پخش زنده
امروز: -
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: برنامه رویکرد تحولی این بنیاد در قالب برنامه تحول دولت, تهیه و ابلاغ شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی با حضور در برنامه «نگاه یک» شبکه یک سیما با اشاره به جایگاه والای شهدا و لزوم خدمت به خانواده های آنان افزود: بجای تغییر آدم ها باید رویکردها و مدل حکمرانی را تغییر دهیم و نگاه بنده در بنیاد شهید نیز همین است و به جای اینکه سریع به جابه جا کردن افراد بپردازیم تلاش کردیم بر اساس مبنای علمی و شرعی، اقداماتمان را شروع کنیم.
وی ادامه داد: لازمه این کار این بود که شناخت دقیق حاصل شود؛ برای این شناخت از همه واحدهای زیر مجموعه,گزارش شناخت گرفتیم که مبنای آن قانون بود زیرا بر اساس قانون، ماموریت هایی داریم از جمله قانون سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری، قانون اساسنامه بنیاد، قانون جامع ایثارگران و قانون برنامه های پنجم و ششم و احکام دائمی توسعه و دیگر قوانین.
آقای قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه لازم بود عملکرد مدیران بنیاد شهید را رسیدگی و ارزیابی کنیم, گفت: نظام ارزیابی را برای مدیران فعلی در سطح مدیران کل ، ایجاد کردیم که این بر اساس مکانیزم نمره دهی بود و رتبه بندی شدند و معلوم شد کدام یک از مدیران ما در سطح مدیر کل، امکان ادامه فعالیت دارند و چه کسانی امکان ادامه فعالیت ندارند و چه کسانی ادامه فعالیت آن ها منوط به این است که بهتر از او کسی را پیدا نکنیم.
او با اشاره به اینکه 7 نفر از مدیران کل, امتیاز لازم را برای ادامه کسب کردند, افزود: سامانه «شمسا» را بارگذاری و شاخص های ثبت نام را قرار دادیم تا هر کسی که خود را برای مدیریت صالح می داند نام نویسی کند.
آقای قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه 1600 پست مدیریتی در بنیاد شهید و امور ایثارگران از مدیر پایه تا عالی داریم، گفت: به طور معمول، سالانه حدود 200 پست, جابه جا می شود و برخی بازنشسته می شوند.
او افزود: در این فراخوانی که دادیم؛ 7 هزار پرسنل رسمی و پیمانی با نیروهای قراردادی، حدود 9 هزار نفر پرسنل داریم، پنج هزار نفر وارد این سامانه شدند و 4 هزار نفر نام نویسی کردند و سپس آزمون برگزار کردیم و 2800 نفر در این آزمون شرکت کردند.
او افزود: یعنی حدود 40 درصد کارکنان ما در این آزمون شرکت کردند که نشانه زنده بودن، پویایی, تحرک و امید در بین پرسنل است؛ تعداد محدودی از خارج از بنیاد نیز وارد سامانه شدند و نام نویسی کردند اما عمده آن ها پرسنل بنیاد بودند.
آقای قاضی زاده هاشمی اضافه کرد: پس از این آزمون، کانون ارزیابی داریم و نیم رخ شایستگی را تهیه می کنیم و پس از مصاحبه ، استعلام های لازم انجام و مدیر مربوط, برگزیده می شود.
او گفت: بر اساس گزارش شناخت و مأموریت ها، برنامه رویکرد تحولی بنیاد شهید و امور ایثارگران را تهیه کردیم که در قالب برنامه تحول دولت است و با همکاری تیم تهیه کننده برنامه تحول دولت، نگاشته شده و این برنامه توسط رئیس جمهور ابلاغ شده و لازم الاجراست.
معاون رئیس جمهور افزود: برنامه های راهبردی در کشورمان، زیاد داشتیم اما به علت نداشتن پیوست اجرایی، به نتیجه لازم نمی رسیدند؛ ما پیوست اجرایی این برنامه را هم تهیه کردیم و بر اساس جدول زمان بندی شده برنامه های دقیق یک ساله، اقدامات لازم را انجام می دهیم.
وی اضافه کرد: همچنین نظام پرداخت غیر مستمر مدیران بنیاد را به این برنامه وصل کردیم و از این به بعد، ماهانه بر اساس داده هایی که مرتباً وارد سیستم می شود ارزیابی می شوند و اگر مدیری وظایف مربوط به خود را به موقع انجام ندهد، دریافت غیر مستمر او دچار مشکل خواهد شد.
وی اضافه کرد: برداشت ها این است که با این نظامی که طراحی شده حداقل 70 درصد اعتبارات ما در این چارچوب, قابل مدیریت و نتایج آن کاملاً محسوس است.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: زیرساخت کامل الکترونیک فراهم شده است و بر اساس داده های جزیی و به ازای داده هایی که کارشناسان وارد می کنند, خودش جمع بندی, تحلیل و طبقه بندی می کند.
تلاش برای شفافیت روابط مالی بنیاد
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با اشاره به زیان ده بودن بنگاه های اقتصادی تحت نظر این بنیاد, گفت: سعی می کنیم روابط مالی بنیاد را کاملاً شفاف کنیم به گونه ای که برای همگان از جمله نهادهای ناظر و عموم مردم قابل رویت باشد.
سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در ادامه برنامه «نگاه یک» افزود: یکی از بحث های ما این است که چه خدمتی را با چه هزینه ای انجام می دهیم و یا منابع و مصارف بخش اقتصادی ما چگونه است؟
وی با اشاره به اینکه در این زمینه فقر اطلاعاتی داریم، اضافه کرد: اکنون میزان دارایی های این بنیاد معلوم نیست؛ برآوردهایی وجود دارد اما دقیق نمی دانیم زیرا اسناد بسیاری از اموال ما در اختیار ما نیست و یا معارض دارد.
آقای قاضی زاده هاشمی با تاکید بر اینکه تلاش می کنیم حتماً اموال و املاک بنیاد, استخراج و دارایی ها, قابل احصاء شود, گفت: این کار نباید زمان زیادی ببرد و تا پایان سال پیگیری می کنیم تا این کار اتفاق بیفتد حداقل دارایی های قطعی و مشکوک را مشخص کنیم.
او با بیان اینکه برای بنگاه های اقتصادی بنیاد، چارچوب را مشخص و ابلاغ کردیم, اضافه کرد: این بنیاد اکنون بنگاه داری می کند در حالی که یک نهاد فرهنگی و اجتماعی هستیم و بنگاه داری کار ما نیست.
آقای قاضی زاده هاشمی با اشاره به اینکه برنامه ریزی قطعی را برای خروج از بنگاه داری و رفتن به سمت سهام ارزنده برنامه ریزی کردیم, گفت: برای بخش اقتصادی بنیاد, وظایفی تعیین شده است؛ یکی اینکه بخشی از هزینه های بنیاد را تامین کند که اکنون خیلی کم است.
وی ادامه داد: در 40 سال گذشته، مجموعه ارزش افزوده ای که خلق و به بنیاد واریز شده کمتر از 4 هزار میلیارد تومان است و این در کنار بودجه 31 هزار و 600 میلیاردتومانی در سال است؛ یعنی بخش اقتصادی ما در این 40 سال، زیان ده بوده است.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: بخش دولتی و بخش عمومی، نهادهای اقتصادی را گران و با بهره وری پایین, اداره می کنند و این فقط مخصوص این بنیاد نیست.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: شاید نرخ بهره وری در نهادهای عمومی غیر دولتی و دولتی, زیر یک درصد و دو درصد باشد در حالی که اگر میزان دارایی های ثابت را در نظر بگیریم به طور متوسط, 10 درصد سود را باید انتظار داشته باشیم.
او اضافه کرد: به همین خاطر تاکید می شود که دستگاه های دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی، بنگاه داری نکنند اما مقاومت هایی بود.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: بخش اقتصادی بنیاد در مقایسه با نهادهای مشابه خود خیلی کوچک است برای مثال مجموع برآوردی که طبق پرتفوی بورس در سال 1398 در اوج بورس در مورد مجموع دارایی های سازمان اقتصادی ”کوثر“ می شد کمتر از 30 هزار میلیارد تومان بود و شاید اکنون این رقم به 20 هزار میلیارد تومان رسیده است.
او افزود: در جاهایی که خدمات مستقیم به جامعه هدف بنیاد شهید داده می شود اجازه بنگاه داری داریم برای مثال, سرمایه گذاری در شرکت های دانش بنیانی که در ساخت پای مصنوعی، نقش آفرین هستند.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: برای بخش های اقتصادی باید کادرسازی مناسب انجام و مدیر و تکنیسین اقتصادی موثر, تربیت شود.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: الگوسازی یک نظام اقتصادی شفاف به عنوان نهاد انقلابی از دیگر وظایف بنیاد شهید است.
او اضافه کرد: برنامه ریزی کردیم تا بنگاه ها از حالت زیان دهی خارج شوند و باید کم کم با تبدیل بنگاه به سهام ارزنده, از حوزه بنگاه داری خارج شویم البته این کار مخالفان جدی دارد.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: این کار باید با ساز و کارهای کاملاً شفاف با نظارت دستگاه های نظارتی، انجام شود.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به دیدارهای مکرر خود با ایثارگران، گفت: 117 تشکل داریم که با تعداد زیادی از آن ها دیدار و گفت و گو کردیم؛ 7 سفر استانی رفتیم و مشکلات را جمع بندی و ارزیابی می کنیم.
آقای قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه خلاف آن چه گفته می شود, میزان برخورداری ایثارگران بسیار کم است, افزود: بر اساس قانون, به والدین شهید, یک و نیم برابر حداقل حقوق ایثارگر را پرداخت می کنیم یعنی ماهانه حدود 3 و نیم میلیون تومان.
او با اشاره به اینکه میانگین سن والدین شهدا, 80 است, ادامه داد: اگر از کار افتاده باشند حق پرستاری اندکی می دهیم؛ 122 هزار نفر از والدین شهدا وجود دارند اما به 57 هزار نفر از آن ها به میزان حدود یک میلیون تومان حق پرستاری می دهیم.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: جانبازانی داریم که معسر هستند و تحت عنوان اعسار به آن ها معادل حداقل حقوق کارکنان دولت یعنی 2 میلیون و 240 هزار تومان پرداخت می کنیم؛ این عزیزان, 140 هزار نفر هستند و چون پول نداشتیم به 100 هزار نفر حقوق می دهیم.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: حدود 90 هزار نفر از ایثارگران, اشتغال دارند که بر اساس قانون جامع ایثارگران مصوب سال 1391, تا کنون پاداش پایان خدمت خود را به بهانه نبود منابع مالی, دریافت نکردند .
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: بار مالی قوانین, برای بنیاد شهید, 126 هزار میلیارد تومان است که درباره آن به رئیس جمهور نامه نوشتیم اقاي رئيسي و دولت کار را دلسوزانه دنبال می کنند وي بررسی داد اما دولت محدودیت منابع مالی دارد .
او اضافه کرد: از مبلغ 31 هزار و 600 میلیارد تومان بودجه امسال بنیاد شهید, سازمان برنامه و بودجه به جز وظایف عمرانی و فرهنگی ما، برای اجتناب ناپذیرها، 70 هزار میلیارد تومان را پذیرفت.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود:دولت همت بلندی را انجام داد و نسبت به لایحه, بودجه بنیاد را 60 درصد رشد داد و از 31 هزار و 600 میلیارد تومان به 48 هزار میلیارد تومان رسیدیم و قول دادند از محل های دیگر هم جبران شود.
حل مشکل اشتغال حدود 300 هزار نفر از جامعه ایثارگری تا 4 سال آینده
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با بیان این که 272 هزار نفر بیکار در جامعه ایثارگری داریم، گفت: مشکل اشتغال این افراد در چهار سال آینده حل خواهد شد.
آقای امیرحسین قاضی زاده هاشمی در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما افزود: مشکلات جانبازان که همه آنها به حق و مورد نیاز است، برخی نیاز به تصویب قانون دارد و برخی به رغم قانونی بودن، به دلیل تأمین نشدن منابع مالی به تأخیر افتاده است.
وی گفت: نرخ بیکاری و نداشتن مسکن در جامعه ایثارگری از میانگین جامعه بیشتر است.
آقای قاضی زاده هاشمی درباره تأمین ویلچر جانبازان قطع نخاع نیز گفت: کیفیت این ویلچرها با ویلچری که یک سالمند استفاده می کند، متفاوت است، بنابراین باید برای واردات ویلچر تأمین منابع شود که مدتی تأمین نشده بود.
وی افزود: سالانه 70 میلیون دلار برای واردات به منابع نیاز داریم که مدتی تأمین نمی شد اما اکنون در حال تأمین است. تعدادی ویلچر نیز در گمرک مانده بود که کارهای ترخیص آنها در حال انجام است البته برای بومی سازی ویلچرهای جانبازان با ایجاد جهاد خودکفایی در بنیاد شهید و مشارکت با شرکت های دانش بنیان تلاش می کنیم ویلچرهای مورد نیاز را در داخل تولید کنیم.
وی درباره ی سهمیه 25 درصدی استخدام ایثارگران در ادارات دولتی گفت: اکنون به طور میانگین حدود هفت درصد کارکنان دولت، ایثارگر هستند و بروکراسی حاکم بر کشور و مقررات و ضوابطی که برای استخدام ایثارگران در نظر گرفته ایم، اجازه ی اجرای سهمیه ی 25 درصدی را نمی دهد.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: قانون می گوید فرزندان شهدا و جانبازان بالای 70 درصد باید استخدام شوند اما 33 هزار نفر از این افراد بدون شغل هستند.
وی افزود: امسال سهمیه ی استخدام 17 هزار نفر داده شد که از این تعداد تا کنون هفت هزار نفر کدرشته گرفته اند اما مشخص نیست کی استخدام می شوند.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: در عمل آن چه که گفته می شود به دلیل وجود بروکراسی های پیچیده در کشور محقق نمی شود.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: پیگیر آزمون دوم و سوم استخدام برای فرزندان شهدا و جانبازان بالای 70 درصد هستیم.
وی گفت: بنیاد شهید در قالب طرح شاهد با کمک آموزش عالی و آموزش و پرورش زمینه توانمندسازی فرزندان شهدا و ایثارگران را فراهم می کند اما نظام تعلیم و تربیت ما مهارت کافی را برای عموم فارغ التحصیلان خود فراهم نکرده است.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: فرزندان شهدا و جانبازان مهارت کافی برای استخدام دارند، البته ما برای آموزش این افراد هزینه نکرده ایم که ظلم مضاعف در حق فرزندان شهدا و ایثارگران است.
وی گفت: در دانشمندان ما افراد برجسته ای از جامعه ایثارگران وجود دارند که نمونه ی آن معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری است که فرزند شهید و در زمینه ی علمی فرد ممتازی است.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: بر اساس گزارش شش- هفت سال پیش سازمان سنجش، از 25 درصد سهمیه ی کنکور برای خانواده شهدا، جانبازان و ایثارگران، فقط پنج درصد اجرا شده است.
آقای قاضی زاده هاشمی با بیان این که بسیاری از ایثارگران بدون استفاده از سهمیه ی ایثارگری، استخدام دولت شده اند، گفت: در حال استخراج آمار ایثارگران در دستگاه های دولتی هستیم.
وی افزود: در بسیاری از بخش ها، سهمیه ی ایثارگری در نظر گرفته نمی شود و شاید از سهمیه ها نیز یک سوم اجرا شده باشد.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: برای تبدیل وضعیت استخدام جامعه ی ایثارگری فقط مسأله ی صلاحیت و بحث گزینش می تواند آن را محدود کند وگرنه همه ی کسانی که در سال 1400 به صورت قراردادی با سازمانی که مشمول قانون است همکاری می کنند باید به استخدام رسمی تبدیل شوند.
وی با بیان این که برنامه ی جامعی برای اشتغال جامعه ایثارگری داریم و صندوق اشتغال و کارآفرینی را با کمک دولت راه اندازی کرده ایم افزود: اکنون هدف ما ایجاد توانمندی و مهارت برای تولید شغل در جامعه ی ایثارگری است.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: جانبازان اعصاب و روان بسیار مظلوم هستند و هیچ کس نمی تواند آنها را درک کند و از ما کاری جز تهیه ی دارو و درمان برای آنها بر نمی آید.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: ما باید 100 درصد هزینه ی داروی جانبازان را تأمین کنیم اما بودجه به ما این اجازه را نمی دهد.
وی گفت: امسال بودجه ی بیمه ی تکمیلی ما 3600 میلیارد تومان بود که دولت آن را برای سال آینده به پنج هزار میلیارد تومان افزایش داد اما هنوز دو هزار میلیارد تومان در بخش دارو و درمان کمبود داریم.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: نمی توانیم خدمات دندان پزشکی رایگان ارائه دهیم و اگر بخواهیم خدمات درمانی با کیفیت بدهیم بودجه ی درمانی ما نباید زیر 7 هزار میلیارد تومان باشد.
وی با بیان این که سه چهارم مأموریت های ما فرهنگی است اما بین بودجه و مأموریت ها تناسبی وجود ندارد، گفت: از بودجه ی 31 هزار و 600 میلیارد تومانی بنیاد شهید، 100 میلیارد تومان بودجه ی فرهنگی است، البته برای افزایش این بودجه تلاش می کنیم.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: دستگاه های دیگر باید در حوزه ی ایثار و شهادت به وظایف خود عمل کنند که به عنوان نمونه سازمان صدا و سیما 20 درصد از برنامه های خود را به فرهنگ ایثار و شهادت اختصاص دهد.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: کارهای فرهنگی جدی در بنیاد شهید در قالب اهدای جوایز، نوشتن کتاب، ثبت خاطرات، ساخت فیلم، جشنواره ی موسیقی ایثار، برگزاری نمایشگاه و نصب تابلوهای ایثار روی خانه ی خانواده های شهدا در حال انجام است، البته به پشتیبانی مالی نیاز داریم.
وی افزود: مشکل معوقات مشمولان ماده ی 38 قانون خدمات رسانی به ایثارگران تا حدود زیادی رفع و از 3770 میلیارد تومان طلب آنها 3120 میلیارد پرداخت شده است و 650 میلیارد تومان نیز تا پایان سال یا سال آینده پرداخت خواهد شد.
آقای قاضی زاده هاشمی گفت: مسأله ی دوم این افراد پاداش پایان خدمت آنهاست که بخشی از آن در قالب لایحه بودجه ی سال آینده پیش بینی شده است. البته آن چه که برای مشمولان ماده ی 38 در نظر می گیریم شامل مشمولان ماده ی 39 نیز می شود.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران گفت: بر اساس ماده ی 45 قانون جامع ایثارگری، دولت متناسب با معلولیت جانبازان برای جانبازان بالای 50 و زیر 50 درصد باید خودرو تهیه کند و 60 هزار نفر مشمول این قانون هستند.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: در دهه ی 80 برای هشت هزار نفر از این افراد مجوز واردات خودرو صادر شد اما مطالبه ی 52 هزار نفر باقی ماند.
وی گفت: حکم واردات خودرو برای جانبازان در لایحه ی بودجه 1401 تکرار شده است که تلاش می کنیم با تأمین منابع، این خودروها ارزان به دست جانبازان برسد.
آقای قاضی زاده هاشمی افزود: خودروسازان داخلی نیز متعهد شده اند ماهانه دو تا سه هزار خودرو اضافه بر تولیدشان برای جانبازان خودرو تولید کنند، البته در این زمینه نیز مشکل مالی وجود دارد.
وی گفت: در قالب سفرهای استانی رئیس جمهور، مجتمع های جامع توانبخشی که 15 سال پیش پایه گذاری شد در حال تکمیل است و در دو سال آینده دست کم در مراکز هر استان یک مجتمع درمانی، توانبخشی و ورزشی آماده بهره برداری می شود.