پخش زنده
امروز: -
در فنوج در جنوب سیستان و بلوچستان، گونه ای درخت پرسود وجود دارد، که از برگ آن بیش از 50 نوع صنایع دستی ارزشمند و زیبا تولید می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، مدیرمنابع طبیعی و آبخیز داری فنوج گفت: درختچه داز که بومی سیستان وبلوچستان است، ازجمله درختان وحشی است که دربستر رودخانه های شنی می روید ودر فصل ثمردهی، بسیار پربار است.
پیربخش نصرتی افزود: میوه درختچه داز یا نخل وحشی، کونل نام دارد و شیرین است.
مدیرمنابع طبیعی و آبخیز داری فنوج با بیان این که نخل وحشی یا داز از خانواده نخیلات است، گفت: این گیاه، هیچ دورریزی ندارد، از برگهای آن که (پیش) pish نام دارد صنایع دستی حصیری و از هسته میوه آن (کونل) konal دست بند و تسبیح درست می شود و در ساقه آنپنیری به نام کوش kosh وجود دارد که مصرف خوراکی و خاصیت درمانی دارد.
نصرتی گفت: در کل کشور، دوشهرستان فنوج و نیکشهر بیشترین پراکُنش درختان داز را دارند.
شهرستان فنوج در جنوب سیستان و بلوچستان رنگین کمانی از درختان وحشی و مثمر دارد که از مهمترین آنها، داز، کَهور، چِگِرد، کَرْک(استَبْرَق)، کُنار(صدروحشی)، گزروغن بازندگی و معیشت مردم عجینشده اند و نقش بسیار زیادی در جلوگیری از فرسایش خاک و بیابان زایی دارند.
سیستان و بلوچستان رویشگاه گیاهان دارویی کمیاب
سیستان و بلوچستان یکی از رویشگاههای غنی گیاهان دارویی منحصر به فرد است به گونه ای که شرایط آب و هوایی و ژئومورفولوژیکی این استان سبب سازگاری و وجود گونه های مربوط به رویشگاههای خاص این ناحیه شده است .
سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان كشور به سبب داشتن اقلیم متفاوت از تنوع گیاهی با هزار و 300 گونه شناسایی شده برخوردار است كه بیش از 300 گونه آن دارویی و صنعتی و در واقع گنج نهفته بزرگی است كه نیاز به سرمایه گذاری با درآمد سرشار دارد.
برخی گونههای گیاهی این استان از انواع نادر، منحصر به فرد و گاه اندمیک با خواص بسیار ارزشمند دارویی محسوب می شوند
گز روغن، پنیرباد، آنغوزه، بنه، سنا، کُنار، وشاء، بادام کوهی، آلوئه ورا، مریم گلی، برازمبل، کلپوره، گون، پونه، ایشوِرک، استبرق، درخت مسواک، خرزهره، علف مار، مارموتک، ریواس، درمنه، موسیر، زیره سیاه، گُلدِر، هندوانه ابوجهل، خارمریم، خارشتر، گل گندم، خاکشیر، خارخَسَک، گزنه، شاهتره، بید، مورد، پنیرک، داتوره، بنگدانه، پونه سا، مشکک، سه پستان، بومادران، پنج انگشت و بارهنگ از جمله گیاهان دارویی خودروی این منطقه هستند.
این در حالی است که گیاهان ارزشمندی همچون حنا، نیل، چای ترش، ارقام مختلف کُنار، سیر، زیره سبز، شنبلیله، پاپایا(خربزه درختی)، جَم، چریش، گلرنگ، زعفران، گل محمدی، عناب، کارلا، رازیانه، زنیان، پنیرک، فلوس، کرچک، اکالیپتوس، به لیمو، استویا و آلوئه ورا به صورت زراعی در مناطق مختلف استان و در سطحی بیش از پنج هزار هکتار مورد کشت قرار می گیرند.
سیستان و بلوچستان از لحاظ سطح زیر کشت و تولید برخی از گیاهان دارویی مانند حنا، نیل، چای ترش، و کُنار دارای رتبه نخست کشوری است.
ارتفاعات قله تفتان در خاش، ارتفاعات کوه بیرک در سراوان و ارتفاعات بزمان در شهرستان ایرانشهر مهمترین کانونهای رویش گیاهان دارویی در این استان است.
وجود گیاهان متنوع دارویی و زینتی سیستان و بلوچستان زمینه ساز سرمایه گذاری بخش خصوصی است به طوری که شرکت های دانش بنیان با اقدامات تخصصی خود می توانند در این زمینه نقش آفرین باشند.
گیاهان دارویی، گنجی نهفته در طبیعت فنوج
شهرستان فنوج هم در جنوب استان گنجینه ای از گیاهان دارویی است و می توان طبیعت این شهرستان را بعنوان داروخانه طبیعی و خدادادی نام برد.
در طبیعت این شهرستان بعلت شرایط خاص آب وهوایی، بیش از 200 گونه گیاهی از جمله هِزگِند(آویشن)، گُلدِر، پَتِرک، کَلپورَگ، پِتروک، دِرَنَگ، گیشرات ...شناسایی شده است که با فرآوری وسرمایه گذاری مناسب، می تواند نقش مهمی در اقتصاد مردم منطقه داشته باشد.
پیربخش نصرتی مدیر منابع طبیعی و آبخیزداری فنوج گفت: علاوه برگیاهان دارویی در این شهرستان، درختان کمیاب و منحصر بفردی مثل پَرپوک، گزروغن، چِگِرد...وجود دارد که هم تزیینی هستند و هم مصرف خوراکی و صنعتی دارند.
مردم سیستان و بلوچستان از دوران کهن برای درمان بسیاری از امراض به سراغ طب سنتی و گیاهی رفته و به علت فراوانی پوشش گیاهی در منطقه از این گیاهان برای درمان خود استفاده می کرده اند.
وجود بیش از 300 گونه با ارزش دارویی در این خطه از سرزمین در صورت سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه توسعه کشت و ایجاد صنایع تبدیلی و بدست آوردن بازار منسجم فروش و صادرات، می تواند نسخه شفا بخشی برای درمان بیماریها، اقتصاد و اشتغال در این استان شود.
اگر به این ظرفیت خدادادی توجه بیشتر شود هم می شود جامعه ایی سالمتر داشت و هم اقتصادی پویاتر
با توجه به اهمیت بالای گیاهان دارویی در عصر کنونی و توجه همگان به بهره برداری از این ذخایر ارزشمند به نظر می رسد سرمایه گذاری بیشتر و ایجاد صنایع تبدیلی گیاهان دارویی در سیستان و بلوچستان علاوه بر توجیه فراوان اقتصادی می تواند به رونق اشتغال در منطقه کمک کند.
همچنین به نظر می رسد کشت گونه های مستعد گیاهان دارویی در سیستان و بلوچستان علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان نقش موثر در حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیکی گیاهی منطقه ایفا کند