پخش زنده
امروز: -
پیشرفته ترین تلسکوپ ناسا، فردا برای کشف اسرار سی میلیارد سال پیش به فضا پرتاب می شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، ناسا قوی ترین تلسکوپ فضایی را پرتاب می کند. این گزارش می افزاید پیشرفتهترین تلسکوپ ناسا با قدرتی ده برابر تلسکوپ فضایی هابل، فردا برای کشف اسرار سی میلیارد سال پیش به فضا پرتاب میشود. فردا سازمان هوافضای آمریکا، هدیه کریسمس خود را تقدیم میکند. آماده سازی هدیه ناسا چند دهه طول کشیده است. هدیه ناسا، تلسکوپی است که قرار است فردا به فضا پرتاب شود. این بزرگترین و قویترین تلسکوپی است که ناسا تاکنون ساخته است. افزون براین، این تلسکوپ شاید بتواند به برخی از بزرگترین پرسشهای بشر درباره هستی و نحوه شروع حیات جهان پاسخ دهد. برای ساخت این تلسکوپ دو دهه زمان و بیش از ده میلیارد دلار هزینه صرف شده است. ناسا به شدت نگران پرتاب فردا است و اگر در پرتاب این تلسکوپ مشکلی پیش بیاید، دو دهه تحقیق و تلاش و ده میلیارد دلار سرمایه گذاری به باد خواهد رفت و ضربه سهمگینی به ناسا و فضانوردان سراسر جهان وارد خواهد کرد. اما ناسا معتقد است پرتاب تلسکوپ موفقیت آمیز خواهد بود.
به گفته ناسا، اگر این کار به درستی انجام شود، شناخت ما درباره هستی به صورت بنیادی دچار تحول خواهد شد، زیرا این تلسکوپ میتواند به پرسشهایی از این نوع پاسخ دهد که اولین نور در کیهان ازکجا نشات گرفته است و آیا ما در این هستی، تنها هستیم. به گفته بیل نلسون، رئیس ناسا، این تلسکوپ شبیه ماشین زمان است که به گذشته نگاه میکند و میتواند نوری را رصد کند که کمی پس از «انفجار بزرگ» ظاهر شده است. این اتفاق به بیش از سی میلیارد سال قبل بازمی گردد که نور مذکور در شکل گیری نخستین کهکشان ظاهر شد. این تلسکوپ از تلسکوپ هابل نیز یکصد مرتبه قویتر است. این گذر مثل عبور از دوربینهای بسیار قدیمی به دوربینهای آیفون ۱۳ است که پیشرفت بسیار بسیار عظیمی به شمار میرود از نظر نورها و عکسهایی که این تلسکوپ جدید میتواند رصد کند یا بگیرد.
گفتنی است این تلسکوپ، تلسکوپ فضایی جیمز وب (James Webb Space Telescope:JWST) نام دارد که ساخت آن، کار مشترک ناسا، سازمان فضایی اروپایی و سازمان فضایی کانادا است و قرار است جایگزین تلسکوپ فضایی هابل شود. تصاویر این تلسکوپ جدید درمقایسه با تلسکوپ هابل، شفافیت مادون قرمز و حساسیت بسیار بیشتری دارد و به یافتههای عظیمی در حوزههای ستاره شناسی، نجوم و کیهان شناسی کمک خواهد کرد تا رویدادهایی بررسی شوند که میلیونها سال و حتی میلیاردها سال قبل در کهکشانها رخ داده اند. آئینه اصلی این تلسکوب متشکل از هجده آئینه شش ضلعی ساخته شده از بریلیوم و صفحههای طلایی است که با هم ترکیب میشوند تا آئینهای به قطر شش و نیم متر تشکیل شود که بسیار بزرگتر از آئینه تلکسوپ هابل با قطر دو متر و چهل سانتیمتر است.
این تلسکوپ برای اینکه بتواند به خوبی به ماموریت خودش عمل کند و خاصیت مادون قرمزش کارساز باشد باید در محیط بسیار سرد باشد به همین علت، تلکسوپ جیمز وب در فاصله یک میلیون و پانصد هزار کیلومتری از زمین قرار میگیرد که حدود چهار برابر فاصله ماه تا زمین است. صفحات محافظت درمقابل نور خورشید که از کپتون با پوشش آلومینیوم و سیلیکن ساخته شده است از آئینه و دیگر تجهیزات این تلسکوپ محافظت میکند و آن را در دمای پنجاه درجه کلوین (معادل منفی سیصد و هفتاد درجه فارنهایت یا منفی دویست و بیست و سه درجه سانتیگراد) نگاه میدارد. نام این تلسکوپ برگرفته از نام جیمز وب است که در فاصله سالهای ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۸ رئیس ناسا بود و در برنامه آپولو نقش کلیدی ایفا کرد.