه و انتهای بدن رنگ روشنتر میشود.
وزن ماده این گونه گاو به طور معمول ۶۰۰ تا ۶۵۰ کیلوگرم و وزن نر بالغ آن ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ کیلوگرم است.