پخش زنده
امروز: -
۵۷۰ هکتار از اراضی دیم کردستان در قالب طرح جهش تولید، امسال زیرکشت گیاهان دارویی قرار میگیرد و این امر می تواند نقش مهمی در رونق اقتصاد کشاورزی استان داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمامرکزکردستان، در سالهای اخیر با توجه به بروز خشکسالی و برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی، کمبود آب روندی افزایشی داشته و نگرانیهایی را برای کشاورزان ایجاد کرده است.
کشت گیاهان دارویی به دلیل نیاز آبی کم در شرایط خشکسالی و همچنین قابلیت تولید در زمینهای کم بازده میتواند در افزایش بهرهوری از منابع آب و خاک بسیار مؤثر باشد.
دستیابی به توسعه پایدار از اهداف مهم کشاورزی بهویژه در مناطق خشک و نیمهخشک بهحساب میآید، در همین راستا استفاده از گیاهان دارویی با توجه به ظرفیتهای اقلیمی خاص ایران، یکی از راههای استفاده بهینه از مزیتهای موجود در کشور است.
علاوه بر این به دلیل جغرافیای ایران و اقلیم متفاوت در چهارگوشه کشور امکان کاشت و تولید این نوع گیاهان در گوشه و کنار کشور و در همه فصول وجود دارد.
با توجه به اینکه استان کردستان در دامنه رشتهکوههای زاگرس قرار گرفته است و آب هوایی معتدل و بارانی دارد، ظرفیت بالایی درزمینۀ گیاهان دارویی دارد، به همین دلیل درحال حاضر در اکثر دشتها و مراتع استان گونههای مختلفی از گیاهان دارویی بهصورت طبیعی وجود دارد.
۵۷۰ هکتار از اراضی دیم استان زیر کشت گیاهان دارویی قرار می گیرد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان در خصوص کشت گیاهان دارویی در استان کردستان گفت: ۵۷۰ هکتار از اراضی دیم استان کردستان در قالب طرح جهش تولید در دیمزارهای استان در سال زراعی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ زیر کشت گیاهان دارویی قرار میگیرد.
محمد صالح احمدی با اشاره به اینکه درحال حاضر حدود ۳۵۰ هزار هکتار زمین آیش در استان کردستان وجود دارد، افزود: آیش در شرایط اقتصادی کنونی منجر به کاهش درآمد و عملکرد کشاورز میشود و جهاد کشاورزی استان کردستان نیز در همین راستا و جهت افزایش تولید در استان، کشاورزان را تشویق به کشت گیاهان دارویی در تناوب با کشت گندم و جو کرده است.
احمدی با اشاره به اینکه طرح جهش تولید در دیمزارهای استان در ۴۸۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی به اجرا درمیآید، بیان کرد: گندم، جو، نخود، عدس، دانههای روغنی و کلزا از محصولاتی است که در این طرح کشت میشوند که کشت گیاهان دارویی در آذرماه امسال به آن اضافه شد.
خرید تضمینی گیاهان دارویی در کردستان
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه کشت گیاهان دارویی در قالب این طرح به صورت دیم است، اظهار داشت: با کشت گیاهان دارویی در استان تعدادی صنایع جانبی ایجاد میشود که منجر به اشتغال و تولید هرچه بیشتر استان میشود.
وی افزود: در این طرح قرار است ۱۱ گونه گیاهی ازجمله بالنگو، گشنیز، زوفا، سیاهدانه، زیره سبز، زیره سیاه، اسفرزه، رازیانه، همیشهبهار، کتان و موسیر در تمام شهرستانهای استان کشت شود.
احمدی بیان کرد: در همین راستا مساعدتهای لازم جهت خرید تضمینی، بیمه، تسهیلات بانکی و تأمین بذور توسط ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و سازمان جهاد کشاورزی به کشاورزان داده خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه با اجرای این طرح تحول بزرگی در توسعه گیاهان دارویی در استان صورت خواهد گرفت، یادآور شد: این طرح طی ۵ سال ادامه خواهد داشت و سالیانه سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان افزایش مییابد.
احمدی به خرید تضمینی گیاهان دارویی کشتشده در استان اشاره کرد و افزود: کشاورز بعد از کشت و زمان برداشت استرس بازار فروش محصول را نخواهد داشت، چراکه با همکاری جهاد کشاورزی این موضوع نیز برطرف میشود.
ظرفیت های کردستان در توسعه کشت گیاهان دارویی
مجری طرح توسعه گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان کردستان نیز در مورد کشت گیاهان دارویی در استان گفت: درحال حاضر دو هزار و ۴۲ هکتار از اراضی استان زیر کشت گیاهان دارویی قرارگرفته که سالانه حدود ۵ هزار و ۷۲۰ تن انواع گیاه دارویی از این مزارع برداشت میشود.
محمد مرادی افزود: این اعداد و ارقام نشان میدهد که استان کردستان ظرفیت لازم برای توسعه گیاهان دارویی را دارد و میتواند یکی از استانهای برتر در زمینۀ گیاهان دارویی باشد.
مرادی عنوان کرد: از عمدهترین گیاهان دارویی کشتشده در استان میتوان به گل محمدی، سیاهدانه، زعفران، بیدمشک، سماق، موسیر، گل رنک، سیر، سنجد و اسطوخودوس اشاره کرد.
وی افزود: در راستای جلوگیری از خام فروشی و فراوری گیاهان دارویی ۵ واحد فرآوری گیاهان دارویی دارای پروانه بهرهبرداری با ظرفیت ۴ هزار و ۵۰۰ تن در استان فعالیت دارند که انواع عرقیات و سایر فرآوردههای گیاهی دیگر را تولید میکنند.
مجری طرح توسعه گیاهان دارویی جهادکشاورزی استان کردستان با اشاره به اینکه پروانه تأسیس ۱۳ واحد فرآوری گیاهان دارویی دیگر در استان نیز صادرشده است که دارای ظرفیت ۳ هزار و ۵۰۰ تن تولید هستند اظهار داشت: به متقاضیان کشت گیاهان دارویی در شهرستانهای استان تسهیلات با بهره بانکی ۴ درصد با عاملیت بانک کارآفرین تخصیص مییابد.
مرادی به ایجاد دو واحد تکثیر گل محمدی بهصورت کشت بافت و قلمه گلدانی در سنندج و شهرستان قروه اشاره کرد و گفت: ۶ سایت الگویی کشت گیاهان دارویی در چهار شهرستان سقز، سنندج، بانه و دهگلان به منظور ترویج و آموزش بهرهبرداران و علاقهمندان به کشت گیاهان دارویی ایجادشده است.
وی با اشاره به اینکه بذر، نهال و نشاء گیاهان دارویی بهصورت رایگان و یا بهصورت یارانهای در اختیار کشاورزان کردستانی قرار میگیرد، افزود: تاکنون ۴۰ کلاس آموزشی درزمینۀ کشت گیاهان دارویی در استان برگزارشده است.
گیاهان دارویی میتوانند نقش بسیار مؤثر و تعیینکنندهای در اقتصاد کشور داشته باشد، چراکه تسریع در جریان تبدیل علم به ثروت میتواند نقش مهمی در ایجاد صنایع تازه داشته باشد و بهطور مستقیم و غیرمستقیم در بهبود وضعیت اقتصادی کشور و منطقه ایفای نقش کند.
اینارو حتما تصویری کار کنید چون باعث ایجاد انگیزه واشتغال بیشتر در مردم وجوانان میشه