پخش زنده
امروز: -
۲۲ دستگاه دولتی با وجود تعارض منافع، سند ملی آمایش را امضا کردند و موظف به اجرای سند هستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، در دل کویر مرکزی ایران، در ۷۵ کیلومتری جنوب غرب اصفهان، مجتمع فولاد مبارکه که در سال ۱۳۷۱، به عنوان یکی از بزرگترین واحدهای تولید فولاد در ایران احداث شد؛ صنعتی آب بر که در همه جای جهان در کنار دریا احداث میشود، البته این جانمایی پر بحث نمونههای دیگری هم در شهرهای مختلف دارد که امروزه با مشکلاتی روبرو شده است.
ایران در موقعیت جغرافیایی ویژهای قرار دارد سرزمینی نیمه خشک که با چالشهایی نظیر کمبود آب روبروست و نیاز به برنامه ریزی مناسب برای فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی دارد.
در طی ۵۰ سال گذشته، اقدامات خوبی با هدف برنامهریزی فضایی و آمایش سرزمین، توزیع فعالیتها و منابع اقتصادی- اجتماعی و ظرفیتهای آشکار و پنهان سرزمینها، با توجه به تحولها و دگرگونیهای زمان و نیازها دنبال شد که در نهایت جهت برنامه ریزی اقتصادی و داشتن چشم انداز برای اقدامات اقتصادی و اجتماعی، سند ملی آمایش سرزمین در اسفند ۱۳۹۹ به تصویب شورای عالی آمایش سرزمین رسید تا از طریق این توزیع فعالیتها و منابع، آیندۀ مطلوب یا همان توسعه دستیافتنی محقق شد، اما این توزیع منابع و فعالیتها باید با دیدی بلندمدت و با بهرهبرداری بهینه از امکانات و آشکار کردن نقش و مسئولیت خاص هر منطقه بر اساس توانمندیها و قابلیتهای آن و هماهنگ با دیگر مناطق اجرا شود.
این سند، تصویر مطلوبی از جهت گیری بلندمدت سرزمین در افق ۱۴۲۴ را به نمایش میگذارد.
چالش ها، فرصتها و مزیتهای موجود در کشور، توازن بهره برداری از سرزمین، شناسایی تعادلها و تعارضات بین بخشی و آینده نگاری و چشم انداز فضایی توسعه سرزمین، از مهمترین اهداف آمایش سرزمین است.
یکی از دلایلی که بعد از حدود ۵۰ سال از مطالعات آمایش سرزمین، تصویب و اجرای این سند به تعویق افتاد، فشار نمایندگان مجلس و یا افراد ذی نفوذ در دولتها بود که باعث شد تا طرحهای اقتصادی به سمت استانهایی برود که در آن مقطع، نفوذ بیشتری داشته و یا دارند با الزام دستگاهها به اجراییی شدن این سند عدالت بین منطقهای ایجاد میشود.
آمایش سرزمین، در واقع بهترین بهره گیری پایدار از بسترها و استعدادهای محیطی و انسانی کشور است که تعاملات اقتصادی، محیطی و انسانی را تنظیم میکند. این کنش ها، عوامل جمعیت، منابع طبیعی و محیطی و همچنین سرمایه را، با حداکثر پایداری و عدل نظم میدهد.
گزارش از؛ ناهید خدادادی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما