پخش زنده
امروز: -
شب یلدا جشنی بزرگ و باستانی است که می توانیم با انواع میوه و سبزیهای خوش طعم این جشن را زیباتر برگزار کنیم.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ شب یلدا یک نقطه عطف و یک جشن بزرگ با انواع میوه و سبزیها خوش طعم و متفاوت است. اگر شما هم از طرفداران سفره یلدایی هستید، امسال خوراکیهای جدید و خوشمزهای را برای مهمانان و عزیزانتان رونمایی کنید.
لقمه پنیر و هندوانه (فینگرفود)
پنیر و هندوانه یکی از سادهترین و در عین حال دوست داشتنیترین فینگرفودهای مخصوص مهمانیهاست. این فینگرفود بخصوص برای شب یلدا که هندوانه یکی از اجزای تشکیل دهنده آن است، بسیار جالب خواهد بود. برای درست کردن آن باید هندوانه را به شکل مکعبی و پنیر را به شکل مستطیل با ارتفاع کم برش بزنید. یک برگ نعناع هم سه رنگ زیبا را در کنار هم تکمیل میکند.
مواد لازم:
پوست لیمو: ۱/۲ قاشق چایخوری ریز رنده شده
فلفل سیاه شکسته: ۱/۴ قاشق چایخوری
نمک دریا: ۱/۴ قاشق چایخوری
پنیر فتا: ۱۲۰ گرم
هندوانه: ۱ کیلوگرم، تبدیل به ۳۶ مکعب کنید
برگ نعناع کوچک: ۱/۴ پیمانه
طرز تهیه:
۱. یک ماهیتابه کم عمق را روی حرارت متوسط بگذارید. پسته را اضافه کنید. آن را گرم کنید، مرتب بهم بزنید. ۵ دقیقه یا بیشتر آنها را برشته کنید تا قهوهای روشن شوند. آنها را داخل کاسه بگذارید. آنها را به مدت ۵ دقیقه گرم کنید.
۲. پسته، رنده پوست لیمو، فلفل و نمک را داخل غذاساز بریزید. آنها را خرد کنید تا زمانی که ریز شوند. آنها را داخل یک کاسه کم عمق بریزید.
۳. پنیر فتا را به صورت برشهایی با پهنای ۲ سانتیمتر ببرید. از لبه انتهایی شروع کنید، هر برش را به صورت ورقههایی با نیم سانت برش بزنید. ۱ مکعب را روی بشقاب بگذارید. روی آن ۱ برگ نعناع بگذارید و در ادامه تکه پنیر فتا. یک خلال دندان را داخل این ترکیب فرو کنید. آنها را روی بشقاب گذاشته و با باقیمانده هندوانه، برگ نعناع و پنیر ، همین ترکیب پنیر و هندوانه را درست کنید.
آش انار
آش انار یکی از آشهای خوشمزه ایرانی است که بسیار هم خواهان دارد. این آش خوشمزه و پر خاصیت که به عنوان سوپ انار هم شناخته میشود، یکی از جالبترین سوپها و یا آشهایی است که هر کسی میتواند آن را درست کند.
این غذا با همین نام آش انار در سراسر دنیا مشهور شده است و دستورالعملهای مختلفی هم برای آن وجود دارد که هر کس بنابر سبک تغذیه خود میتواند از آنها بهره گیرد.
آش انار مثل بسیاری از غذاهای ایرانی من جمله فسنجان، طعم ترش و شیرینی دارد که ترشی رب انار ترش و شیرینی لبو را باهم دارد. مقداری برنج این سوپ را غلیظ میدهد و در نهایت غلظتی همانند خورش خواهد داشت. بنابراین اگر جایی به جای آش انار اسم خورش انار را شنیدید، تعجب نکنید. این غذا با مقداری نان گرم سرو میشود تا شما را کاملا سیر کند.
مواد لازم:
ماش: ۱۵۰ گرم
روغن آفتابگردان یا زیتون سبک: ۳ قاشق غذاخوری
پیاز: ۲ عدد متوسط، خیلی ریز خرد شده
سیر: ۴ حبه، ریز خرد شده
دانه زیره: ۱ قاشق چایخوری
زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
آب: ۴ پیمانه
برنج سفید دانه کوتاه: ۵۵ گرم
لبو: ۱ عدد، پوست گرفته و رنده شده
رب انار بدون شیره: ۱/۴ پیمانه
آب مرغ یا سبزیجات: ۳ پیمانه
نمک دریای بهداشتی: ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه: ۱/۲ قاشق چایخوری
برگ جعفری تازه: ۳۰ گرم
برگ نعناع تازه: ۲۰ گرم
برگ گشنیز تازه: ۴۰ گرم (همه سبزیها ساطوری شود)
روغن زیتون فوق بکر: ۳ قاشق غذاخوری
مواد تزئین
سیر: ۱ حبه خرد شده
ماست چکیده: ۱۰۰ گرم
گشنیز تازه: ۱۵ گرم خرد شده
گردو: ۵۰ گرم، خرد شده
دانه انار: ۳ قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
۱. ماش را شسته و داخل کاسهای بزرگ بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه خیس بخورد.
۲. روغن را داخل قابلمهای بزرگ گرم کنید. پیاز را اضافه کرده و روی حرارت کم به مدت ۱۰ دقیقه سرخ کنید (بدون درب). وقتی که پیاز نرم شد، سیر را اضافه کرده و به مدت ۲ دقیقه دیگر سرخ کنید. دانه زیره را هم در ماهیتابهای کوچک روی حرارت کم به مدت ۱ دقیقه بو بدهید. دانههای بوداده را آسیاب کنید و به پیاز همراه با زردچوبه، ماش خیسانده و آب اضافه کنید.
۳. درب قابلمه را گذاشته و به مدت ۳۵ دقیقه بگذارید گرم شود. برنج، لبوی رنده شده، رب انار، آب سبزیها، نمک و فلفل را افزوده و به مدت ۲۰ دقیقه بپزید.
۴. سبزیها و روغن زیتون را اضافه کنید و به مدت ۱۰ دقیقه دیگر بپزید. اگر میبینید آش غلیظ است، کمی آب گرم اضافه کنید. آن را مزه کنید و در صورت دلخواه آن را مزهدار کنید.
۵. وقتی سوپ آماده شده، مواد تزئین را آماده کنید. در کاسهای کوچک، سیر، ماست و تخم گشنیز را مخلوط کنید. گردوها را در ماهیتابهای کوچک کمی تفت دهید تا بوداده شوند؛ فقط ۱ دقیقه کافی است. روی آش یک قاشق بزرگ از مخلوط ماست و سبزیها را بریزید و در انتها با گردوی بوداده و دانه انار تزئین کنید
سوپ لبو؛ پیش غذای شب یلدا
مواد مورد نیاز:
پیاز (نگینی خردشده): ۱۰۰ گرم
سیر (له شده): ۲ حبه
لبو (مکعبی خردشده): ۱۵۰ گرم
سیب زمینی (مکعبی خردشده): ۱۵۰ گرم
هویج (مکعبی خردشده): ۱۰۰ گرم
تره فرنگی (حلقهای خردشده): ۵۰ گرم
آب مرغ: ۲ لیتر
نمک و فلفل سفید: به میزان لازم
خامه ترش: به میزان لازم
روغن نارگیل: ۳ ق س
روش پخت:
۱. پیاز را همراه با روغن نارگیل داخل تابهای تفت دهید تا عسلی شود.
۲. سپس سیر را به آن اضافه کنید و مقداری تفت دهید.
۳. لبو، سیب زمینی، هویج و تره فرنگی را به مواد افزوده و به مدت ۱۰ دقیقه تفت دهید.
۴. آب مرغ را به مواد افزوده و با در بسته روی حرارت ملایم بگذارید تا سبزیها بپزد.
۵. با گوشت کوب برقی مواد پخته شده را مخلوط کنید و مجدد روی حرارت قرار دهید تا جا بیفتد.
۶. در حین پخت نمک و فلفل آن را نیز اضافه کنید.
۷. سوپ را داخل ظرفی سرو کرده و با خامه ترش تزیین کنید.
ژلهی هندوانهای
ژلهی هندوانهای طرز تهیه بسیار آسانی دارد.
مواد لازم:
هندوانه کوچک یا پرتقال نرسیده، و یا نارنگی نرسیده سبزرنگ
ژله قرمز رنگ: یک بسته
آب جوش: یک لیوان
آب سرد: یک لیوان
طرز تهیه:
۱. ابتدا هندوانه را از وسط نصف میکنیم و محتویات درونش را خالی میکنیم. دقت کنید پوست هندوانه نباید سوراخ شود. نیازی نیست خیلی پوست را نازک کنید.
۲. در مرحله بعدی پودر ژله آماده را با یک لیوان آب جوش مخلوط میکنیم. وقتی پودر ژله کاملا حل شد، آب سرد را به آن اضافه کنید.
۳. حالا ژله را درون پوست هندوانه بریزید و در یخچال بگذارید تا به اصطلاح خودش را بگیرد.
۴. بعد از اینکه ژله کاملا سفت شد، از یخچال درآورده و آن را برش بزنید. میتوانید از شکلات چیپسی مدل اشکی هم به عنوان تخمههای هندوانه در تزئین استفاده کنید. ژله شما آماده است. نوش جان! (میتوانید بهجای پوست هندوانه، این ژله را در پوست پرتقال و یا نارنگی) درست کنید.
تارت انار و شکلات
مواد لازم برای خمیر تارت بادامی
یک و نیم فنجان (۱۵۰ گرم) آرد معمولی
نیم فنجان بادام خرد شده
ربع قاشق چایخوری نمک
۲ قاشق غذاخوری شکر ریزدانه
۸ قاشق غذاخوری کره
۱ عدد تخم مرغ بزرگ
۲ قاشق غذاخوری آب سرد
در کاسه بزرگی، آرد، بادام، نمک و شکر را مخلوط کنید. کره را اضافه کنید و خوب با دستانتان مخلوط کنید. تخم مرغ و آب را اضافه کنید تا خمیر خودش را بگیرد. سپس خمیر را در قالب تارت ریخته و خوب فشار دهید. باید تارت در همه قسمتها ضخامت یکسان داشته باشد. سپس نیم ساعت آن را در یخچال بگذارید تا سفت شود. فر را بگذارید در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم شود. نان تارت را ۱۵ دقیقه در فر بپزید تا رنگ بگیرد و سفت و ترد شود.
مواد لازم برای داخل تارت:
۳۴۰ گرم شکلات، خرد شده
۱ فنجان خامه پرچرب
۲ عدد تخم مرغ بزرگ
۳ قاشق غذاخوری شکر ریزدانه
۱ قاشق غذاخوری آرد معمولی
یک چهارم قاشق چایخوری نمک
وقتی که نان تارت دارد میپزد، شکلات و خامه پرچرب را روی شعله متوسط حرارت دهید و شکلات را آب کنید و دائماً هم بزنید. وقتی بافت یکنواختی پیدا کرد، شعله را خاموش کنید و تخم مرغ ها، شکر، آرد و نمک را اضافه کنید. مخلوط شکلات را روی نان تارت بریزید و دوباره به داخل فر برگردانید تا نیم ساعت دیگر بپزد.
مواد لازم برای تزئین اناری
۲ فنجان آب انار
۳ قاشق غذاخوری شکر ریزدانه
انار تازه برای تزئین
در ماهیتابه کوچکی روی شعله متوسط، آب انار و شکر را مخلوط کنید. حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه حرارت دهید تا به اندازه نیم فنجان تقلیل یابد و غلیظ و شربت مانند شود. سپس از روی شعله بردارید. وقتی پخت تارت در فر تمام شد و کمی سرد شد، شربت انار را بطور مساوی روی تارت بریزید و با دانههای انار تزئین کنید. بگذارید تارت در دمای اتاق سرد شود و شربت روی آن سفت شود. برای سرو کردن میتوانید از خامه هم استفاده کنید.
انار پلو
مواد لازم:
۲ پیمانه برنج
۱/۵ پیمانه انار دانه شده
۱/۳ پیمانه خلال پسته
یک پیمانه گشنیز تازه خرد شده
یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز
۳ نصف پیمانه کشمش پلویی
طرز تهیه:
۱. برنج را از چند ساعت قبل خیس کنید. سپس آن را به روش معمول آبکش کنید.
۲. در یک کاسه بزرگ، دانههای انار، خلال پسته، گشنیز تازه خرد شده، پودر تخم گشنیز و کشمش پلویی را با یکدیگر مخلوط کنید.
۳. یک لایه برنج، یک لایه مخلوط انار را داخل قابلمه بریزید و این مراحل را ادامه دهید تا همه مواد تمام شوند. سپس برنج را دم کنید.
موس هندوانه
۲ قاشق پودر ژلاتین را با یکچهارم پیمانه آب سرد روی حرارت غیرمستقیم بگذارید تا ژلاتین در آب حل شود. یک بسته خامه صبحانه را با ۶۰ گرم پودر قند مخلوط کنید و داخل فریزر قرار دهید. بعد از مدتی که مواد نیمه یخ زده شدند، ظرف را از فریزر بیرون بیاورید و با همزن برقی با دور تند بزنید تا خامه فرم بگیرد. در یک ظرف جدا، ۲ عدد سفیده تخممرغ را با همزن برقی آنقدر بزنید تا کف کند (حتما تیغه همزن را بشویید و خوب خشک کنید).
ژلاتین حل شده و خنک شده را به سفیده پف کرده اضافه کنید، سپس ۱ قاشق چایخوری آب لیمو را به همراه دو و نیم پیمانه پوره هندوانه به مواد بیافزایید و خوب مخلوط کنید. مواد آماده را در قالب بریزید و چند ساعتی در یخچال بگذارید تا سرد و سفت شود. بعد از برگرداندن در ظرف موردنظر قابل سرو کردن است.
لقمه هندوانه، پنیر و ژامبون
هندوانه را برش بزنید. با قالب دایرهای به قطر ۳ سانتی متری هندوانه را قالب بزنید. روی سطح صافی بگذارید و با چاقوی تیز آنها را با فاصلههای یک سانتی ببرید. دقت کنید هندوانههای قالب خورده بدون هسته باشند. آنها را اول روی یک دستمال آشپزخانه بگذارید تا آبشان گرفته شود، سپس در ظرفی بزرگ و مسطح مثل یک سینی بچینید.
حالا پنیر فتا یا صبحانه را هم به همین صورت یک سانتی ببرید و دایرهای قالب بزنید. ژامبون را هم با همان قالبهای دایرهای قالب بزنید. برشهای پنیر و ژامبون را روی هندوانههای داخل ظرف بگذارید. حالا روی هر کدام یک برگ ریحان یا نعنا قرار دهید، یک قطره سرکه بالزامیک روی برگ بچکانید و یک خلالدندان در هر لقمه فرو کنید. این لقمهها را حداکثر تا یک ساعت سرو کنید. چون نمک پنیر باعث آب انداختن هندوانه میشود.
بستنی قیفی، با مزه و شکل هندوانه
۲ پیمانه هندوانه را مکعبی برش بزنید و هسته هایشان را بیرون بیاورید. هندوانهها را روی سینی چیده و به مدت نیم ساعت در فریزر بگذارید. بعد هندوانههای نیمه یخزده را با یکی دو قاشق پودر شکر و نوک قاشق چایخوری نمک در مخلوطکن بریزید و به شکل پوره درآورید. حالا ۱ قاشق سوپخوری شکلات چیپسی ریز به مخلوط افزوده و آنها را در قالب بستنی یخی یا لیوانهای کاغذی یکبار مصرف بریزید؛ طوری که دو سه سانت تا لبه ظرف خالی بماند.
چوب بستنی را در قالب فرو کنید. قالب را در فریزر بگذارید تا بستنی یخی سفت شود. در این فاصله یکچهارم پیمانه بستنی وانیلی را از فریزر بیرون بگذارید. بستنی وانیلی که آب شد، قالبها را از فریزر بیرون بیاورید. بستنی وانیلی آب شده را روی بستنی هندوانهای یخزده بریزید طوری که یک سانت روی آن را بپوشاند.
دوباره قالب را مدتی در فریزر بگذارید. لایه سفیدرنگ که یخ زد، نوبت لایه سبزرنگ است. یکی دو عدد کیوی سفت و سبز را پوستکنده و قسمتهای سبز آن را در غذا ساز بریزید و پوره کنید. این پوره را روی لایه سفیدرنگ بستنی بریزید و قالب را به فریزر برگردانید. بعد از یخ زدن لایه سوم، بستنی هندوانهای شکل آماده سرو است.
لیموناد هندوانه با عطر نعنا
برای ۲ نفر ۳ پیمانه هندوانه بدون هسته را با دو سانتی متر خیار و یکچهارم پیمانه نعنای تازه به همراه چند تکه یخ در مخلوطکن بریزید و بهصورت پوره درآورید. نصف پیمانه آبلیموی تازه و دو پیمانه آب را به همراه یکچهارم پیمانه شربت ساده یا میپل سیروپ یا عسل را هم به مواد افزوده و مخلوطکنید. شربت آماده را در لیوان بریزید و با برگ نعنا و برشی لیمو تزئین و بلافاصله سرو کنید.
سالاد سیخی هندوانه و پنیر معطر
برای آمادهسازی ۱۶ سیخ از این سالاد، ۱۶ مکعب ۲ سانتی متری هندوانه برش بزنید، هستهشان را حتیالامکان جدا کنید و کناری بگذارید. در یک کاسه کوچک ۲ قاشق سوپخوری سبزیهای له شده (مخلوط گشنیز، کرفس، ریحان، یا نعنا) و ۴ قاشق سوپخوری روغن زیتون را باهم مخلوط کنید. کمی نمک و فلفل سیاه هم به آنها افزوده و کناری قرار دهید.
پنیر فتا (صبحانه) را هم به مکعبهایی ۱ یا ۲ سانتی متری ببرید. یک سیخ چوبی را در یک دست بگیرید و هندوانه مکعبی شکل را در آن فرو کنید. حالا نوبت یک عدد برگ ریحان یا نعنا است که روی هندوانه وارد سیخ کنید. سپس قطعه پنیر مکعبی و در نهایت یک عدد زیتون بدون هسته در سر سیخ قرار دهید. همه سیخها را به همین ترتیب پر کنید. سیخها را در ظرف دلخواه چیده و روی آنها را با نمک، فلفل و سبزیجات مخلوط شده با روغن بپوشانید. سالاد سیخی آماده است.
چیز کیک هندوانه
۱ پیمانه پودر شکر را با ۲ پیمانه پنیر خامهای با همزن برقی به مدت ۳ دقیقه مخلوطکنید. ۲ قاشق سوپخوری پودر ژلاتین را با سه قاشق آب روی حرارت غیرمستقیم حل کنید و به مواد بیافزایید، سپس ۱ پیمانه پوره هندوانه را به همراه ۱ پیمانه خامه فرم گرفته به پنیر خامهای شیرین شده بیافزایید و هم بزنید. اگر میخواهید رنگ این لایه قرمزتر شود یک قطره رنگ خوراکی مجاز قرمز هم به مواد بیافزایید و خوب هم بزنید تا رنگ قرمز بهصورت یکدست پخش شود.
این مواد را کناری بگذارید. یک و نیم پیمانه بیسکویت سبوسدار خرد شده را با نصف پیمانه کره آب شده و یکچهارم پیمانه شکر قهوهای مخلوط کنید. قالب کمربندی را آماده کنید. مخلوط بیسکویتی را در کف قالب بریزید و با پشت قاشق محکم فشار دهید. روی این مواد مایه پنیری را بریزید و ظرف را به مدت ۲ ساعت در فریزر قرار دهید. بعد از این مدت قالب را به یخچال منتقل کنید تا چند ساعتی هم آنجا بماند و آماده شود.
گرانیتای هندوانه
۲ پیمانه هندوانه خرد شده بی هسته، ۶ قاشق سوپخوری عسل، ۱ قاشق سوپخوری آبلیموی تازه و ۲ قاشق سوپخوری زنجبیل تازه رنده شده را در مخلوطکن بریزید. دستگاه را روشن کنید و چنددقیقهای صبر کنید. پوره را در ظرفی پلاستیکی و بزرگ بریزید.
در ظرف را ببندید و در فریزر بگذارید تا از شب تا صبح بماند. ظرف را بیرون آورده و مواد را با یک چنگال آنقدر هم بزنید تا یخها شکسته و مواد برفکی شکل شوند. دوباره ظرف را ۲۰ دقیقه در فریزر قرار دهید. بعد از این مدت میتوانید آن را در ظرف دلخواه ریخته و با برش لیمو تزئین کنید. این دسر باید با قاشق سرو شود.
پخت لبو بازاری؛ ویژه شب یلدا
مواد لازم برای تهیه لبو بازاری
لبو متوسط: ۱۰ عدد
شکر: نصف لیوان
نبات: دو تکه متوسط (۱۰۰ گرم)
آب: به میزان لازم
طرز تهیه:
ابتدا لبوها را خوب بشویید؛ ولی پوست نکنید. لبوها را داخل یک قابلمه بگذارید و روی آن آب بریزید. آب باید به اندازهای باشد که روی لبو را کاملا بپوشاند. شکر را به آب اضافه کنید و قابلمه را روی اجاق گاز بگذارید. ابتدا حرارت اجاق را زیاد کنید تا آب جوش بیاید، سپس حرارت را روی کمترین حالت تنظیم کنید و درب قابلمه را ببنید. باید صبر کنید تا لبوها بپزند. حدود یک ساعت و نیم زمان لازم است تا لبو خوب پخته شود.
بعد از گذشت این مدت زمان، قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید و لبوها را یکی یکی از قابلمه بیرون بیاورید. لبوها را داخل یک سینی بچینید و چند دقیقه صبر کنید تا از حرارت بیافتد؛ سپس پوست لبو را که حالا خیلی نرم شده است، با دست و خیلی آرام بگیرید.
لبوهای پوست گرفته را دوباره داخل همان قابلمه بگذارید و نبات را به همان آب لبویی که داشتیم، اضافه کنید. دوباره درب قابلمه را ببندید و اجازه بدهید لبوها با نبات و با حرارت خیلی کم حدود ۱ ساعت دیگر بپزند. سپس اجاق گاز را خاموش کنید و لبوهای آماده را داخل ظرف سرو بچنید. خواهید دید که آب لبو بسیار غلیظ شده است. این آب غلیظ و خوشرنگ را روی لبوها و اطراف ظرف سرو بریزید. میتوانید برای تزیین یک لبو را برش بزنید و با قالبهای گل یا قلب قالب بزنید و دور ظرف سرو بچینید.