کمیساریای عالی پناهندگان در تهران تلاشها در امور پناهندگان را ستود
کمیساریای عالی پناهندگان در ایران با اشاره به اقدامات سازنده ایران در میزبانی حدود ۴ میلیون پناهنده در ۴۰ سال گذشته گفت: ما شرایط سخت ایران را درک میکنیم و رفتار سخاوتمندانه ایران در میزبانی پناهندگان را ارج مینهیم.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، ایوو فریسن در گفتگو با برنامه بدون مرز در پاسخ به این سوال که آیا با حجم گسترده پناهدگان در ایران این بودجه کفایت میکند اظهار داشت: ایران استحقاق در یافت کمک بیشتر از سوی سازمان ملل را دارد، تا بتواند عملکرد سازنده بیشتری داشته باشد.
ما تمایل داریم بودجه دفتر کمیساریای عالی پناهندگان در ایران نیز بیشتر شود.
وی افزود: این بودجه یکصد میلیون دلار در سال است که متاسفانه تنها پنجاه تا شصت درصد ان تامین میشود و ما از کشورهای اهداکننده میخواهیم تا به دیگر بخشهای سازمان ملل و سازمانهای مردم نهاد هم کمک کنند، تا ما بتوانیم کار خود را به نحو احسن و مطلوب انجام دهیم.
آقای ایوو شما بعنوان نماینده سازمان ملل در امور پناهندگان چه برنامهای برای کنترل سیل پناهندگان از سوریه. افغانستان و عراق دارید؟.
قبل از هر چیزی باید بگویم این یک نگرانی در جامعه بین المللی است، که همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد دارند. ما باید روی این موضوع متمرکز شویم که چرا اصولا مردم کشورها در داخل خاک خود مجبور به مهاجرت میشوند و یا به خارج از مرزهای کشورخود پناه میبرند. یکی از این دلایل میتواند درگیریهای نظامی، تغییرات اب و هوا، مشکلات اقتصادی و یا بحرانهایی از این قبیل باشد و سازمان ملل متحد در قالب سازمانهای مختلف تلاش کرده است تا به مشکلات انها رسیدگی و به انها کمک کند.
سوال:شما بعنوان نماینده سازمان ملل در ایران تاکنون در این زمینه چه اقداماتی انجام داده اید.
جواب، به طور مشخص در باره وظایف دفتر کمیساریای عالی پناهندگان در تهران باید بگویم که وظایف اصلی ما در امور پناهندگان حمایت از دولت و ملت ایران در میزبانی از پناهندگانی است که در ایران زندگی میکنند، ایران یکی از دولتهای عضو سازمان ملل است که سالهای زیادی یکی از پنج کشور اول پذیرنده مهاجرین و پناهندگان کشورهای مختلف جهان بوده است. یکی از کارهای ما حمایت از تلاشهای دولت ایران در میزبانی از پناهندگان بوده است و یکی دیگر از کارهای ما بازسازی و ایجاد شرایط مناسب در کشور مبدا است که انها بتوانند با اطمینان بیشتر به کشورخودشان بازگردند.
سوال شما اشاره کردید که تلاش میکنید به دولت ایران کمک کنید تا به امور پناهندگان رسیدگی کند میتوانید بفرمایید تا کنون چه اقداماتی در این زمینه انجام داده اید.
قبل از هرچیز این نکته مهم است که بگویم، ما طرحهای زیادی را در امور پناهندگان داریم که میتوانیم اجرا کنیم، البته اجرای انها نیاز به پول دارد؛ و آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد این پول را از کمکهای کشورهای عضو تهیه و در اختیار ما قرار داده و هرچه کمکها بیشتر باشد دست ما در کمک به ایران، موسسات ایرانی و مردم بازتر خواهد بود. همه تلاش ما در این است که به دولت ایران در ارایه خدمات اجتماعی فراگیر، همچون خدمات تحصیلی و اموزشی، پزشکی و درمانی و بویژه در امور واکسیناسیون کمک کنیم. دولت ایران بسیاری از این خدمات را برای افغانستانیها مهیا کرده و این برای کشوری که خود در گیر مشکلات اقتصادی است امری ساده نیست، و ما تلاش میکنیم به دولت ایران با ارایه تسهیلاتی که در اختیار داریم کمک کنیم تا زمینه را برای ایجاد خدماتی که برای ایرانیها و کودکان ایرانی مهیا است برای پناهندگان و کودکان پناهنده هم فراهم کنیم و این خدمات برای همه انها به طور برابر در دسترس است.
سوال: چه کسانی یا دولتهایی در تامین هزینههای اضافی به شما کمکهای انساندوستانه میکنند.
در دفتر کمیساریای عالی پناهندگان در ایران بودجه اصلی ما از بودجه اصلی دفتر تامین میشود. ما برای برخی هزینهها نیاز به کمکهای مالی داریم و ما مذاکره میکنیم با برخی از سفارت خانههای خارجی مقیم ایران و منطقه. بدین ترتیب کمیساریا میتواند پروژههای خود را با همکاری وزارتهای مربوطه و دیگر مسءولان داخلی در ایران اجرایی کند.
سوال: آیا هیچ سفارتخانهای در ایران در این زمینه به شما کم کرده است.
من فکر میکنم ما برای اجرای طرحهای خودمان برای پناهندگان نیاز به پول داریم، و طبیعی است برای بدست اوردن انها باید مذاکره کنیم و ما تا کنون موفقیتهایی هم در این زمینه داشته ایم، و کشورهای زیادی از ما حمایت کرده اند به طور مثال کشورهای عضو اتحادیه اروپا.
ژاین، کره جنوبی، استرالیا و کمیسیون اروپا از طرحها و اقدامات ما حمایتهای مالی کرده اند.
سوال: دفتر کمیساریای عالی پناهندگان در ایران قطعا بودجهای برای اداره امور و انجام طرحهای خود دارد بنظر شما این بودجه کافی است.
ما تمایل داریم این بودجه بیشتر شود. البته اکنون هم بودجه ما قابل توجه است. اما همه ان تامین نمیشود. این بودجه یکصد میلیون دلار در سال است، اما متاسفانه تنها پنجاه تا شصت درصد ان تامین میشود؛ و ما از کشورهای اهداکننده میخواهیم تا به دیگر بخشهای سازمان ملل و سازمانهای مردم نهاد هم کمک کنند، تا ما بتوانیم کار خود را به نحو احسن و مطلوب انجام دهیم.
سوال: اگر این سوال محرمانه تلقی نمیشود لطفا بفرمایید که بودجه دفتر کمیساریای عالی پناهندگان در ایران چقدر است.
عملیات کاری ما کاملا مشخص و عمومی است و همه میتوانند ببینند که هزینه سالانه دفتر ما بر اساس کارهایی که انجام میدهیم حدود یکصد تا یکصد و پانزده میلیون دلار در سال است و این امری محرمانه نیست و ما اعلام عمومی کرده ایم تا مردم بدانند. چقدر تاکنون در یافت کرده ایم و چقدر نیاز داریم.
سوال: به طور مشخص سازمان ملل چه اقداماتی برای واکسیناسیون پناهندگانی که در ایران زندگی میکنند انجام داده است.
در ابتدا باید از مقامات ایران قدردانی و تشکر کنیم که از همان ابتدای این بحران با ما همراه بودند. کاملا مشخص است که جامعه ایران و افرادی که در ایران هستند تنها زمانی ایمن هستند که همه ایمن باشند. شما میدانید با همه گیری ویروس کرونا نمیتوانیم یک گروه را واکسن بزنیم و گروه دیگر را نزنیم. برای همین بود که وزارت بهداشت و نهادیهای مربوط به سازمان ملل در تهران تصمیم گرفتند همزمان با واکسیناسیون در ایران همه پناهندگان را بدون در نظر گرفتن ملیت و وضعیت اقامتی واکسینه کنند و مشکل اصلی کمبود واکسن بود و ما بعنوان نماینده سازمان ملل همانگونه که در جهان مسئولیت داریم در اینجا نیز اقدامات خودمان را اغاز کردیم و از دولتها در کمک به واکسیناسیون پناهندگان در ایران کمک خواستیم. برخی دولتها با روی باز از درخواست ما استقبال کردند و ما این واکسنها را به داخل ایران انتقال دادیم. ما همچنین از مکانیزم تهیه کوواکس هم حمایت کردیم. همین چند هفته پیش برای واکسیناسیون پناهندگان حدود یک میلیون و ششصد هزار دوز واکسن بطور خاص برای ایران وارد ایران کردیم. تا در ایران که یکی از بزرگترین کشورهای میزبان پناهندگان در جهان است توزیع شود. در عین حال به دولت هم کمک کردیم در تهیه این واکسن و در سطح گستردهای این واکسیناسیون برای پناهندگان بویژه برای پناهندگان افغانی انجام شد.
سوال: همانطوری که شما میدانید حدود هشتصد هزار پناهنده در ایران ثبت نام شده است، اما در ایران حدود چهار میلیون پناهنده افغانی وجود دارد و دولت ایران بارها گفته بودجه سازمان ملل برای تامین هزینه این پناهندگان کافی نیست. پاسخ شما چیست.
به طور کلی ما با این مسئله موافق هستیم. بله باید بگویم که هشتصد هزار پناهنده در ایران کارت دارند. به هر حال گروه بزرگی هستند که ما نگران هستیم و باید از انها نیز حفاظت شود و تحت حمایت قرار گیرند. البته بسیاری از انها به مراکز بهداشتی و مدرسه در ایران دسترسی دارند وما امیدواریم که هر روز کسانی که ثبت نام میشوند بیشتر شوند و در گروه اول قرار گیرند. سازمانهای بین المللی هم حمایتهای خودشان را در حمایت از تلاشهای ایران در انجام امور پناهندگان افزایش داده اند. تا دولت ایران بتواند به شکلی فراگیرتر خدمات و حمایت خود را شامل گروه بسیار بزرگ سه و نیم تا چهار میلیونی افغانستانیهای پناهنده در ایران کند. بویژه در طول شش ماه گذشته بخاطر تحولات داخلی افغانستان و بی ثباتی در این کشور به ایران امده اند.
سوال: آقای ایوو شما با استانداردهای بین المللی در نگهداری و حمایت از پناهندگان اشنایی دارید. بنظر شما اقدامات ایران تا چه حد در سطح استانداردهای بین المللی است.
کمیساریای عالی پناهندگان در ایران بارها اعلام کرده است که برخورد ایران با پناهندگان بسیار سخاوتمندانه بوده است و این قابل ستایش است. به هر حال ما مشکلات ایران را نیز درک میکنیم. مخصوصا که مدت زمان این وضعیت پناهندگی بسیار طولانی و حدود چهل سال بوده و در عین حال ایران همه چالشهای ویژه خودش را داشته مخصوصا در زمینه اقتصادی و برای ایران سخت است که بخواهد گامهای بیشتری بردارد و افراد جدید را بپذیرد. ایران استحقاق در یافت کمک بیشتر از سوی سازمان ملل را دارد، تا بتواند عملکرد بسیاری خوبی در میزبانی از پناهندگان افغانی طی چهل سال گذشته داشته است ادامه دهد.
سوال: با توجه به تحریم ایران آیا شما برای انتقال پول برای تامین هزینههای جاری خود با مشکل روبرو نیستید.
نه، ما کانال مخصوصی برای انتقال پول داریم. البته در ابتدا بسیار سخت بود، اما اکنون این مسیر راحتتر شده، اما هنوز در امر انتقال کالا به ایران با شرکتهای بیمه و حمل و نقل مشکلاتی داریم. من نمیخواهم موضوعات سیاسی را در کارم دخالت بدهم، اما ما نگران هستیم که قیمتها در ایران هر روز بالا میرود و ما در این زمینه برای پناهندگان مشکل داریم، زیرا هر روز باید شرایط درامد و هزینههای انها تطابق داشته باشد. موضوعاتی همچون بهداشت و تحصیل و امیدواریم این موضوع را همه درک کنند.
سوال: آیا شما در برخورد با موضوعات پناهندگان در ایران مشکلات خاصی ندارید.
نخیر مشکل خاصی نیست. ما در اینجا خودمان را شریک دولت ایران در کمک به پناهندگان میدانیم. من امیدوارم که همین مسیر در جهت اعتماد سازی متقابل و همکاری ادامه یابد. ما اگر مشکلاتی داشته باشیم در فضایی عمومی با همکاران مرتبط با خودمان در ایران مطرح میکنیم و از طریق گفتگو و مذاکراه به راه حل منطقی میرسیم.
آقای ایوو متاسفانه پناهندگان زیادی اکنون در مرز بلاورس و اتحادیه اروپا گرفتار شده اند. پیشنهاد شما برای حل این موضوع چیست؟.
ما امروز شاهد یک اتفاق غم انگیز در انجا هستیم و از منظر انسانی و بشردوستانه دیدن این وضعیت این غم بار است. ما باید بدانیم که چرا یک نفر تصمیم به پناهندگی و مهاجرت میگیرد. هیچ کسی دوست ندارد از خانه و کاشانه خود آواره شود و به کشور دیگری برود و در انجا با برخورد نامناسب رو برو شود. ما نباید به خودمان اجازه بدهیم که با پناهندگان برخورد بد شود. نباید از ابزار پناهندگی بعنوان یک ابزار سیاسی سوء استفاده شود. ما توصیه میکنیم که هر فردی که به مرزهای کشوری نزدیک میشود بعنوان پناهنده، باید شرایط امنی برای او در نظر گرفته شود. کشورها باید مرزهای خودشان بروی پناهندگان باز کنند. من امیدوارم که دولتها به این موضوع توجه کنند.